"Det hjalp oss ikke å få stemmerett" – Katti Anker Møller og politisering av morsrollen

NB: Avsluttet utstilling
Stemmerettsjubileet 1913-2013

8. mars 2013 markerte Norsk Teknisk Museum hundreårsjubileet for kvinners stemmerett med å åpne en utstilling om kvinnesaksforkjemperen Katti Anker Møller (1868-1945). Utstillingen stod ut 2013.

Politisering av kvinnerollen

Utstillingen ”Det hjalp oss ikke å få stemmerett. Katti Anker Møller og politisering av morsrollen” viser hvordan Møller arbeidet for bringe morsrollen inn i offentligheten og på den måten utvidet grensene for politikken. Utgangspunktet for utstillingen er den sosialpolitiske ”Barselhjemsutstillingen”, som Møller produserte og viste i en rekke norske byer i 1916 og 1917.

Knut Hamsun, Barnekultur og Møllers prosjekt

Fra den snart hundre år gamle utstillingen er det bevart 383 gjenstander, en del fotografier og et omfattende arkiv. Utstillingen søker gjennom et utvalg av dette materialet å komme nærmere Møllers prosjekt. Museet stiller blant annet ut brev fra Knut Hamsun, vakre barneklær, leker, organiske modeller, preparater på sprit, karikaturtegninger, fotografier av datidens kjente menn og kvinner som barn og statistikk over barnedødelighet.

Politikkens grenser

Målet er å gi nyansert innsikt i hva slags kontekst og politisk tenkning ”Barselhjemsutstillingen” ble til i og gi ny forståelse for aktuelle problemstillinger knyttet til politikkens grenser.

Utstillingen åpner på kvinnedagen

For første gang feirer Teknisk museum kvinnedagen. Hva kan være bedre enn å bruke nettopp denne dagen til å reflektere over politiske rettigheter, hvem og hva som hører hjemme i det politiske fellesskapet og hvordan grensene mellom offentlige anliggender og privatsfæren er endret over tid? Dette er spørsmål utstillingen diskuterer og inviterer til å gå videre inn i.

E-post: post(a)tekniskmuseum.no