Foredrag: Den industrielle revolusjon

27. januar kl. 17.00: Den industrielle revolusjon i Norge 1850-1950
Foredrag v/André Granum, Norsk Teknisk Museum
Sted: Digitalt arrangement på Youtube (Sendes direkte –tilgjengelig i etterkant.)

Del og inviterer venner til arrangementet via Facebook: Se arrangementet her.

Den planlagte nylanseringen av vår store Industrimodell fra 1954, som nå er totalrenovert, er utsatt pga. koronastengt museum. Men fortvil ikke: Vi varmer opp med å gjennomføre det planlagte foredragsarrangementet om Den industrielle revolusjon i Norge fra 1850-1950 som en direktesendt omvisning fra industriutstillingen.

Den store industrimodellen er en gjenstand fra utstillingen Vårt Verk i Oslo i 1954. Ledende industribedrifter gikk sammen om modellen som sitt utstillingsbidrag. Den skulle vise det moderne Norge, slik det var blitt i løpet av hundre års industriell utvikling: Fabrikker, boligfelt, skipsfart og en effektiv jernbane som binder det hele sammen. Et idealtypisk Norge i miniatyr, anno 1954!

Industrimodellen ble satt opp på nytt i Teknisk museums nye museumsbygg på Helsfyr i 1959, til begeistring for mange besøkende. Kong Olav var blant de første. Nå kan den altså igjen beskues, på museet på Kjelsås.

Dette er et fint endepunkt i vår fortelling om industrialiseringen av Norge, som startet for fullt etter 1840, med gjennombruddet for tekstilindustrien og den metallbearbeidende mekaniske industrien. Mye av dette skjedde ved Akerselva, og nettopp Akerselva-utstillingen er derfor «studio» for sendingen. Her står klenodiene fra Akerselva-industrien – og Industrimodellen i ny prakt.

Les mer om industrimodellen her: https://www.tekniskmuseum.no/industrimodellen

Arrangementet er i samarbeid med Teknisk museums Venneforening, Teknas teknologihistoriske gruppe og NITO.

André Granum er en av våre mest erfarne museumspedagoger, som særlig har formidlet industrihistorien til våre skolebesøkende.

Modell av industrilandskap. Foto.

Industrimodellen fra 1954 er pusset opp og kan igjen beskues på museet.