fbpx
Sommeråpent 10–17 alle dager | Kjøp billett

frigjøringsjubileet 2020

Foto: Norsk Teknisk museums arkiv, fotograf: Rolf Strøm

Åttende mai 1945 var freden et faktum. Fem år med krig var over. Folk strømmet ut i gatene for å feire friheten. Denne merkedagen har satt seg fast i vår felles hukommelse.

Frigjøringsdagen er 8. mai, 13. mai kom kronprins Olav hjem til Oslo fra London, og 7. juni kom kong Haakon 7. sammen med kronprinsesse Märtha og barna.

Hva skjedde mellom disse offisielle hendelsene?

Den åttende mai, 2020, inviterer vi også til en samtale om hva som skjedde under 2. verdenskrig. Kuratoren bak utstillingen om tvangsarbeid i årene 1940-45, Kjetil Gjølme Andersen, forteller om dette i en direktesending fra museet kl. 12 denne dagen. Følg denne lenken for å finne ut mer. 

 

Her kan du se et bildespill fra fredsdagene. Saken fortsetter under bildespillet.


Rolf Strøm var fotograf ved Teknisk museum som holdt til på Vikingskipsmuseet. Han tok turen fra Bygdøy til Oslo sentrum for å fotografere folkelivet i gatene denne vårmåneden. I etterkant laget han et lysbildeforedrag med 100 bilder. Noen hadde han tatt selv, og de ble supplert med offisielle fotografier, for eksempel fotografiet av hjemmestyrkenes overtagelse av Akershus og portrettfotografier av kong Haakon.

Vi har valgt å beholde Strøms opprinnelige sammensetting av lysbildene for å vise hvilken stemning han ønsket å formidle videre.

 Vi har mange ganger sett bilder av barnetog, jublende folk på lasteplan og flagg over alt. Disse bildene er her. Men lysbildeforedraget viser også noe annet. Tilstedeværelsen av bevæpnet militære var stor, enten det dreide seg om de allierte styrkene med amerikanske, russiske, britiske og franske soldater, norske milorg eller tyske militære. Folk er glade, men tilværelsen virker også uavklart de første dagene, før kongemakten igjen er på plass. Ta en kikk gjennom bildene og se selv!

Vil du vite mer om disse bildene:

Ta kontakt med Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Under kan du se bilder fra frigjøringen, i Norsk Teknisk Museums samling. Fotograf: Rolf Strøm

Vil du vite mer om hva som skjedde i Norge i årene før frigjøringen? 

I februar 2017 åpnet Norsk Teknisk Museum utstillingen, Grossraum tvangsarbeid i Norge mellom 1940 og 1945. Denne omfattende utstillingen er nå tatt ned, men til 75-årsjubileet for frigjøringen er det laget nettsider med utgangspunkt i forskningen bak utstillingen og bildemateriale fra forskjellige steder i Norge i denne perioden. 

Utenlandske krigsfanger og tvangsarbeidere bygget landet. Veier, broer, flyplasser, jernbane, havneanlegg, kraftverk, industribygg og festningsverker stod igjen etter okkupasjonsmakten da andre verdenskrig var over. Mange av byggverkene er fortsatt i bruk. Rundt 130 000 krigsfanger og sivile tvangsarbeidere ble sendt hit til landet for å realisere tyske byggeprosjekter. Av disse omkom rundt 17000 etter umenneskelig behandling.

Vi du finne ut mer om dette og se disse sidene, kan du følge denne lenken, eller klikke på menyen. 

 

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

KONTAKT OSS

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00