Åpningstider

britiskeflagget 30

Vanlige åpningstider (skoleåret):
Tir–fre: 916 | Lør–Søn: 1118 | Man: Stengt
Høstferien uke 40, 2. - 8. oktober: Alle dager 11-18

Stengt hver julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai. Se alle åpningstider

Sommer:
20. juni-20. august: Alle dager 11-18

Barn 4−17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer

Finn oss | Kontakt | Praktisk
Begrenset antall parkeringsplasser

Lekende læring til salgs!

Lurer du på hva du skal kjøpe til barna, far, mor, tanter, onkler, bestemor eller bestefar? Vi har lærerike, utfordrende, utviklende og ikke minst morsomme gaver for store og små. Her er et knippe tips fra vår nettbutikk.

Lurer du på hva du skal kjøpe til barna, far, mor, tanter, onkler, bestemor eller bestefar? Vi har lærerike, utfordrende, utviklende og ikke minst morsomme gaver for store og små. Her er tips fra vår museums- og nettbutikk. Produktene er knyttet opp til museets utstillinger og samlinger.

Lær å programmere og bygge elektronikk!

microbit900

BBC Micro:Bit er en kraftig håndholdt, fullt programmerbar, datamaskin som er utviklet av BBC og en rekke partnere for å oppmuntre barn til å bli aktivt involvert i å skrive programvare og bygge elektroniske duppeditter, som blir styrt av BBC Micro: Bit. Skriv koden ved å bruke en av de enkle programmene på BBC micro: bit sin hjemmeside, koble til BBC micro: til din datamaskinen og last ned til BBC micro: bit via USB. Det er også en app for Android-enheter.
Settet inneholder BBC Micro:Bit, USB kabel, batteriholder og batterier.

INVENTORS KIT til BBC Micro:Bit er en flott måte å komme i gang med programmering mot elektriske kretser.
Inventors Kit inneholder alt du trenger for å fullføre 10 eksperimenter ved bruk av lysdioder, elektromotorer, LDRs og kondensatorer.
Det følger med en opplæringsbok, som veileder deg igjennom eksperimentene og lærer deg å programmere BBC Micro:Bit.
Du trenger ingen erfaring med programmering for å følge opplæringen i boken. Du vil raskt lære hvordan du setter opp dine
egne kretser og hvordan du skal programmere dem til å utføre de utroligste ting. Bjørn Fjugstad ved Universitetet i Tromsø har for eksempel brukt Micro:Bits til å lage en sensor som sier fra når skiene hans går i mer enn 30 graders stigning (ekstern lenke).


På Micro:Bits hjemmesider er det masse tips til hva du kan gjøre med dette fantastiske settet(ekstern lenke).

Micro:Bit finner du i nettbutikken

Utforsk stjernehimmelen!

Telescope

TK1 er et høykvalitets teleskop på inngangsnivå.

Se Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn med tilhørende måner, Uranus samt fjerne galakser og nebulaer! Teleskopet har god optikk med forstørrelse fra 35 til 140X, solid konstruksjon, og kommer med med et trepunkts stativ i aluminium. TK1 Telescope & Astronomy Kit leveres med en utførlig instruksjonsbok med 20 eksperimenter og en grundig bruksanvisning som gjør at selv nybegynnere lett kan finne planeter og stjernekonstellasjoner på nattehimmelen. Teleskopet kan også brukes som en vanlig kikkert.

Teleskopet TK1 finner du i vår nettbutikk, eller i vår utmerkede museumsbutikk i resepsjonen på museet.

Etter at teleskopet ble oppfunnet i 1608 av tysk-nederlenderen Hans Lipperhey tok det bare to år før Gallileo Gallilei hadde forbedret instrumentet og oppdaget fire av Jupiters måner. Samme år fastslo Kepler at planetene går i elipseformede baner rundt solen, ikke i sirkler. Oppfinnelsen av teleskopet revolusjonerte i sin tid både vitenskapen og det rådende verdensbildet.

