Skrive-, klippe- og tegnekonkurranse: Klimahåp for fremtiden

Alle barn og unge inviteres til en konkurranse med fine premier. Hovedpremien er et nettbrett og gratis omvisning på museet, med vitenshow for hele klassen din. Temaet for konkurransen er klimautfordringene verden står overfor. Oppgaven består i å formidle sine egne klimahåp for fremtiden, i tekst eller bilder. Fristen for å sende inn er 20. desember.

Toklimahaap

2 av de innsendte bidragene til den første Klimahåp for fremtiden, i 2007. Vinnerbidraget, laget av Klara Råbu, til høyre.

Klimahåp for fremtiden – en tidskapsel

Det startet for ti år siden, med utstillingen Klima X. Fredsprisen ble i 2007 delt mellom International Panel for Climate Change (IPCC) og Al Gore. Lederen av IPCC, Rajendra Pachauri, åpnet Klima X sammen med daværende statsminister, Jens Stoltenberg 11. desember 2007. I forkant av åpningen av Klima X inviterte museet til en konkurranse kalt Klimahåp for fremtiden. Tekster, bilder og tegninger ble lagt ned i en tidskapsel. Etter ti år skal vi nå ta en titt nedi, og vi ønsker å høre med skolebarn hvilke klimahåp de har i dag.

I Klima X kunne man oppleve og «føle klimaendringene på kroppen». Gulvet var dekket av vann, store isblokker smeltet, og alle som skulle se utstillingen måtte bruke støvler. Utstillingen viste hvordan teknologi og vitenskap, i samspill med menneskelige valg, både er årsaken til og løsningen på klimaendringene. I dag føler vi klimaendringene på kroppen i hverdagen. Været har blitt våtere og villere på hele kloden, og noe av det kjenner vi også hos oss i Norge.

Elevene kan sende inn i tre kategorier:

  • Lage snøkrystaller
  • Skrive og/eller tegne sitt klimahåp
  • Tegne sitt klimahåp

Dette er et ledd i et dokumentasjonsprosjekt, der barna representerer tidsånden.
Snøkrystallene vil bli brukt som dekorasjon i Teknisk museum i vinter.
Juryen peker ut vinnere den 20. desember. Klimaønskene vil samme dag bli lagt ned i tidskapselen på Teknisk Museum, med en liten seremoni. Tidskapselen skal åpnes igjen om 10 år.

Konkurranseregler
Hver elev lager en matematisk snøkrystall, etter vedlagte oppskrift. På snøkrystallen skriver dere barnets navn, klasse og skole.
Klimaønskene skrives på eget ark, som et dikt, en historie eller lignende. Husk navn, klasse, skole og alder på baksiden av klimaønsket.

Premiering
Ett klimaønske trekkes ut som vinner. Hovedpremien er et topp kvalitet nettbrett samt ulikt fra museumsbutikken.
Vinnerens klasse premieres også, med gratis inngang, omvisning, vitenshow og lunsj på museet.

Innlevering
Klimaønskene og snøkrystallene må være hos oss innen onsdag 20. desember 2017.

Send snøkrystallene og klimaønskene til:
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo
Merk: ”Klimahåp for fremtiden”.

Last ned oppskrift på snøkrystaller her
Vi håper så mange som mulig vil delta og ønsker alle lykke til!

En hilsen til deg fra vinneren i 2007, Klara Råbu:

For 10 år siden arrangerte Norsk Teknisk Museum en klimadiktkonkurranse der jeg deltok. Nå arrangerer museet en ny konkurranse, og jeg oppfordrer deg på det sterkeste til å delta.

Isbreer smelter, havet stiger og klimaendringer gjør det stadig mer utfordrende å overleve for mange dyr og mennesker. Jordkloden trenger derfor at det vokser opp mange kloke og klimabevisste hoder som kan finne opp smarte løsninger som gjør at også våre barnebarn og tippoldebarn får oppleve blå himmel, blått hav og ren luft. Klimautfordringene verden står overfor løses imidlertid ikke kun ved nye oppfinnelser, det krever at alle bidrar, både liten og stor.

Som barn er det mange ting du kan gjøre for å bidra til en renere jordklode. Et veldig enkelt tiltak er å skru av lyset når du er den siste til å forlate et rom. Videre kan du prøve å bruke kortere tid i dusjen. Du kan også forsøke å få mamma eller pappa til å følge deg til fots istedenfor å kjøre deg. Husk, en liten gåtur er godt for både kropp og klima. Kildesortering er også et must, visste du for eksempel at når man gjenvinner en boks makrell i tomat lages det nok energi til at du kan se på TV i tre timer?

Avslutningsvis vil jeg oppfordre deg til å hjelpe foreldrene dine til å bli mer miljøbevisste. Pappaen min kan i hvert fall av og til trenge en påminnelse om at batterier og bananskall ikke hører hjemme i restsøpla, kanskje pappaen din kan trenge en påminnelse av og til han også?

Jeg gleder meg til å lese ditt klimahåp for fremtiden!

     
 

Teknisk museums åpningstider

Åpningstider i skoleåret:
Tir-fre: 9-16 | Lør-Søn: 11-18 | Man: Stengt

Sommerferien 2018, 20. juni - 20. august: Åpent alle dager 11-18.

Stengte dager: Julaften,1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.
Les mer om åpningstider

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3