16.09 Filmvisning: Familiebildet

Teknisk museum markerer kulturminnedagene 2018 “Typisk norsk – ikke bare norsk” ved å vise den prisbelønte filmen, “Familiebildet” og inviterer til en samtale med filmskaper Yvonne Thomassen.

Fortiet samisk identitet
Filmen er en personlig dokumentar om regissør Yvonne Thomassens forsøk på å samle familien til et siste familiebilde. Underveis finner hun ut av familiens historie, og en fortiet samisk identitet.

Familiebildet
Yvonne prøver å samle familien sin til et familieportrett mens bestemoren fortsatt har helsen i behold, men det er lettere sagt enn gjort. Flere av slektningene snakker ikke sammen, og samhold er erstattet av taushet og fravær. Familiens traumatiske opplevelser etter evakueringa under andre verdenskrig, og skammen knyttet til egen identitet, kaster skygger nedover generasjonene.

Utstillingen FOLK og vitenskapelig rasisme
I vår nyeste utstilling “FOLK-fra rasetyper til DNA-sekvenser" viser vi utdrag fra “Familiebildet”. I denne utstillingen utforskes samspillet mellom vitenskap om menneskelig biologisk variasjon, samfunn og kultur. Filmen viser hvor store konsekvenser den vitenskapelige rasismen har hatt, og fortsatt har, for enkeltmennesker, familier og samfunn.

Prisbelønt film
Yvonne Thomassens dokumentarfilm “Familiebildet” fra 2013 har høstet en rekke priser og utmerkelser, blant andre publikumsprisen under Eurodok, Skårungen under TIFF - Tromsø Internasjonale filmfestival og ble nominert til Kulturdepartementets menneskerettspris da filmen kom i 2013. Både manus og regi er ved Yvonne Thomassen.

Program:

  • Omviser i FOLK: Fra rasetyper til DNA-sekvenser, Torje Amundsen, ønsker velkommen.
  • Filmskaper Yvonne Thomassen presenterer filmen sin.
  • Filmvisning: Familiebildet.
  • Filmskaper svarer på spørsmål fra publikum.

Mer om filmen:

1) https://www.filmarkivet.no/film/details.aspx?filmid=400481

– Familiebildet er en personlig dokumentar om min bestemor på 94, min søken etter min identitet og min streben etter å oppfylle hennes siste ønske: Å samle familien. Da bestemor var ung småbarnsmor ble hun og familien drevet på flukt av tyskerne. Hele Finnmark ble satt i flammer. I tre uker flyktet den lille familien i en liten båt på åpent hav. Det viktigste for bestemor var at familien ikke ble splittet. I dag ser hun oss nesten aldri. Det er en taushet i familien vår, og vi er ikke lenger en samlet familie. Jeg undrer meg over hvorfor det er slik, og ønsker å komme til bunns i dette. Når skal man legge fortida bak seg, spør regissør Yvonne Thomassen.

2) https://www.facebook.com/events/227293027434728/

Ved visning av filmen ved Bergen kino skriver de:

“Identitet, familiehemmeligheter og norsk krigshistorie.

Yvonne vil forsøke å samle familien sin til et familieportrett mens bestemoren fortsatt har helsen i behold, men det er lettere sagt enn gjort. Flere av slektningene snakker ikke sammen, og samhold er erstattet med taushet og fravær. De har alle svært vanskelig for å fortelle om de traumatiske hendelsene de ble utsatt for under krigen. Nedbrenningen og tvangsevakueringen av Finnmark drev bestemoren og bestefaren på flukt med tre små barn, og disse hendelsene har tæret på familiebåndene og etterlatt store følelsesmessige sår.

FAMILIEBILDET forteller en universell historie gjennom et varmt og personlig innblikk i regissørens familie og slektsbakgrunn. Den gir et viktig innblikk i vår felles historie, og skildrer konsekvensene av krigstraumer som forplanter seg nedover i generasjonene. Gjennom lange, gode samtaler med bestemor, mor og tanter nøster Yvonne sakte, men sikkert opp i fortiden, og hun oppdager ubelyste sider ved både norgeshistorien og sin egen identitet.”

Kulturminnedagene
Kulturminnedagene arrangeres i Norge for 25. år på rad 8. -16. september 2018.

Temaet for årets kulturminnedager er «Typisk norsk – ikke bare norsk». Tematikken vil være med på å sette søkelyset på hva som definerer den norske kulturarven. Hva er norsk og hvordan har lokalsamfunnet påvirket og blitt påvirket i møte med verden, mellom folk og andre kulturer?

Inngangsbillett i museet gir inngang til arrangementet.
Se arrangementet på Facebook

     
 

Teknisk museums åpningstider

Åpent i vinterferien 2019:
Lørdag 16. februar – søndag 24. februar: 11–18
Åpent også mandag 25. februar: 9–16

Åpningstider ellers i skoleåret:
Tir–fre: 9–16 | Lør–Søn: 11–18 | Man: Stengt

Museet er stengt på disse dagene:
Julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.

Sommeråpent
22. juni–18. august: 11–18

Les mer om åpningstider.

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3