Tvang i psykisk helsevern - panelsamtale 16.februar


Samtale om hva tvang er, hvorfor det brukes og hvordan det virker. Teknisk museum 16. februar klokka1930. 

«Massiv ulovlig fastbinding av pasienter i norsk psykiatri!» rapporterte VG i november. Den type «skandalereportasje» om bruk av tvang overfor personer med alvorlige psykiske lidelser er ikke uvanlig. I denne samtalen forsøker vi å gå bakenfor og forstå litt mer om bruken av tvang i norsk psykisk helsevern. Hva er det? Hvordan brukes det, hva er erfaringene med det?

Hjemmehos2900

I panelet sitter to personer med erfaringer som brukere, én med pårørendeerfaring, Jorunn Rugkåsa, seniorforsker ved Akershus Universitetssykehus. Rugkåsa er utdannet sosiolog og sosialantropolog, og forsker nå på tvang i psykiske helsetjenester, og spesielt på tvunget psykisk helsevern uten døgnopphold. Ordstyrer er Ellen Lange, konservator ved Nasjonalt Medisinsk Museum / Norsk Teknisk Museum og prosjektleder for utstillingen «Hjemme hos mennesker med alvorlig og langvarig psykisk lidelse».

SENT på Norsk Teknisk Museum 16 februar, 16. februar kl 1930. Panelsamtalen finner sted i utstillingen "Hjemme hos mennesker med alvorlig og langvarig psykisk lidelse".

Om utstillingen "Hjemme hos mennesker med alvorlig og langvarig psykisk lidelse"

Grensene mellom syk og frisk, utenfor og innenfor institusjon er langt mindre bastante enn for noen tiår siden. Behandling av alvorlig psykisk sykdom skjer fortsatt på lukkede institusjoner, men også mange andre steder. Mennesker med alvorlige og langvarige psykiske lidelser bor hos sine foreldre, i egne leiligheter, i hus, kommunale leiligheter eller i bofelleskap.

Hvordan har de det der?

Nasjonalt medisinsk museum har vært på besøk hjemme hos 10 mennesker med alvorlig og langvarig psykisk sykdom for å finne ut mer om det.

Utstillingen «Hjemme hos…» presenterer fotografier og fortellinger fra disse besøkene. Publikum kan bli med inn i stua og få ny forståelse av psykisk helse og sykdom i Norge i dag.Hjemmesent900

     
 

Teknisk museums åpningstider

Tir-fre: 9-16 | Lør-Søn: 11-18 | Man: Stengt

OBS! Utvidede åpningstider i museumsbutikken fram til jul: I år holder butikken åpent hver dag til kl. 18 fra og med 20. november til lille julaften. Også mandag. Det er vanlige åpningstider for resten av museet.

Stengte dager: julaften,1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.
Les mer om åpningstider

Billetter:

Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3