Den europeiske antibiotikadagen 18. november

Helseminister Bent Høie kommer til Teknisk museum, kommer du? Folkehelseinstituttet og Antibiotikasenteret for primærmedisin har stand på museet og vil oppdatere deg på antibiotikabruk, resistens og smitteverntiltak. Antibiotikaresistens er et alvorlig og stadig økende folkehelseproblem i Europa. Antibiotikaresistensen truer effekten av antibiotika nå og i fremtiden. 

Den europeiske antibiotikadagen markeres den 18. november i de fleste land i Europa. Hensikten er å fremme fornuftig bruk av antibiotika, og er et initiativ fra det europeiske smittevernsenteret (ECDC) i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO). Denne dagen kommer Folkehelseinstituttet og Antibiotikasenteret for primærmedisin til Teknisk museum for å informere om antibiotikabruk, resistens og smitteverntiltak. 

Antibiotikadagen900

Smitteverntiltak

Klokken 12 kommer helseminister Bent Høie kommer til Teknisk museum for å få informasjon om antibiotikaresistens. Ansatte på Folkehelseinstituttet vil være på Teknisk museum hele dagen for å oppdatere deg på det siste innen feltet. Du vil få informasjon om antibiotikabruk, resistens og hvor viktig det er med smitteverntiltak som håndhygiene, hostehygiene, mathygiene og vaksinasjon. Standen er først og fremst rettet mot barn, men her er det garantert mye å lære også for foreldre. Informasjonen gir fint grunnlag for videre samtale om hva hver og en av oss og hver familie kan gjøre.

Konkurranser - vinn kinobilletter

Det blir arrangert to tegnekonkurranser - en hvor barna skal tegne bakterier, og en om hvorfor du skal vaske hendene. Det vil også være en spørrekonkurranse, der barna vil finne svar på spørsmålene ved å bli kjent med informasjonsmateriale på standen. To vinnere fra hver av  de ulike tegnekonkurransene, og to vinnere i spørrekonkurransen vinner kinobilletter.

Test din håndhygiene

Du kan se hvor flink du er til å vaske hendene ved hjelp av en lyskasse som avslører hvilke hudområder som ikke er blitt vasket. Du kan også ta med deg kosebamsen din og få den "vaksinert".

bamse900
Ta gjerne med barnas kosedyr til standen. Foto: Oslo Bymuseum


Antibiotikaresistens - grunn til bekymring?

Antibiotikaresistens er bakteriers evne til å bekjempe virkningen av én eller flere typer antibiotika. Mennesker og dyr blir ikke resistente mot antibiotikabehandling, men bakterier hos mennesker og dyr kan bli resistente. Feil, og for mye bruk av antibiotika kan føre til utvikling av resistente bakterier, og til at antibiotika ikke lenger har effekt på disse bakteriene. Antibiotikaresistens er en av de største truslene mot moderne medisinsk behandling som kirurgi og kreftbehandling. Én av fem kreftpasienter trenger antibiotika i forbindelse med kreftbehandling, og antibiotikaresistens kan i verste fall føre til at pasienten ikke overlever.

Denne infografikken forklarer hvordan antibiotikaresistens sprer seg innen dyreproduksjon, i samfunnet, i helseinstitusjoner og gjennom reiser:

antibiotic resistance spread NO900
Infografikken er oversatt til alle de offisielle språkene i EU-/EØS-området og inngår i ECDCs bidrag til de nasjonale kampanjene om fornuftig bruk av antibiotika.

Det europeiske smittevernsenteret (ECDC) har utviklet seks retningslinjer for ansvarlig bruk av antibiotika:

1. Antibiotika skal kun forskrives av en lege (eller tannlege) som har undersøkt deg

  • Forsøk aldri å kjøpe antibiotika uten resept.
  • Spar aldri antibiotika for senere bruk.
  • Bruk aldri antibiotika til overs fra tidligere behandlinger.
  • Del aldri antibiotika med andre mennesker. 

2. Antibiotika er ikke smertestillende, og kan ikke kurere alle sykdommer

  • Antibiotika er bare effektivt mot bakterielle infeksjoner og kurerer ikke infeksjoner forårsaket av virus slik som forkjølelse eller influensa.
  • Inntil 80% av lunge-, øre-, nese- halsplager/sykdommer man får om høsten/vinteren er forårsaket av virus, og antibiotika har dermed ingen effekt på disse.

3. Feil bruk av antibiotika, for eksempel mot forkjølelse, er ikke bare uten effekt, men kan forårsake bivirkninger.

4. Ta deg tid til å bli bedre
Mange infeksjoner, som luftveisinfeksjoner, vil kroppen klare å kurere selv så lenge kroppen får ro og hvile.
 
5. Spør om råd på apoteket
Apoteket kan gi deg råd om hvilke reseptfrie legemidler som kan bidra til å lindre symptomer uten antibiotika.
 
6. Hvis symptomene vedvarer, er det viktig at du oppsøker lege.
Ved alvorlige infeksjoner, slik som bakteriell lungebetennelse, vil legen forskrive antibiotika. Da er det viktig å ta antibiotikakuren, slik legen har forskrevet den.

Hvis du virkelig vil fordype deg kan du lese mer om antibiotikaresistens i Folkehelserapporten 2017. (Ekstern lenke)

EAAD logo NO900

     
 

Teknisk museums åpningstider

Åpningstider i skoleåret:
Tir-fre: 9-16 | Lør-Søn: 11-18 | Man: Stengt

Museet er stengt på disse dagene:
Julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.

Les mer om åpningstider.

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3