Konferanse: Veien fra Norsk Data til disruptiv teknologi 18. sept. 2017

NorskData speakersjpg2

Du er herved invitert til jubileumskonferansen, 18. september 2017, i anledning Norsk Datas 50-års jubileum, mellom klokken 14.00 og 18.00. Det blir enkel servering kl. 13.30 og 18.00

Konferansen er gratis. Begrenset antall plasser. Påmelding til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Underveis i programmet vil du høre (fra øvers til venstre) Anita Krohn Traaseth (Innovasjon Norge), Silje Bareksten (Oslo Business Region), Veslemøy Østrem (Aftenposten), Erik Fossum Færevåg (Disruptive Technologies), Håkon Wium Lie (Opera),  Rolf Skår (Norsk Data), Christine Spiten (Blueye), Thomas Anglero (IBM), Heidi Austlid (IKT Norge), Espen Andersen (BI), Lars Monrad Krohn (Norsk Data),  samt museumsdirektør Hans Weinberger og førstekonservator Frode Weium, (ikke avbildet) fra Norsk Teknisk Museum. (Følg koblingene for mer informasjon)

Aftenpostens Veslemøy Østrem fasiliterer en samtale mellom gründerlegendene Rolf Skår og Lars Monrad Krohn, og vi vil få høre den fascinerende historien om Norsk Data, som startet i 1967. Det gir oss en fint tilbakeblikk for å se fremover. 

Utgangspunktet for seminaret er spørsmålet:

Hva kan vi lære av Norsk Data? Norsk Data promobilde900

Representanter for selskaper som satser på dagens lovende teknologier vil, sammen med IKT Norge og Innovasjon Norge, diskutere hva historien kan lære oss om teknologibasert industriutvikling og rammebetingelser. Du møter innledere både fra store, veletablerte konsern og gründerselskaper, som har innovative perspektiver på fremtiden.

19. september 1967 ble det som skulle bli Norsk Data stiftet. På sitt mektigste var dette et av Norges største industriselskaper, og en vinner på Oslo børs så vel som utenlandske børser. Som direktør preget Rolf Skår førstsiden av internasjonale magasiner, og på Handelshøyskolen i Bergen behandlet studentene ham som en popstjerne da han besøkte skolen. Han var opphavet til begrepet "Management by walking around" og fortsatt har folk som jobbet i Norsk Data stjerner i øynene når de forteller om eventyret. 

På Teknisk museum markeres jubileet i samarbeid med mange av dem som var tilknyttet bedriften. På konferansen møter vi bl.a. de legendariske gründerne Lars Monrad-Krohn og Rolf Skår, men vi får også møte unge gründere og veletablerte selskaper, som viderefører ånden fra 1967.

Programmet tar utgangspunkt i Norsk Data og jubileet, men skal se mot fremtiden.  Hvordan vi kan få til tilsvarende industrieventyr i Norge, med dagens og morgendagens teknologi, kunnskap og økonomiske/ politiske landskap, i norsk perspektiv og med hensyn til bransjens sterke internasjonale relasjoner.

Teknisk museum samarbeider med IKT Norge, Innovasjon Norge og Aftenposten om denne konferansen.

Påmelding: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Program:
(med forbehold om endringer)

Enkel servering fra klokken 13:30

14.05: Dag Andreassen, avdelingsleder Norsk Teknisk Museum: Innledning
14.15: Heidi Austlid, generalsekretær IKT Norge: Rammebetingelser som kan romme et Norsk Data.

Norsk Data – 50 år siden oppstart
14.30: Espen Andersen: Norsk Datas vekst, fall og arv
15.00: Gründermøtet: Samtale mellom ND-gründerne Lars Monrad Krohn og Rolf Skår og Aftenpostens Veslemøy Østrem.
(pause)

Veletablert i nye tider
16.00: Thomas Anglero, utviklingsdirektør IBM: Big data – Big Blue
16.20: Håkon Wium Lie (Opera ASA): Norsk kompetanse og norsk eierskap i internasjonalt selskap.

Gründerhistorier - "neste Norsk Data"
16.45: Silje Bareksten, Oslo Business Region: Å skape gründere. Oslos satsing på teknologi og næringsutvikling
17.00: Erik Fossum Færevåg, Disruptive Technologies. Sensorteknologi i nettverk – «internet of things»
17.20: Christine Spiten, Blueye: Fra maker-bevegelse til business med undervannsdrone.

Datahistorie på museum
17.45: Frode Weium, Norsk Teknisk Museum: Planer for en ny IKT-utstilling på Norsk Teknisk Museum

Avslutning
18.00: Avslutningspanel med Oslo Business Region, IKT Norge, Espen Andersen BI
18.30: Enkel servering ved dagens data- og teleutstillinger
19.30: Slutt

Norsk Data – kort historikk

nork data historisk NTM900
Ikonisk bilde fra norsk datahistorie: ND-gründerne og de første ansatte samlet rundt en Nord 1 i 1968. Fra venstre bak Per Bjørge, Ove Raffelsen, Lars Monrad Krohn, Tom Weum, fra venstre foran Tor Monsen og Rolf Skår.

Tre unge forskere fra FFI startet for seg selv da de 19. september 1967 startet Nordata – Norsk Data Elektronikk A/S. Per Bjørge, Lars Monrad-Krohn og Rolf Skår fikk med seg flere unge ingeniører for å utnytte sin egen kompetanse og ny teknologi tikl å utvikle maskinvare og programvare som kunne konkurrere med internasjonale giganter som IBM i det hurtig voksende datamarkedet.

Norsk Data ble en suksesshistorie gjennom de mange prestisjetunge leveransene de fikk og gjennom de overbevisende maskin- og programvareløsningene de klarte å utvikle for næringsliv, forskning og offentlig forvaltning.

I stadig ekspanderende lokaler i Oslo, til sist i den tidligere Tandberg-fabrikken på Skullerud, og med et nettverk av internasjonale kontorer, nær 3000 ansatte og en stigende aksjekurs på norske og internasjonale børser fremsto Norsk Data i 1987 som et av de største industriselskapene i Norge.

Sviktende salg og generell økonomisk krise etter 1987 rammet Norsk Data hardt. I 1991 ble selskapet i realiteten lagt ned. Mye av kompetansen og erfaringen ble videreført i andre selskaper.

 

Se alle arrangementene på Teknisk museum her.

     
 

Teknisk museums åpningstider

Åpningstider i skoleåret:
Tir-fre: 9-16 | Lør-Søn: 11-18 | Man: Stengt

Sommerferien 2018, 20. juni - 20. august: Åpent alle dager 11-18.

Stengte dager: Julaften,1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.
Les mer om åpningstider

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3