Hydro på Notodden og Rjukan på UNESCOs verdensarvsliste

Hør om hvordan vår mest spektakulære industrihistorie nå utvikles som et av verdensarv-stedene på UNESCOS verdensarvliste. Foredrag 31. mai  kl. 17.00 på Teknisk museum.

Sted: Norsk Teknisk Museum på Kjelsås
Tid: Onsdag 31. mai 2017 kl. 17.00 (Lett servering fra 16.30. Se info under)rjukan wilseDextra900

Etableringen og utbyggingen av Norsk Hydros fabrikker og kraftverk i Telemark etter 1905 er norsk industrihistorie på sitt mest spektakulære. I 2015 erklærte UNESCOs verdensarvkomité seg enig, og innlemmet Rjukan-Notodden Industriarv på listen over verdens kulturarv, som det åttende norske bidraget.

Som verdensarv kan regionen fortelle om industrieventyret der vannet blir gjort om til elektrisk kraft, og der kunstgjødsel ble produsert for en voksende befolkning i verden. Tematisk, geografisk og kulturelt og industrihistorisk fyller dette et tomrom på verdensarvlisten.

Bak denne ærefulle utnevnelsen lå et mangeårig arbeid. Telemark fylkeskommune hadde siden 2010 arbeidet sammen med Riksantikvaren, Tinn kommune, Notodden kommune og Vinje kommune samarbeidet om nominasjonssøknaden for å få Rjukan og Notodden inn på UNESCOs verdensarvliste.  Dagens foredragsholder var sentral i dette arbeidet, og leder nå den videre utviklingen av Verdensarv Telemark, som du kan lese mer om her.

Industri20collage900

Industrikultur som verdensarv

Industrikultur er en viktig del av verdens kulturarv. Det arbeides over hele verden med å bevare og dokumentere industrihistorie og arbeiderkultur.

FNs kulturorganisasjon UNESCO utvikler listen over verdens kultur- og naturarv inneholder arv av fremstående universell verdi. Listen inneholder mer enn 1000 steder, både kultursteder og naturområder.

For å bli tatt med i verdensarvlisten må et sted møte minst ett av ti utvalgte kriterier. Kriteriene justeres jevnlig av verdensarvkomiteen for å reflektere utviklingen av verdensarvkonseptet. Se utvelgelseskriteriene her. I Norge er det Klima- og miljøverndepartementet som har ansvar for å nominere steder til listen.

Industriens kulturarv i Europa får spesiell oppmerksomhet også i andre fora. I det Europeiske nettverket ERIH arbeides det med å legge til rette for opplevelser av industriens kulturminner i store og små turistattraksjoner. 

ERIH er en felles attraksjonslogo fra et samarbeidsnettverk for museer og reiselivsaktører som deler en felles interesse for industrikultur. På  ERIHs nettsted www.erih.net får du en god oversikt over de viktigste industrielle kulturminnene i Europa, og et godt verktøy for å planlegge besøk til disse.

Norge er representert med flere "ankerpunkter" i den europeiske industrihistoriske løypa. I Oslo er det Norsk Teknisk Museum som er utgangspunktet for tilrettelagt opplevelse av særlig det industrihistoriske landskapet langs Akerselva.

Les mer om ERIH her. De norske museumsnettverkene kan du få mer informasjon om via denne lenken.

ERIHwheel rightDEFhenv

Alexander Ytteborg

Alexander Ytteborg (f.1972) er verdensarvkoordinator i Telemark Fylkeskommune,. Han har tidligere jobbet med kulturminnevern som seksjonsleder hos Riksantikvaren, der han blant annet hadde ansvaret for Norges verdensarvsteder. Han har også arbeidet som leder ved Hallingdal Museum og i Riksarkivet.

Ytteborg kjenner Rjukan-Notodden industriarv bedre enn de fleste. I sju år var han leder for «Verdensarv Rjukan-Notodden» hos Riksantikvaren, og jobbet med prosjektet fra starten i 2007 til søknaden ble levert i januar 2014.

Praktisk informasjon

Enkel mat serveres fra kl. 16.30. Påmelding til servering skjer til Tekna innen mandag 7. november (ingen påmelding kreves til selve foredraget som begynner kl. 17.00).

Påmelding på TEKNA Oslos arrangementssider via denne lenken.

Det oppfordres til bruk av kollektiv transport. Både NSBs Gjøvikbanen og Sporveiens buss har stoppested Kjelsås, rett ved museet. Se Ruters hjemmesider. 

Arrangører: NITO, Norsk Teknisk Museum, Norsk Teknisk Museums venner og Teknologihistorisk gruppe i Teknas Osloavdeling (THG).

Se alle arrangementene på Teknisk museum her.

 

 

     
 

Teknisk museums åpningstider

Åpningstider i skoleåret:
Tir-fre: 9-16 | Lør-Søn: 11-18 | Man: Stengt

Sommerferien 2018, 20. juni - 20. august: Åpent alle dager 11-18.

Stengte dager: Julaften,1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.
Les mer om åpningstider

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3