I Norge er det oppfinner og instrumentmaker Christian H.O. Gran Olsen (1835-1921) som er mest kjent for å ha gjort stjernene og planetene tilgjengelige for folk flest. 1886 åpnet han verdens første folkeobservatorium i Slottsparken med en kikkert som da var Skandinavias største. "Kikkert-Olsen", som han het på folkemunne, viste publikum månekratre, virvelstormer på Jupiter, Saturns ringer og stjernetåker. Motivet var å gi vanlige folk muligheten til selv å kunne iaktta og oppleve de fantastiske objektene i universet som tidligere var forbeholdt vitenskapsmenn.

 Utforsk det mikroskopiske universet!

Mikroskop-nettartikkel.jpgFå innblikk i en verden som er skjult for det blotte øye med mikroskopet fra MicroPro.

Opplev den usynlige verdenen med MicroPro-mikroskopet! Med dette flotte mikroskopet laget i metall og glass kan barna undersøke alt fra celler til krystaller. MicroPro Microscope forstørrer fra 50 opp til hele 600 ganger, og gir deg innblikk i en verden som er skjult for det blotte øye. Settet inneholder 48 deler med alt fra forhåndslagede slides til en lang rekke laboratorieverktøy. Utførlig bruksanvisning og aktivitetsguide. Innebygget lys og enkel fokusering gir skarpe og klare bilder. Dette er mer enn et leketøy.

Mikroskopet MicroPro finner du i vår nettbutikk, eller i museumsbutikken i resepsjonen på museet.

Visste du at det var den norske legen Gerhard Henrik Armauer Hansen som første gang beskrev sykdommen spedalskhet? Det er derfor den også kalles «Hansens sykdom».  Armauer Hansen observerte første gang leprabasillen i et mikroskop i 1873. Dette er en av de første observasjoner som knytter en bakterie til en sykdom, og første gang en mikroorganisme ble identifisert som årsak til en kronisk sykdom.

På Teknisk museum finner du også Nasjonalt medisinsk museum. Der kan du blant mange andre ting se utstillingen «Usynlig verden» hvor du kan se kroppens mikrounivers. De unike fremstillingene er laget ved hjelp av det ypperste av visualiseringsteknologi og gir deg mulighet til å utforske bilder og film tatt ved hjelp av lysmikroskopi, elektronstråler og røntgen. Innblikket i denne fantastiske verdenen som tidligere var usynlig er mulig ved hjelp av teknologi og menneskelig kompetanse.

Sett sammen ditt eget miniplanetarium! 

motorized solar system900

Sett sammen en motordrevet modell av solsystemet vårt. Du kan også plassere stjernekartet over sola og lage et miniplanetarium inne på rommet ditt. Passer for barn over 8 år.

Solsystemet finner du i nettbutikken.

Planetariet ved Norsk Teknisk Museum ble åpnet i 1994, og er det eneste i Osloregionen som er i ordinær drift. Forestillingene her blir satt opp i visse helger og for skoleklasser etter bestilling.
Bli kjent med stjernebildene og hvor de kan sees på himmelen. Lær om astronomi og hvordan stjernehimmelen har forundret mennesker i århundre, og bli med inn i den greske mytologiens eventyrverden.

Bli oppslukt i den virtuelle verden!

brille

Lev deg inn i en ekte virtuell opplevelse med Virtual Reality-headsettet Immerse Plus. Med dette kan du se 3D-filmer, spille simulerte spill og oppleve virtuelle simuleringer ved å laste ned innhold til smarttelefonen din. Headsettet har 360 graders head tracking og en skjerm som tilpasser seg hvordan du beveger hodet. Med denne kan du bli oppslukt i din egen virtuelle verden fra du trykker på start.

VR-brillene Immerse Plus finner du i vår nettbutikk, eller i museumsbutikken i resepsjonen på museet.

Virtual Reality er ingen ny oppfinnelse. Allerede i 1938 demonstrerte den engelske vitenskapsmannen Charles Wheatstone hvordan hjernen prosesserte to ulike bilder til å bli et enkelt tredimensjonalt bilde. View-Master stereoscope ble patentert 1938 og begrepet virtuell turisme ble introdusert. Nå kunne man reise rundt om i verden ved å titte inn i en maskin. Morton Heilig patenterte i 1960 «Telesphere Mask» som var første gang skjermer ble montert på hodet til et menneske.

