Helgeprogram 13. – 14. januar

Lag din egen tegnerobot i LEGO, design ditt eget trykk og frisk opp en gammel T-skjorte, lær hvordan nordlys oppstår med vårt nye kunstige verdensrom og få en omvisning med høydepunktene på museet. Velkommen til helgen på Teknisk museum!

12.00 – 13.30 Lego Wedo 

Bygg din egen tegnerobot i LEGO WeDo. Ved hjelp av motorer og sensorer kan du lage en tegnerobot som du selv kan styre fra en iPad. LEGO WeDo gir en superenkel introduksjon til programmering og robotikk, og er en fin aktivitet hele familien kan gjøre sammen. Passer for barn fra ni år. Begrenset plass. Påmelding i resepsjonen. Møt opp i Teknoteket Makerspace, ved glassheisen i underetasjen.tegnerobot900
Bygg din egen tegnerobot.

 

13.00 Terrella - et kunstig verdensrom
Kristian Birkeland fikk spesiallaget store glasskamre som forestilte verdensrommet. Inne i kamrene plasserte han en liten, magnetisert kule – en terrella – som forestilte jordkloden. Kamrene gjorde det mulig å etterligne en rekke kosmiske fenomener i tillegg til nordlyset. Opplev demonstrasjonen av kunstig nordlys på museet i utstillingen Aurora polaris.
 
Kristian Birkelands nordlyseksperiment foregikk i ulike terrellakammer. En fungerende kopi er nå avdekket på museet, og står i nordlysutstillingen.

Med utgangspunkt i sine røntgeneksperimenter framsatte Birkeland i 1896 en hypotese om hvordan nordlyset kunne forklares. Han så for seg verdensrommet som et gigantisk katoderør, der sola og jorda var elektrodene. Elektrisk ladde partikler fra sola ble fanget inn av magnetfeltet rundt jorda og ledet mot polområdene. Når partiklene kolliderte med gassene i jordas atmosfære «tentes» nordlyset på himmelen. Hypotesen var i hovedsak riktig. Den bygget på likheten Birkeland hadde observert mellom det kunstige nordlyset i laboratoriet og det virkelige fenomenet i naturen. Passer for barn fra ti år. Møt opp ved mesaninen, opp trappa fra resepsjonen.

13.30 – 14.30 Mosaikktrykk 


Lyst å friske opp et gammelt handlenett, en t-skjorte eller noe annet i bomull? Vi har vinyl og en varmepresse. Ta med det du har, design ditt eget mønster og så trykker vi! Passer for barn fra seks år. Møt opp i Teknoteket Makerspace i underetasjen, ved glassheisen.

15.00 Høydepunkter
Teknisk Museum er nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin. Få et innblikk i de mange historier som i finnes i samlingene våre. Passer for ungdom og voksne.

1500 OBS: KUN LØRDAG
TEIGEN FOTOATELIER: REGJERINGSKVARTALET
Fotoarkivar Arne Langleite presenterer dokumentasjonen/fotografiene av regjeringskvartalet da det var ferdigstilt på 50-tallet. Karl Teigens fotoateliers samling finnes på Teknisk museum og denne lørdagen presenteres Teigens fotografier av Regjeringskvartalet i løpet av de forskjellige byggefasene. Teigen jobbet på oppdrag fra arkitekten og hadde dermed en formell rolle i dokumentajonen av bygningene. 

Samlingen etter Teigen omfatter omtrent 125.000 bilder, bare litt over 3000 er digitalisert, registrert og publisert på nett. Hvis man ønsker å fordype seg i materialet kan man laste ned denne pdf-katalogen som inneholder bortimot alle bilder som befinner seg i Teigen-samlingen.RegjeringskvartaletTeigen1900
Eksteriørfoto av Y-blokka i Regjeringskvartalet, 1969-72. Foto: Teigens Fotoatelier/DEXTRA Photo, Norsk Teknisk Museum (DEX_T_2903_011)

Med forbehold om endring av programmet.

 

 

 

 

     
 

Teknisk museums åpningstider

Åpningstider i skoleåret:
Tir-fre: 9-16 | Lør-Søn: 11-18 | Man: Stengt

Museet er stengt på disse dagene:
Julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.

Les mer om åpningstider.

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3