NB: Gamle sider

Hei! Du har nå kommet til Teknisk museums gamle nettsider. Fra 10. juni 2019 blir ikke disse vedlikeholdt lenger. Gå til tekniskmuseum.no for å komme til forsiden.

– Vitensentrene er et kjempeviktig tilbud

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner og NHO-direktør Kristin Skogen Lund besøkte i dag Talentsenteret ved Oslo vitensenter, og fikk en omvisning i det nye og unike talentverkstedet. - Et kjempeviktig tilbud, er Sanners dom over vitensentrene.

Viktig tilbud

Talentsenteret ved Oslo vitensenter på Teknisk museum er et tilbud til elever som trenger større utfordringer enn det de får på skolen. Teknisk museum har fra 2016 tilbudt et talentprogram for å bidra til innovasjon. I august åpner det nye Talentverkstedet, der fremtidsrettet teknologi vil brukes til programmering og 3D-printing. 7. mai fikk kunnskapsministeren en omvisning.

– Vitensenterne er et kjempeviktig tilbud. De er ikke over alt, men vi tenker oss at vitensentrene også til en viss grad kan reise ut til skoler, slik at det kan skje mer også der, sa Sanner. Han søkte også råd om hvordan skolen skal bli bedre. Svaret han fikk var kontant: – Mer penger til skolen, mer penger til utstyr slik at man kan holde på mer som her, kom det raskt fra en av deltakerne.

Et paradoks

Kristin Skogen Lund besøkte også senteret. NHO-direktøren viste stor interesse for Talentprogrammet. 

– Jeg syns det var kjempegøy å se gløden og iveren, og morsomt å høre hvor flinke de var til å fortelle. At de får lov til å jobbe sammen med og dele disse interessene med andre barn ser ut til å fungere veldig bra. 

I norsk skole har vi vært flinke til å ha programmer for de som sliter, men vi har kanskje ikke vært så flinke til å ha ekstra tilbud til de som har spesielle interesser og evner. Vi ser det paradokset at mange av de som i utgangspunktet har veldig stort læringspotensial for noe ikke får tatt det ut i den vanlige skolen. Faren er at disse elevene ender de med å miste interessen for skolen, og da går vi jo glipp av de utrolige talentene og evnene som ligger der.

Kristin Skogen Lund snakker med barn på Talentsenteret.NHO-direktør Kristin Skogen Lund mener norsk skole ikke alltid er flinke nok til å ta vare på barne med spesielle interesser og evner.

Fremtidens kompetansekrav

Undervisningsoppleggene for Talentsenteret og Talentverkstedet tar utgangspunkt i lærerplanen, som lanseres i 2020, der programmering og digital sløyd inngår. Ved å etablere verkstedet, gis det unike muligheter til å utforske innovasjon i praksis. Verkstedet er det eneste i sitt slag i Norge.

Foto fra den digitale sløydsalenHer lager elever sin egen 3D-printer. FOTO: Norsk Teknisk Museum

Talentsenteret

Oslo Vitensenter på Teknisk museum er et av fire vitensentre i Norge som tilbyr et talentprogram for elever med høyt læringspotensial. Talentsenteret integrerer teoretiske og praktiske sider ved realfag, som matematikk, kjemi, fysikk og biologi, blant annet ved teknologiutvikling og prototyping. Formålet er å videreutvikle realfagskompetansen og oppmuntre til forskning og innovasjon hos elever med talent og høy motivasjon og innsats i realfag. Det er tre primære målsetninger for talentprogrammet:

• Gi et realfagstilbud til elever som trenger større utfordringer enn de får i skolen i dag.
• Bidra til at flere barn og unge presterer på avansert nivå i realfag
• Bidra til at høyt presterende elever knytter kontakt med andre høyt presterende gjennom organiserte elevnettverk.
Talentprogrammet er finansiert av Utdanningsdirektoratet.

Les mer om talentprogrammet her.

Deltagerne på Møller i vinden – elevene skal arbeide teoretisk og praktisk med begreper som effekt, ampere, joule, resistans, spenning, hypotese og paramenter. Gjennom eksperimenter erfarer de hvordan ulike energi fra ulike kilder kan bli strøm. Hvordan fungerer turbin og generator og hvordan blir det strøm? Hvilke utfordringer er det ved vindkraft som kilde til strøm? Elevene skal engasjere seg i fordeler og ulemper med ulike fornybare energikilder.
Statikk, fysikk og materiallære – Elevene skal arbeide teoretisk og praktisk med tensjon og kompresjon. Hvilke krefter påvirker en bro, hva gjør at broen ikke faller sammen under stor vekt, og hvordan bygger man en bro? Elevene bygger sin egen modellbro og skal eksperimentere med hvordan den oppfører seg under ulik påvirkning.

Noen sitater fra elever som har brukt Talentsenteret:

– Her på talentsenteret har jeg møtt folk som er mye likere meg selv og som jeg vil fortsette å treffe også i fremtiden. Det aller beste her er det at jeg endelig slipper å legge lokk på meg selv.

– Jeg trives ekstremt på talentsenteret. Man er aldri nervøs eller flau for å si hva man liker eller ikke liker, og det er alltid noen som diskutere og lære bort til/med deg.

– På talentsenteret er det en veldig forskjellig tilnærming til læring, og forskjellig stoff som blir lært. I tillegg har skolen flere svakere elever som må få ekstra hjelp, som er forståelig, men gjør at læringen for noen blir tregere. Jeg har også gått på skolen en stund og veldig mye er repetisjon mens her på talentsenteret går vi raskere gjennom ting (som passer meg veldig bra).

– På talentsenteret er det en perfekt balanse mellom undervisning i teori og undervisning i praksis. Vi får prøve ting, spørre om hva vi vil og temaene vi lærer om blir alltid interessante siden lærerne er så engasjerte.

– Jeg syns talentsenterets undervisningsmetode er bedre enn den på skolen fordi de lærer på en morsommere og mer spennende og interessant måte. De tar med folk som spesialiserer seg rundt de forskjellige temaene og vi får i tillegg gjøre forsøk og eksperimentere.

Pressekontakt:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., prosjektleder for talentsenteret i realfag på Teknisk museum. Tel: 407 29 217.

 

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3