I verdens største dataspillutstilling Game On kan du selv oppleve hvordan VR-briller fungerer.

 

Nordlysfront

 nordlysfront2

Verdens første nordlysobservatorium rammer inn beretningen om hverdagsliv og banebrytende geofysisk forskning på fjellet Haldde i Finnmark. Innenfor fire vegger i ekstreme omgivelser, på 900 meters høyde, bygget beboerne et klassedelt minisamfunn med forskere, assistenter, fruer og tjenestejenter.
Vi får innblikk i begivenhetsrike år på begynnelsen av forrige århundre. Barn blir født, nordlyset fotograferes og måles, forskningen utvikles, sentrale personer dør. Arbeidet resulterte i et geofysisk institutt og Værvarslinga for Nord-Norge, og var med og la grunnlaget for landets nordligste universitet. Boka bygger på private brev, erindringer og arkivmateriale om hverdagsliv, forskning og forskningens forgreininger. Mette Bunting er førstelektor ved Høgskolen i Telemark, Institutt for pedagogikk. Toril Jenssen er professor i samfunnsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet.

Boken finner du her.

Det var nordmannen Kristian Birkeland som løste gåten om hvordan nordlyset oppstår. En av metodene han benyttet seg av i sin forskning, var at han laget et kunstig verdensrom for å se om han kunne fremstille nordlys. Birkeland bygget en solid metallkasse med glassvegger, inne i kassen er det en metallkule, en terella, og inne i terellaen er det en magnet. Da Birkeland pumpet ut luften, ble det akkurat som en mini-verdensrom med en mini-jordklode. Birkeland sendte elektrisk strøm gjennom kassen, med det resultat at det oppsto et mini-nordlys inne i kassen. Dermed visste Birkeland at nordlyset hadde med elektro-magnetiske krefter å gjøre, og at det oppstår i svært tynn gass, helt i ytterkanten av jordas atmosfære. Birkeland laget flere slike mini-verdensrom. Ett av dem står i instrumentsamlingen på Teknisk museum. Både Birkeland og det kunstige verdensrommet er avbildet på 200-lappen.

Vri hjernen med Mefferts gear cube

meffert

Mefferts gear cube er et helt nytt konsept i kubedesign. Kuben krever tolv 90-graderssvinger for å fullføre en rotasjon, men er fortsatt litt enklere enn den originale Rubiks kube. Tannhjulene er plassert på utsiden og gir et svingete og morsomt puslespill, som på den ene siden har noen av funksjonene til den originale Rubiks kube, men også gir nye og uventede utfordringer.

Mefferts gear cube finner du i nettbutikken og i vår butikk i resepsjonen på museet.

Tidlige eksempler på tannhjul finner vi helt tilbake til det fjerde århundre f.Kr. i Kina. Disse har blitt bevart i Luoyang Museum i Henan provinsen.
Tannhjulet er en av de store hjørnesteinene i mekanikk som vi mennesker har oppdaget. Men vi var ikke de først som oppdaget tannhjulenes fantastiske egenskaper. "Plantehopperen" Issus coleoptratus, bruker innebygde tannhjul får å får bena til å hoppe med lik kraft på vært bein. Den kan hoppe 300 ganger sin egen lengde og opplever 200 G når den hopper. Dersom ikke bena hadde hoppet med lik kraft kunne den havnet hvor som helst. Uten tannhjulene ville industrialiseringen vært umulig. Fabrikkene som vokste fram langs Akerselva fikk overført energien fra vannet via tannhjul. 

En av de først anlagte fabrikkene var Hjula Væveri som lå ved Akerselva i Oslo fra 1855 til nedleggelsen i 1957.

