25.4: Foredrag: Verkstedindustrien i Oslo og treforedlingsindustrien

Norsk treforedlingsindustris vugge sto i Akerselva. Kjente verkstedbedrifter i hovedstaden ble involvert fra første stund. I flere tiår var byens verkstedindustri hovedleverandør til den norske tremasseindustrien. Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Teknisk museum
Onsdag 25. april 1700
Foto fra Myrens verkstedMYRENS VERKSTED: Foto fra Teknisk museums arkiv.

Berømte navn som Myrens Verksted, Christiania Maskinverksted, Nylands Verksted, Kværner Brug og Thunes Mekaniske Verksted hører alle med til et naturlig pensum om norsk verkstedindustris historie. Alle hadde til felles at de engasjerte seg i den sterkt voksende treforedlingsindustrien. 

På 1800-tallet framsto flere av disse bedriftene som totalleverandører til tremassefabrikker. Gradvis bød den voksende celluloseindustrien og papirindustrien på nye markedsmuligheter. Etter 1900 trakk verkstedbedriftene også med seg den elektrotekniske industrien, der særlig NEBB ble en sentral samarbeidspartner. I foredraget får vi høre om både oppfinnere og viktige oppfinnelser. Noen av begivenhetene har nærmest gått i glemmeboka. 

Foredraget byr på en fascinerende tidsreise. Fra de første leveransene i 1860-årene og fram til et livlig hjemmemarked 100 år senere, der bedriftene i Oslo fortsatt kunne påta seg store oppgaver. Etter 1970 ble den norske leverandørindustriens betydning mer og mer marginal. I dag er denne industrien borte.
Logisk nok er foredraget også en reise gjennom deler av det tidligere Kværner-konsernets historie, ettersom både Myrens Verksted og Thunes Mekaniske Verksted ble en del av Kværner i løpet av 1900-tallet.

Det er Reidar Heieren som holder foredraget. Heieren er journalist og forfatter av en rekke lokal- og industrihistoriske bøker, bl.a. knyttet til industrihistorien i Drammen og norsk treforedlingsindustri.

Praktisk informasjon
Foredraget starter kl. 17.00. 
Enkel mat serveres fra kl. 16.30. Påmelding til servering skjer til Tekna innen onsdag 7. februar (ingen påmelding kreves til selve foredraget som begynner kl. 17.00).

Påmelding på TEKNA Oslos arrangementsside.

Det oppfordres til bruk av kollektiv transport. Både NSBs Gjøvikbanen og Sporveiens buss har stoppested Kjelsås, rett ved museet. Se www.ruter.no

Arrangører 
Foredraget arrangeres av Teknologihistorisk gruppe i Teknas OsloavdelingNITONorsk Teknisk Museum og Norsk Teknisk Museums venner.

     
 

Teknisk museums åpningstider

Påsken 2019:
15. april – 22.april: 11–18

Pinsen 2019:
1. og 2. pinsedag: Åpent 11–18

I skoleåret:
Tir–fre: 9–16 | Lør–Søn: 11–18 | Man: Stengt

Museet er stengt på disse dagene:
Julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.

Sommeråpent
22. juni–18. august: 11–18

Les mer om åpningstider.

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3