Om møte med minner

Minner900b

 

Tilrettelegging av besøk for personer med demens

Teknisk museum tilrettelegger formidling for personer med demens. Vi bruker utstillingene og utvalgte gjenstander, og lar sansene hjelpe oss. Berøring, lukt, smak og samtale setter erindringsprosessene i gang.

Demens er betegnelsen på sykdom som medfører hukommelsessvikt, sviktende språkfunksjon, sviktende evne til å utføre dagliglivets oppgaver og endret adferd. I Norge har 70.000 personer demens og omtrent 30.000 eldre lettere hukommelsessvikt. Det finnes ikke kurerende behandling, men erindringstilbud kan virke stimulerende.  

Å tilrettelegge et museumsbesøk for denne gruppen byr på en del utfordringer og andre måter å tenke på enn ved besøk av friske personer. Kunsten blir å lokke fram den besøkendes eget initiativ til spørsmål, minneformidling og undring, og legge mindre vekt på kunnskaps- og faktaformidling. Målet med besøket er ikke å lære noe nytt eller intellektuelt å forstå det man ser på. Hensikten med besøket er gode opplevelser, kontakt med egne minner og styrket selvfølelse. Et typisk besøk på Teknisk museum kan fortone seg slik:

Mottakelse og velkomst

Grunnlaget for en vellykket omvisning blir lagt allerede i det første møtet med en ny gruppe. Man ønsker alle varmt velkommen og tar seg tid til å håndhilse på hver enkelt.

Alltid på en mandag 

Omvisningene blir holdt på en dag når museet er stengt for annet publikum, da skjermes gruppen for støy og andre forstyrrelser. To personer fra museet følger hver gruppe, en omviser og en assistent.
Vi velger korteste vei fram til startpunktet, da har gruppen energi og overskudd til å fokusere på formidlingen.
Stødige og komfortable stoler er satt fram foran de utvalgte gjenstandene, alle setter seg, og det blir ro. Dette er en situasjon som skaper assosiasjoner og forventninger: Noe skal skje!

Valg av tema 

Omviserens bygger broer mellom museets historieframstilling og den enkeltes personlige historier og minner.
Sykkel kan være godt utgangspunkt når omvisningen handler om transport og framkomstmidler. Den har vært allemannseie til bruk i arbeid og fritid, av menn og kvinner ofte livsløpet igjennom.

Fokus og inkludering 

Bruken av lydinnslag tilknyttet temaet kan være en god innledning. Lyd fanger oppmerksomheten og inkluderer også personer med synshemning. Lyden av sykkelbjellen og kjenningsmelodier fra radiohistorien er velkjent for alle. Den kan fungere som en direkte kobling tilbake til tiden da sykkelen var i bruk eller da man lyttet på radio. Mange kommer spontant på hvilket sykkelmerke som var favoritten og radioprogram huskes. Forbindelsen mellom museets gjenstander og den egne historien er opprettet.

Museene har mye å by på, også personer med demens kan gjøre nye oppdagelser bare informasjonen er knyttet til en kjent kontekst og forankret i konkrete gjenstander. En fortelling kan være om damesykkelen Diana (1897) med sin lave ramme og nett over bakhjulet gjør det mulig å fortelle om hvordan det nye framkomstmidlet ga kvinner økt aksjonsradius og ble hyllet av stemmerettsforkjemperne som ”en frihetsmaskin for kvinner”.

Man kan velge å la sang inngå som en del av omvisningen. Refrenget fra ”Daisy Bell” på temaet sykkel (opprinnelig skrevet for 1890-tallets varietéscene) kjenner de fleste. Gleden er ikke til å ta feil av når den som har problemer med å uttrykke seg verbalt, kan synge teksten til ”Daisy” feilfritt på engelsk.

Flere sanser tas i bruk

Det kan være fint å bruke rekvisitter som involverer berøring og lukt. Sykkelen har bragt folk ut i skog og mark. For mange menn har fisketuren med bålet, kaffekjelen og tobakken representert en fristund i hverdagen. En fiskestang ligger godt i hånda, esken med ”Petterøes Karva Blad” bringer minnene tilbake.

Sykkel og kjærlighet 

Ungdomstid og sykkel hører sammen. Sykkelen ga mobilitet og frihet, man kunne komme sammen, møte venner. Det var kanskje slik den første forelskelsen oppstod. Herrene har kanskje opplevd å ”ha kjæreste på stanga”, damene å ha vært ute med venninner for å se om det var noen kjekke gutter i nabolaget. En spøk og litt humor er verdifulle ingredienser.

Håndbok til inspirasjon

Håndbok900


Vi har lagt ut en håndbok i Pdf-format som kan lastes ned her.
 

Med denne håndboken og et tilbud om faglig veiledning håper vi at Møte Med Minner skal komme interesserte i hele landet til gode.

Håndboken er ment som en inspirasjon og et verktøy for deg som vil være med og skape et museumstilbud for personer med demens.

Jobber du med personer med demens, er pårørende, eller frivillig, ta kontakt med ditt lokale museum. Er du formidler eller omviser på museum og ser en ny mulighet, ta kontakt med helsepersonell i din kommune. 

For dere som ikke har et museum i nærmiljøet, kan eksempelvis historielaget være en mulig samarbeidspartner.

Møte Med Minner er et eksempel på hvordan personer med demens kan oppleve meningsfylte stunder på museene. Håndboken viser hvordan vi sammen kan gjøre dette mulig.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. for reservering av omvisning, OBS! Kun mandager. Møte med minner er et prosjekt utviklet i samarbeid med Oslo Museum, Norsk Telemuseum og Geria, og er også en del av Den kulturelle spaserstokken.

 

     
 

Teknisk museums åpningstider

Åpningstider i skoleåret:

Tir–fre: 9–16 | Lør–Søn: 11–18 | Man: Stengt

Museet er stengt på disse dagene:
Julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.

Sommeråpent 22. juni–18. august: 11–18.

Les mer om åpningstider.

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3