 

Kjemisettet alle drømmer om!

chem3000

Eksperimenter med kjemi! Nysgjerrige, nybegynnere, studenter og hobbykjemikere kan bruke dette settet til å forstå grunnprinsippene og bygge videre på egne forsøk. Settet inneholder mer enn 90 forskjellige deler, 18 kjemikalier. I den omfattende engelske håndboken finner du 333 eksperimenter. Lær kjemi i praksis og få oversikt over kjemiske ligninger og bindinger. CHEM C3000 lar deg undersøke organiske, uorganiske og elektrokjemiske eksperimenter. Dette er ikke et leketøy og bør ikke brukes av barn under 12 år uten voksne til stede. Settet inneholder kjemikalier som er klassifisert som giftige. Les instruksjonene nøye før bruk. Oppbevares utenfor barns rekkevidde. Hold kjemikaliene unna hud og slimhinner, særlig munn og øyne.

Kjemisettet kan du kjøpe i nettbutikken eller på Teknisk museum.

Viste du at det finnes store mengder dihydrogen karbonmonoksid i det meste vi spiser? Får vi i oss alt for mye av dette stoffet kan det være dødelig og puste det inn kan være dødelig for mennesker.
Det sprutes store mengder av dette stoffet på grønnsakene vi spiser og man kan finne store mengder av det i alt vi drikker.
Dihydrogen karbonmonoksid har en ph på 7, som er mye høyere en salt syre og heller du det på Jern begynner det å ruste. Dette stoffet brytes heller ikke ned i naturen.
Har du klart å gjette hva det er? Dihydrogen karbonmonoksid er helt vanlig vann. Det er alltids greit å kunne litt kjemi. 

I Norge er det spesielt kjemikerne Cato Guldberg og Petter Waage som har utmerket seg. De formulerte massevirkningsloven i 1864, som er den eneste naturloven som er oppdaget av nordmenn. Svært enkelt forklart gir massevirkningsloven det mulig å regne på kjemiske likevekter. Vi vet i dag at denne loven bare delvis er riktig, men det var likevel en svært viktig oppdagelse. Teknisk museum har mange gjenstander knyttet til kjemi, men mye av det er ikke i utstillingene.

Digitalmuseum.no har flere enn to millioner digitaliserte fotografier der du kan se bilder fra museer over hele landet.

 

Forstå elektrisitet med Circuit Maze!

circuit maze

 

 

Dette prisvinnende spillet bruker elektriske kretser som spillebrikker. Tenk logisk og sett sammen kretsen så lampen lyser. Spillet gir deg grunnleggende forståelse for hvordan elektrisitet fungerer. Med 60 utfordringer i varierende vanskelighetsgrader, fra nybegynner til ekspert, vil dette spillet gi ingeniører på alle nivåer elektrifisert moro.

Circuit Maze finner du i nettbutikken.

Vi bruker alle gjenstander med elektroniske kretser. Mobiletelefoner, mp3 spillere og datamaskiner. Den store arbeidshesten i alle disse gjenstandene er transistoren.
Den kan brukes til å generere signaler eller forsterke dem. Forgjengeren til transistoren, radiorøret, ble oppfunnet allerede i 1907 og gjorde det mulig å forsterke radiosignaler.
I 1949 søkte den tyske ingeniøren Werner Jacobi patent på den første versjonen av integrerte kretser med fem transistorer. Med det begynte kappløpet om å få presset mest mulig transistorer inn på minst mulig plass.
Det kappløpet holder vi fremdeles på med. Innen 1970 hadde man fått plass til 20 000 transistorer på en chip, og på midten av 80-tallet passerte vi en million.
I dag har mobiltelefonen du går med i lomma over to milliarder transistorer. Mange mener transistoren er det tjuende århundrets viktigste oppfinnelse.
Den første Norsk datamaskinen N.U.S.S.E (Norsk Universiell Siffermaskin Selvstyrt Elektronisk) brukte verken transistorer eller integrerte kretser. Den klarte seg fint med 4000 radiorør.

N.U.S.S.E finner du i Telemuseet på Teknisk museum.

 

Lag ditt eget godteri med Sweet factory!

sweet factory

 

 

Lag ditt eget godteri samtidig som du lærer kjemi! Sweet Factory er alt et kjemisett skal være, morsomt, underholdende og svært lærerikt. Barna kan lage alt fra kjærlighet på pinne og til vingummi. Mer enn 40 forskjellige eksperimenter, og en lang rekke smaker. Instruksjonsbok på over 50 sider. Settet stimulerer finmotorikk, læring, konsentrasjon, kreativitet, og bidrar til større forståelse for vitenskap.

