Livet med døden

NB: Avsluttet utstilling

Utstillingen "Livet før døden" viser 26 portretter av døden og utforsker erfaringer, håp og frykt hos døende.

Få erfaringer berører oss sterkere enn møter med døden. Likevel er døden lite synlig i hverdagen. Den er privat og bortgjemt. Døden og døende er uten tvil blant våre siste tabuer – et tema vi finner problematisk. Derfor får vi vanligvis ikke så mange muligheter til å lære mer om døden.

I "Livet før døden" (Noch Mal Leben) har fotograf Walter Schels og journalist Beate Lakotta fulgt dødssyke mennesker gjennom sine siste uker og dager. Alle som sa ja til ønsket om å følges, var enige om å bli fotografert kort tid før og umiddelbart etter døden.

De fleste av de 26 tilbrakte sine siste dager i hospices. Alle som kommer dit må erkjenne at livet nærmer seg slutten. Likevel var knapt noen blottet for håp: de ønsket gjerne noen flere dager og de hadde håp om at en verdig død ventet dem. Mange håpet også at døden ikke skulle være den endelige slutten.

I arbeidet med utstillingen brukte Walter Schels og Beate Lakotta over et år ved forskjellige hospices i Tyskland. Vår takk rettes til alle som deltok i utstillingen og deres slektninger.

Utstillingen vises på Norsk Teknisk Museum 4. mars – 1. september 2014, i samarbeid med Kreftforeningen.

Kontakt:
Ellen Lange, tlf: 482 58 183