Internasjonal pris bekrefter at Teknisk museum er i verdensklasse

Med Ecsite awards, den første prisen denne store internasjonale sammenslutningen deler ut, har utstillingen Ting nå erobret ti internasjonale priser i sterk konkurranse med verdens ledende museer og vitensentre.

– Vår visjon er å være Norges mest synlige, modige og dialogorienterte museum, og med denne utstillingen tar vi et stort steg i denne retningen. Ved å etablere en høyst innovativ utstilling av gjenstander og high tech formidlingsteknologi tar vi i bruk det beste fra to verdener: det tradisjonelle tekniske museet og vitensenterpedagogikk. Målet har vært å engasjere til dialog og forståelse for sammenhengene mellom teknologi og demokrati, forklarer museumsdirektør Hans Weinberger.

Pristildelinger for Ting på Teknisk museum

2015 Applied Arts Design award July/Aug. 2015
2015 Ecsite: Creativity award Mariano gago June 11, 2015
2015 SEGD Global design awards programs, Honor Award June 4-7, 2015
2015 ADC Art Directors Club award – Won GOLD May 21, 2015
2015 Media & Technology MUSE award – Silver award April, 2015
2015 iF Design award Feb 2015
2015 Communication Arts Interactive Annual 21 March/April, 2015
2014 IDCA award, Gold Nov. 2014
2014 Deutscher Designer Club, Gute Gestaltung, Good Design 15 award Nov.
2014 Red dot design award Oct. 2014

Mariano gago Ecsite awards

Ecsite, det europeiske nettverket for vitensentre og museer, organiserer rundt 350 medlemmer, som alle er dedikert til å inspirere til vitenskap og teknologi og legge til rette for dialog mellom vitenskap og samfunn. For å kaste lys på innovative utstillinger som i særklasse tar denne misjonen på alvor, har Ecsite nå etablert Mariano gago Ecsite awards.

Sterk konkurranse

Det var ikke fra hvem som helst Teknisk museum og Oslo vitensenter dro i land seieren. 14 ulike aktører stilte. Det var London Science Museum, Nemo fra Amsterdam, Montreal Science Centre fra Canada, Scitech fra Australia og en rekke andre høyst nyskapende virksomheter med mål om å inspirere sitt publikum.

Gjennom en fusjon av historiske gjenstander og innovative high tech formidlingsgrep engasjerer jubileumsutstillingen, TING: Teknologi og demokrati, publikum til å utforske aktuelle temaer. Det bærende elementet i utstillingen er diskusjoner i tiden - i rammen av spektakulær, digital teknologi.

Jubileumsutstilling

Teknisk museum markerte både Grunnlovsjubileet 2014 og eget hundreårsjubileum med en storstilt utstilling om forbindelsene mellom teknologiutvikling og demokrati. Publikum inviteres til å ta aktivt del i en nyskapende utstilling som kombinerer unike gjenstander, interaktive installasjoner, avansert multimedia og utstillingsarkitektur i verdensklasse.

Delta!

Det kalles til ting, og du kan bli med og diskutere hvordan vi som samfunn bør forholde oss til nye teknologier: Hvordan skal vi forholde oss til fornybar energi? Bør vi bruke robotteknologi i eldreomsorgen? Er sosiale medier bra for demokratiet? Kan 3D-printere endre måtene vi lager ting på i stor skala? Hvilket forhold skal vi ha til gentesting? Internett, hvilken betydning har det i dag, og hva vil det bety for oss i fremtiden? Hvordan skal vi håndtere drone-teknologien - og er samfunnet egentlig klar for å ta i bruk nanoteknologi? Du kan ikke unngå å bli engasjert!

Utstilling og tingssted

TING byr på flere spennende erfaringer, og viser frem en rekke teknologier som har fått betydning for utviklingen av det moderne Norge. De besøkende får mulighet til å utforske på egenhånd og til å delta i diskusjoner med andre.
– Et ting var opprinnelig et sted der folk møttes for å diskutere og fatte beslutninger om viktige saker. Denne tanken ligger også til grunn for denne utstillingen, sier Henrik Treimo, kurator ved Teknisk museum. Vi har skapt en arena som gir den enkelte mulighet til å danne seg nye innsikter om teknologi. Samtidig legger vi til rette for deling av denne kunnskapen i dialog og meningsbryting med andre, fortsetter han engasjert.

Rom for refleksjon

TING-utstillingen handler med andre ord ikke bare om å vise frem gjenstander fra samlingen, men om å få besøkende til å delta i en større debatt om spørsmål av stor samfunnsmessig betydning.
– Vi åpner et rom for refleksjon over måtene teknologiutvikling skjer og om hvordan teknologi endrer våre liv. Vi reiser blant annet spørsmål om bruken av teknologi i større grad bør underlegges demokratisk kontroll. Det er sagt at teknologi verken er god eller ond, men aldri nøytral. Nettopp derfor vil vi skape en arena der folk i fellesskap kan utforske både utfordringer og muligheter ved den teknologiske utviklingen.

Unik opplevelse

Med TING går Teknisk museum helt nye veier og byr på en helhetlig opplevelse som skiller seg markant fra tradisjonelle utstillingskonsepter. Utstillingen er laget i samarbeid med det internasjonalt anerkjente arkitektbyrået Ralph Appelbaum Associates og Tamschick Media + Space i Berlin.

Prisgrossist

Den har vunnet en rekke priser, blant annet: Media & Technology MUSE award - silver award, Arts Design award 2015, iF Design award 2015, Red Dot Design Award 2014, IDCA Award 2014 Gold, Deutscher Designer Club, Gute Gestaltung, Good Design 15 award
Det tilbys egen undervisning i utstillingen for 10. trinn og Videregående.

Se video fra utstillingen

H.M. Kong Harald åpnet jubileumsutstillingen Ting onsdag 2. april 2014, og utstillingen varer ut 2015.
Utstillingen ble utviklet i faglig samarbeid med Telemuseet, Bioteknologinemnda og Teknologirådet. Prosjektleder for jubileet var Tone Rasch. Kurator for utstillingen var Henrik Treimo.