Sweet factory finner du i nettbutikken.

Vi har alle hørt at for mye sukker ikke er bra for oss, og at man kan få alt fra diabetes 2 til hull i tennene.
Men visste du at sukker har reddet mange liv opp igjennom tidene? Før Aleksander Flemmings oppdagelse av Penicillin i 1923 var en vanlig behandlingsmetode av krigsskadde å helle store mengder sukker rett inn i sår som ikke ville gro. Det finnes bevis for at denne metoden ble brukt av egypterene 4000 år før Kristus. Eksperter sier den gamle behandlingsmetoden sannsynligvis fungerer fordi sukker har evnen til å trekke vann i sentrum av massen, gjennom osmose. Denne behandlingen både tørker såret og fremmer ny vekst av vev og tørker ut bakteriene som forårsaker infeksjonen, og etterlater dem mindre aktive.

Nasjonalt medisinsk museum ligger i Teknisk museums lokaler. Der kan blant massevis av andre ting også lære mer om tidligere tiders behandlingsmetoder.

 

Se tiden på veggen

clock

Denne svært gode prosjektorklokken viser tiden på veggen, i taket eller der du vil. Med en rekkevidde på seks meter, og med 360 graders rotasjon. Leveres med flere fargefilter og strømkabel.

Prosjektorklokken finner du i nettbutikken.

Klokker og industrialisering henger tett sammen. Uten klokker og tidsdisiplin ville den industrielle revolusjonen vært vanskelig å gjennomføre. I jordbruks- jeger- og sankersamfunn er tidsbruken knyttet opp mot astronomiske og biologiske faktorer, men med industrialiseringen oppsto det et større behov for at arbeiderne kom på jobb på faste tidspunkt. Oppfinnelsen av lokomotivet i 1830 førte til ytterligere behov for synkronisering også over store avstander for å organisere togruter. Det førte igjen til innføringen av forskjellige tidssoner.
I Teknisk museums klokkeutstilling kan du se den historiske utviklingen innen urmakerfaget fra 1600-tallet til i dag. Utstillingens tyngdepunkt ligger på 1700 og 1800-tallet. Et urmakerverksted fra 1900-tallet vises sammen med norske og europeiske gulvur, veggur og lommeur.

Lær om fysikkens lover mens du leker.

wex

 

VEX Hexcalator Ball Machine transporterer baller i oppoverbakke med en hastighet på en ball per sekund. 8 baller er inkludert. Lærer barna om kinematikk, bindinger og gjensidig bevegelse. Her kan du bygge hjernen samtidig som du bygger en berg-og-dalbane for baller. Stimulerer til grunnleggende forståelse av vitenskap, teknologi, matematikk og ingeniørkunst. Med dette settet kan man også bygge en øyenstikker eller et gyrokopter. Inneholder mer enn 260 deler.

VEX Hexcalator Ball Machine finner du i nettbutikken.

Denne lærerike maskinen ble i utgangspunktet laget for at skoleelever skulle forstå fysikkens lover på en morsom måte. Den tanken er ikke ny. På 1700- og 1800-tallet ble det rundt om i Europa laget hundrevis av instrumentsamlinger. Da Universitetet i Oslo ble grunnlagt i 1811 ble det også grunnlagt et fysisk kabinett til fysikkundervisningen. Samlingen besto i all hovedsak av instrumenter til undervisning og demonstrasjon. Instrumentene var hjelpemidler i elementær fysikkundervisning og mindre egnet til forskning.

Instrumentene ble brukt til å demonstrere fysikkens prinsipper og lover. Blant de mest sentrale instrumentene var luftpumper som kunne vise virkningene av vakuum og apparater som kunne fremstille elektrisitet. Instrumentene kunne være svært forseggjorte, og demonstrasjonene var gjerne spektakulære. De fysiske kabinettene i Europa hadde mange like instrumenter, ofte produsert av de samme instrumentmakerne eller laget etter de samme forbildene.

