VELKOMMEN TIL NESTE ARRANGEMENT 22. FEBRUAR 2017 KL 17 PÅ NTM (enkel bevertning fra 1630).  En av de eldste teoriene som ble overført fra teologien til geologien var syndefloden. Vår første professor i geologi Jens Esmark (bildet)  foreslo derimot at flyttblokkene ble flyttet ved isbreer og ikke syndefloder og at endemorene var avsatt fra isbreene.

Syndeflod eller istid? Foredrag om geologiens

historie av professor Arne Bjørlykke, NTNU

 

En av de eldste teorien som ble overført fra

teologien  til geologien var syndefloden. Funn av

fossiler på land og store flyttblokker  fra

fjerntliggende områder var alt et produkt av

syndefloden. Det skapte derfor oppmerksomhet da

vår første professor i geologi  Jens Esmark foreslo at flyttblokkene ble flyttet ved isbreer og ikke syndefloder og at endemorene var avsatt fra isbreene. Studiet av  glasiale prosesser ble videreført av Amund Helland, som studerte hastigheter og massetransport i  isstrømmene på Grønland. I 1891 publiserte Hans Reusch en artikkel om Biggenjargetillitten fra Varangerhalvøya. Dette var et viktig arbeid som fortalte at vi også tidligere i jordens historie hadde hatt istider. En kunnskap som ligger til grunn for teorien om ” snowball earth ”.

 

I foredraget vil Arne Bjørlykke belyse noen viktige  geologiske problemstillinger på 1800-tallet , og fortelle litt om de geologene som deltok i stridighetene.

FORRIGE ARRANGEMENT

25. JANUAR 2017 KL 17 PÅ NTM

(enkel bevertning fra 1630).

 

Første mann ut er dr. ing. arkitekturhistorie Lars Roede: Byhistorie og kartografi belyst av Oslo-kart gjennom 400 år. Roede ga i høst ut boken «Historisk atlas over Oslo».

 

Historiske bykart er vakre og viktige kilder til byhistorie. De er uunnværlige som supplement til skriftlige kilder og billedmateriale om den eksisterende byen. Blant norske byer er Christiania/Oslo en av de best kartlagte. Vi kan finne den på kart ca. 400 år tilbake i tid. Men vi har manglet et historisk atlas - en samlet kronologisk fremstilling. I 1814 ble provinsbyen hovedstad, noe som utløste en omfattende byggevirksomhet for å få statsmaktene i hus. Med industrialiseringen på 1800-tallet økte folketallet og boligbyggingen. Ny infrastruktur endret byen. På kart blir veksten - og den sosiale og teknologiske utviklingen - synlig og forståelig: havneanlegg og kjørbare veier, vannledninger og kloakkrør, gass, jernbane, telefon, elektrisitet - og sporveier. Kartene forteller om byens kontinuerlige forandring - helt fram til den første drabantbyen settes på kartet: Lambertseter.

 

VENNEFORENINGENS DAG  SØNDAG DEN 20.11.2016

BLE EN STOR SUKSESS.   BESØKSREKORD MED HELE

1475 DELTAKERE OG 45 NYE MEDLEMMER.


VI LAR BILDENE TALE FOR SEG SELV:::

ARRANGEMENT - VÅRE TEMA 2017 -  se oversikt her

Siste Bulletin (1-2017), her

Tidligere utgaver finnes under om Foreningen

FORSOMMERENS STORE EVENTYR GIKK FORØVRIG  AV STABELEN ONSDAG 8. JUNI 2016

 

Venneforeningen gjentok suksessen fra tidligere år og inviterte medlemmer med familie til tur på Oslofjorden med veteranskipet D/S Børøysund, les mer her

 

::: Teknisk Museum ønsker å kartlegge om de besøkendes egne mobiltelefoner kan brukes for å motta bedre opplysninger om museets utstillinger og aktiviteter, sjekk her :::

VENNEFORENINGENS DAG 22. MAI 2016 BLE EN SUKSESS!

 

Aldri en familiesøndag i mai uten grilling - ingen røyk uten ild, og her var det flere om beinet. Damplokomotivet  bidro også med sitt – i den skjønneste harmoni med alle de andre attraksjonene, les mer her

Skipet Børøysund ligger ved Akershuskaien, nær Rådhusplassen

VENNEFORENINGENS DAG 2015 VAR SØNDAG 31. MAI PÅ TEKNISK MUSEUM  FRA KL 11.00 TIL 16.00, les mer

 

Det er alltid spennende å invitere til familiesøndag i mai – på programmet står det aktiviteter som blir mest vellykket hvis været viser seg fra sin beste side – og det slo til denne gangen også!

VENNEFORENINGENS RESTAURERTE CADILLAC MOTTOK EN SVÆRT GJEV PRIS PÅ ACSN´s OSLOMØNSTRING PÅ EKEBERGSLETTA 4. MAI 2014

 

En jury bestående av bil-entusiaster foretar en vurdering på et estetisk og helhetlig grunnlag av bilene. Norsk Teknisk Museums Cadillac fra 1916 som er restaurert av Ragnar Skjærstad og Birger Bostad fra Norsk Teknisk Museums venner ble en av 10 likeverdige prisvinnere.

 

 

Vi ønsker kontakt med interesserte som kan tenke seg å være med på utvikle eksisterende og nye prosjekter i et interessant og spennende mijø!

Vi er stolte over å kunne presentere våre bedriftsmedlemmer - les mer under - Bli medlem - kanskje noe å tenke på?