• Hjem
  • Besøk oss
  • Personer med demens

Møte med minner

Møte med minner er et samarbeidsprosjekt mellom flere museer i Oslo og kommunens ressurssenter for demens/alderspsykiatri. Prosjektet tilbyr tilrettelagte omvisninger for personer med demens.

«Våre brukere likte turen svært godt. De skrøt av opplegget og formidlingen.»
(Villa Fredrikke Aktivitetshus, våren 2011)


Teknisk museum tilbyr:

Møte med minner: Omvisningstilbud for personer med demens. Her fra Teknisk museum.Omvisning og samtale omkring minner fra tidligere i livet.
De besøkende vil få høre historier omkring sykkel, elektrisk sporvogn og kongelig automobil.
Vi bruker sang, diktlesning, bilder, samt gjenstander som kan berøres.

Praktisk info før besøket:

Når:Tilbudet gjelder kun mandager kl. 11.00 og 14.00 (bestilling).
Pris: Gratis
Antall: Maksimum 10 personer til sammen.
Bevertning: Kafeen er stengt på mandager.
Omvisningen avsluttes med kaffe, lettere servering og videre samtale.

Bestilling:

Bestill god tid i forveien.

Reklame for Radionette, 50-tallet

Send e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. og oppgi ønsket tidspunkt og telefonnummeret du kan nås på.
Omviser ringer tilbake for nærmere avtale. Gi da beskjed om:

- Antall kvinner/menn
- Graden av demens
- Antall rullestolbrukere
- Eventuelle hensyn eller behov
- Ønsker om kaffe, kjeks, kaker.

Velkommen!

Møte med minner

I fimen ser vi hvordan et tilrettelagt tilbud kan gjennomføres. Vi blir kjent med hvordan bringe fram gode øyeblikk med utgangspunkt i museumsgjenstander i det egenartede museumsmiljøeet. Opplegget stimulerer flere sanser.

Møte med minner er et samarbeidsprosjekt mellom flere museer og Geriatrisk ressurssenter i Oslo. Prosjektet tilbyr tilrettelagte omvisninger for personer med demens.

Møte med minner – formidling på museum for personer med demens

Oslo Museum avd. Bymuseet, Telemuseet, Norsk Teknisk Museum og Geriatrisk ressurssenter - Oslo kommunes senter for demens/alderspsykiatri, har sammen utviklet et nyskapende og tilrettelagt tilbud for personer med demens.

Pilotmuseene startet med omvisninger i 2009, i 2011 ble prosjektet utvidet med Norsk Folkemuseum og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Konseptet har nasjonal overføringsverdi.

Museene møter en ny målgruppe

I følge St.meld. nr. 49 skal framtidas museum nå publikum med kunnskap og opplevelse og være tilgjengelig for alle. Regjeringen legger i Demensplan 2015 særlig vekt på ønsket om å stimulere til økt livskvalitet gjennom kultur og aktivitetstilbud for denne gruppen. Likevel har landets demensrammede til nå hatt få eller ingen tilrettelagte kulturtilbud utenfor institusjon.

Personer med demens opplever ofte sviktende korttidshukommelse og problemer med orienteringsevnen. Noen får vanskeligheter med språket og det å uttrykke seg verbalt. Nye situasjoner og ukjente miljøer kan virke angstframkallende. Felles er likevel at dette ofte er mennesker med et langt og innholdsrikt liv bak seg, i besittelse av en veritabel skattekiste full av minner og erfaringer.

Formidlingen praktiseres noe forskjellig på de tre pilotmuseene, men inkludering, dialog og interaksjon er viktige stikkord.

Læring eller opplevelse?

Flere museer har fått gjennomført evalueringer av tilrettelagte tilbud for personer med demens. (MoMa 2008, Scottish Football Museum Glasgow 20010) Deltagerne selv har vektlagt intellektuell stimulanse sammen med fellesskap og sosial interaksjon som viktige elementer. Gleden over å oppdage noe nytt kombineres med gjenopplevelse og erindring. Utnyttelsen av kognitiv reserve som forebyggende eller forsinkende faktor ved demens diskuteres i medisinske fagmiljøer. (Whitehouse, George 2008).

Museenes unike mulighet

Museene har med sine utstillinger, gjenstander og formidlingskompetanse en unik mulighet til å skape stimulerende og engasjerende møteplasser hvor både felleskulturelle og personlige minner kan vekkes til liv også for personer med demens. Brukerne er personer som besitter verdifull kompetanse som bør ivaretaes og anerkjennes.

I april 2013 presenterte prosjektmedarbeider Lena Nordby Møte med minner på Museum of Modern Art, New York. Les om det her.

Kilder:
Rosenberg, Parsa, Humble, McGee (2009). Meet Me. Making Art Accessible to People with Dementia. The Museum of Modern Art, New York
Schofield, Tolson (2010). Scottish Football Museum Reminiscence Pilot Project for People with Dementia: A Realistic Evaluation, Glasgow Caledonian University
Whitehouse, George (2008). The Myth of Alzheimer’s, St. Martin’s Griffin, New York

Teknisk museums åpningstider

Tir-fre: 9-16 | Lør-Søn: 11-18 | Man: Stengt

Vinterferien 2017, uke 8: 
Man 20/2–Søn 26/2 Alle dager: 11–18
Man 27/2: 9–16

Påsken: 8. april - 17. april: Åpent alle dager kl. 11–18
Sommerferie: 20. juni–20. august: Åpent alle dager kl. 11–18
Høstferie: Uke 40: kl. 11–18. Første mandag etter høstferien er museet åpent kl. 9–16

*Helligdager: 1. mai, Kristi himmelfartsdag (25. mai), 2. pinsedag (5.juni): kl. 11–18

Stengte dager: julaften,1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.

Les mer om åpningstider

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.

britiskeflagget 30Information in English

 

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3