Fotoutstilling: Dette er parkinson

 

Parkinson

Obs: Utstillingen er avsluttet!

Fotoutstillingen ”Dette er parkinson”, et prosjekt som utfordrer våre forestillinger om Parkinsons sykdom, er laget av fotograf og journalist Anders M. Leines og lege Sonja Fossum. Prosjektet ble vist på Norsk Teknisk Museum / Nasjonalt medisinsk museum i 2015. 

– Mange har vel en gammel slektning med sykdommen, sier Anders Leines. – Men Parkinson er gammelmannssykdommen som også rammer unge. Sammen med lege Sonja Fossum som har hatt diagnosen i 17 år er han initiativtaker til dette nyskapende prosjektet, finansiert av Barne-, ungdoms-og familiedirektoratet.

– Det finnes vel knapt noen sykdom med et døllere ”image” enn Parkinson. Hvis du googler ”Parkinsons sykdom”, møtes du av en 130 år gammel tegning! Det trengs nye bilder av sykdommen og de syke, sier han, akkurat som det trengs nye og bedre behandlingsformer for denne uhelbredelige sykdommen. 40 år etter at det ble introdusert er Levodopa fortsatt det beste legemiddelet vi kan tilby mot symptomene.

Men kan en sykdom ha et ”image”? Ja, hevder han. – Og jeg tror at det ”imaget” preger våre holdninger og prioriteringer, og dette er ikke pasientgruppen som roper høyt, bokstavelig talt. Når ansiktet blir uttrykksløst og stemmen svak, blir du lett oversett.

Parkinsonrammede Heidi Skagestad (40), som fronter utstillingen, har flere ganger blitt kastet ut av butikker fordi de tror hun er full. Hun har ekstreme ufrivillige bevegelser, og det er vanskelig å forstå hva hun sier. - Vennene tør ikke lenger være med meg. Jeg har forsøkt å gjøre slutt på alt sammen, sier hun.

Småbarnsfar Arve Sagmo (42) forteller: – Håpet kan ingen ta fra meg. Håpet om at det en dag kommer en mirakelkur som gjør at jeg kan fungere normalt igjen.

– Utstillingen viser personer helt ned til 37 år med Parkinson. Med ansvar for familie og barn må de kjempe for å bevare verdigheten. For Parkinson er mer enn skjelving, treghet og stivhet. Også apati, depresjon, utmattelse, kognitiv svikt kan følge med….listen er lang og utrivelig. Men ”Dette er Parkinson” viser ressurssterke personer med alle følelser og de fleste evner intakt, inklusive selvrespekt, humor og sosiale behov.

Anders M. Leines fikk selv diagnosen for fem år siden, 47 år gammel. Utstillingen, som består av to 5,5 meter lange frittstående vegger, har blitt vist på offentlige steder rundt i landet.

     
 

Teknisk museums åpningstider

Åpningstider i skoleåret:
Tir-fre: 9-16 | Lør-Søn: 11-18 | Man: Stengt

Museet er stengt på disse dagene:
Julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.

Les mer om åpningstider.

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3