Teknisk museum har en flott instrumentsamling som du kan se eksempler fra her.

 

Høykvalitets byggeklosser for de minste barna

pegy

Pegy-klossene er konstruksjonsbrikker i plast for de minste barna. Dette er en kreativ og spennende konstruksjonsleke som lett settes sammen, og stimulerer til opptrening av finmotorikk. Klossene har høy kvalitet og er både fleksible og holdbare, noe som gjør at mange barnehager bruker dem. Dette settet inneholder 43 brikker, og passer best for barn mellom tre og seks år.

Pegy-klossene finner du i nettbutikken.

Plast er en del av vår hverdagskultur. Materialet symboliserer det uekte og billige og tidens bruk- og kastmentalitet. Uten tvil har plasten bidratt til det stadig voksende søppelberget. I dag er mye oppmerksomhet knyttet til resirkulering og miljøspørsmål. Men plast har også bidratt til å gjøre samfunnet mer demokratisk ved at forbruksvarene har blitt billigere.
I utstillingen Plast i det moderne Norge kan du lære mer om produksjon av plast i et historisk perspektiv.

 

Lær om stillingsenergi med klinkekuler

marble run

Bygg kulebaner og kjør kappløp med ekte klinkekuler. Kulebane for klinkekuler i 108 deler som består av rør og ekte klinkekuler i glass. Kulebanen Marble Run Double Spiral er en heftig kulebane med 108 deler. Settet inneholder dobbelspiraler hvor kulene ruller ned i rasende kappløp! Bygg uendelig mange kombinasjoner og følg kulen. Se hvordan kulen ruller avhengig av hvordan du har bygget! Delene er enkle å sette sammen. Denne passer best for de som er over seks år.

Marble run finner du i nettbutikken.

Potensiell energi, eller stillingsenergi, er den energien et fysisk system har avhengig av hvilken posisjon den er i.
Den potensielle energien kan skyldes at legemet befinner seg i et ytre «kraftfelt» eller at partiklene som det består av, holdes sammen ved krefter som varierer med avstanden mellom
dem. Forandres disse avstandene eller posisjonen til legemet i det ytre feltet, vil den potensielle energien kunne omformes til kinetisk energi i form av bevegelse eller annen energi. Kinetisk energi er i fysikken den energien som er knyttet til et legemes bevegelse, derav ofte kalt for bevegelsesenergi. Oslo vitensenter har en rekke installasjoner som er laget for lekende læring. Læringsløypa "Full fart" er spesielt laget for å øke forståelsen om krefter og hastighet. Her kan du blant annet utforske flere av Newtons lover via kappkjøring med racerbiler eller trille trekuler i bane.

 

La barna lære solsystemets bevegelser på sitt eget rom

rcilluminated

 

RC Illuminated Solar System er et motorisert og oppyst solsystem. Inneholder åtte detaljerte planeter som roterer rundt sola. Dekorativ samtidig som den viser solsystemets bevegelser. Batteridrevet og med fjernkontroll. 85 cm i diameter. Fra seks år.

RC Illuminated Solar System finner du i nettbutikken.

I Teknisk museums nylig oppgraderte Astroamfi kan du ved hjelp av avansert datateknologi «reise» ut i verdensrommet. I løpet av sekunder bevege deg fra Oslo, ut gjennom vårt solsystem, gjennom vår galakse og videre utover til kanten av det kjente universet, og tilbake! I Astroamfiet illustreres størrelser og avstander i verdensrommet, samt fenomener som årstidene, sol- og måneformørkelse og nordlys, på en unik måte. Programmet er koplet mot nettet og henter reelle satellittdata om jordkloden. Det kan være befolkningskonsentrasjon, havtemperaturer, avskoging, vulkansk aktivitet osv. Etter hvert som planeter utenfor vårt eget solsystem oppdages (såkalte eksoplaneter) vil disse også automatisk hentes inn i programmet.

Bygg trekonstruksjoner ved hjelp av magneter

tegu

Tegus klassiske byggeklosser er ikke bare pene, de er også magnetiske og kan settes sammen på utallige måter. Magnetene forhindrer at byggverkene raser sammen eller ikke blir slik som man hadde sett for seg, og er en glimrende frustrasjonsstopper for små byggmestre. Passer for de mellom tre og ni år.

Ordet «magnet» ble først brukt av de gamle grekerne for å beskrive en stein som tiltrakk seg jern og andre materialer. En av de viktigste oppfinnelsene knyttet til
magneter er kompasset. Et magnetisk kompass peker mot den magnetiske nordpolen. Denne oppdagelsen fikk naturligvis stor betydning, spesielt for skipsfart. De første kompassene ble konstruert i Kina allerede på slutten av 1000-tallet av universalgeniet Shen Kuo. som allerede da forsto prinsippet om at den magnetiske nordpolen ikke er det samme som den geografiske nordpol. I Europa finnes det opplysninger fra slutten av 1100-tallet om primitive kompassanordninger som en bit magnetisk jern, lagt på et halmstrå i en vannskål, i Norge er dette kjent som leidarstein.

Nesten alt som er drevet ved hjelp av elektrisitet inneholder en eller annen form for magnetisme. Det gjorde også en av norges viktigste oppfinnelser, lysbueprosessen, som fiksere luftens nitrogen ved hjelp av lysbuer. Den gjorde det mulig å produsere kunstgjødsel, og la grunnlaget for opprettelsen av Norsk Hydro.

Bygg dine egne miniatyrfly i metall!

eitech

 

 

Tyskland har lange tradisjoner for å lage høykvalitets leketøy i metall. Dette byggesettet er intet unntak. Settet inspirerer til å øve finmotorikk og til å tenke kreativt og praktisk. Med et vingespenn på 46 cm og lengde på 45 cm blir flyet imponerende. Byggesettet har over 570 deler og kan kombineres med andre høykvalitetsprodukter fra det tyske modellfirmaet Eitech. Det medfølger en lettfattelig bruksanvisning. Moro for mange, men passer best for de som er over 8 år. Byggesettet kjøper du her.

Teknisk museums største utstilte gjenstand er Caravelle SE 210 «Finn Viking». Dette flyet har en helt spesiell plass i Norsk og internasjonal flyhistorie. Flyet ble produsert i Frankrike av Sud Avaiation og var verdens første kort- til mellomdistanse jetdrevne passasjerfly. Caravellen brakte SAS inn i jet-alderen og var beregnet for innsats på kort- og mellomdistanseruter. Jetflyene økte kapasiteten i flytrafikken voldsomt, og gjorde eksotiske reisemål tilgjengelige på brøkdelen av den tiden reisen hadde tatt før. Det hadde sin første flyvning 27. Mai 1955, men ble først satt ut i kommersiell tjeneste 26. April 1959 av Scandinavian Airline Systems (SAS). En av pilotene som fløy Finn Viking var Norges første kvinnelige pilot, Turid Viderøe.

 

Utviklende byggesett med magneter

magformers

 

 

Magformers er et utviklende byggesett med magneter, som passer barn i alle aldre. Å leke med disse fargerike magnetene trener finmotorikken og utvikler kreativiteten. Magformers er lette å bygge med. De kobles lett sammen, men er samtidig enkle å dra fra hverandre. Settet inneholder 62 deler. Magformers inneholder ikke løse magneter som kan svelges. 

Magformers finner du her.

Vitensenteret er Teknisk museums avdeling for lekende læring. Her er hele 2120 kvadratmeter satt av til forskjellige avdelinger. På Oslo vitensenter kan du lære om temaene matematikk, kroppen, i lufta, verdensrommet, lys i mørke, energi og full fart. 13. desember åpner de nyeste avdelingene – Se lyset, På TV og I blodet.

 

Fly i luften og kjør på bakken med SYMA X9!

symaX9

Denne unike quadcopter fly-bilen kan både fly i luften og kjøre på bakken. X9 er fleksibel og rask i luften, i stand til å fly innendørs og utendørs, og i moderat vind. Den har fire bevegelsesakser. 2.4GHz radiokontroll gjør at du kan fly eller kjøre på lang avstand med minimale forstyrrelser. Denne nye radioteknologien bruker lite strøm og gir rask respons. SYMA X9 er også utstyrt med et kontrollsystem med seks akser. Fra åtte år. X9 finner du her.

I kjelleren på Teknisk museum finner du Teknoteket makerspace. Dette er en hel avdeling i museet som har som mål å spre skaperglede og å inspirere barn og unge til å lage ting selv. I Teknoteket kombineres tradisjonell teknologi fra sløyden med moderne teknologi fra digital fabrikasjon. Mange av helgeaktivitetene på museet foregår her, der man kan lage fabelaktige konstruksjoner, lage oppfinnelser med elektronikk eller bygge fantasifulle biler, som kan kjøres på den gigantiske bilbanen. For å få det til, kan alt fra hammer og sag på høvelbenken, loddebolter, innovative elektroniske byggesett, 3D-printere og laserskjærere tas i bruk.

Bygg operahuset i Sydney i 3D!

3Dopera

Operahuset i Sydney er en av de mest særpregede og berømte bygningene fra 1900-tallet. Operahuset er tegnet av de danske arkitekten Jørn Utzon, og ble åpnet i 1973. Dette puslespillet med 925 brikker er i 3D-format og har et unikt og originalt design. Garantert moro! Fra 12 år. Puslespillet finner du i nettbutikken.

 

Hvordan ser det ut inni?

Thingscomeapart

Things Come Apart er den ultimate boken for deg som lurer på hvordan ting ser ut inni. Visste du at et trekkspill fra 60-tallet inneholder mer enn 1450 deler, eller at en symaskin fra 70-tallet består av nesten 500 komponenter? Things come apart inneholder 175 fargebilder av nesten 22 000 deler av alt fra hårtørkere til sykler. Boka er et must for nysgjerrige ingeniørspirer i alle aldre, og den definitive coffee table-boken til din egen indre niåring. Things Come Apart finner du her.

 

Dyrk frem dine egne krystaller hjemme

crystal

Fargene på krystallene kan variere mellom marineblått, lyseblått, mørk lilla, dyprødt, lys rosa eller krystallklart. Detaljerte trinn-for-trinn-instruksjoner er inkludert. Krystallene, som blir ca. 4 x5 cm, tar 7 -10 dager å vokse frem. Crystal Growing inneholder kjemikalier som krever at en voksen har styring med eksperimentene.

Crystal Growing Experimental Kit finner du her.

 

Dekorativ Tornadolampe

Tornado

Dette er en annerledes variant av de klassiske lavalampene. Tornadolampen er utstyrt med LED-lys som skifter farge, og har som navnet tilsier en roterende tornado inni. Batteridrevet.

Tornadolampen finner du her.

 

Gjør badevannet om til slim!

slimebaff

Gjør badevannet om til slim! Bademoro for de minste. Setter ikke farger på håndklær eller badetepper. Er ikke giftig eller skadelig. Kommer i forskjellige farger – grønn, rød, blå eller rosa.

Slime Baff Goo finner du her.

 

Chemistry mug

chemistry mug

Kjenner du noen som ikke kan begynne dagen før de har fått i seg kaffen? Da er dette den perfekte gaven. Denne morsomme kaffekoppen er utstyrt med den kjemiske formelen for koffein.

Du finner den i nettbutikken.

 

Våre sponsorer

      Statnett Slagord graèrd         Yaralogo.png

 

 

 • Drømmeby1

  Besøk oss

  på Kjelsås

 • Drømmeby1

  Skole og barnehager

  Undervisning og omvisninger

 • Drømmeby1

  Oslo Vitensenter

  spennende opplevelser

 • Utstillingen Usynlig verden på Nasjonalt medisinsk museum/Teknisk museum

  Nasj. medisinsk museum

  Medisin og helse 

 • butikk

  Butikken

  nettbutikk og på museet

 • Drømmeby1

  Utstillingene

  prøv selv!

 • samlingene

  Gjenstander

  i store mengder

 • foto

  Foto

  DEXTRA

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3