NB: Gamle sider

Hei! Du har nå kommet til Teknisk museums gamle nettsider. Fra 10. juni 2019 blir ikke disse vedlikeholdt lenger. Gå til tekniskmuseum.no for å komme til forsiden.

TeknoLab Skaperverksted - Norges råeste verksted for barn og unge!

I skaperverkstedet TeknoLab tilbyr Teknisk museum undervisning for skoleklasser innen programmering, elektronikk og digital fabrikasjon, med blant annet bruk av micro:bit, loddebolter og 3D-printere. Realfag, programmering, tverrfaglighet og skaperglede kombineres på en unik måte. Tilbudet konkretiserer innholdet i Den Teknologiske skolesekken, som ble lansert våren 2018.

TeknoLab vil benyttes av skoleklasser, til lærerkurs og etterutdanning, samt være arena for ungdom ved Oslo vitensenters Talentsenter. I samarbeid med Naturfagsenteret og de andre regionale vitensentrene i Norge vil TeknoLab også benyttes aktivt i den nasjonale satsingen "Skaperverksted i skolen", der målet er å bringe skaperkulturen inn i skolen.

– Skaperverkstedet er et fantastisk tilbud til barn og ungdom, men også for lærere som kan komme hit og lære mer. Det handler i bunn og grunn om at dagens unge må forstå teknologien, men også være med på å skape teknologi, ikke bare forbruke teknologi. Jeg tror at det vi ser her, kommer til å sette elevene bedre i stand til å være med på å løse mange av fremtidens gåter, mange av de gåtene vi ikke har klart å løse så langt, sa kunnskapsminister Jan Tore Sanner under åpningen.

Last ned pressemelding
Se klipp fra åpningen på NRK Østlandssendingen

Klikk på tilbudene under for å lese mer:

Undervisningsopplegg

I løpet av høsten 2018 tester Teknisk museum ut ulike undervisningsopplegg i TeknoLab. Tilbudet er gratis for prøveklasser i prøveperioden fra september til og med desember.

 • Elektronikkverksted

  Lodding er en gammel og velkjent ferdighet for mange. I TeknoLab kombinerer vi lodding med lekbar elektronikk. Elevene vil få god trening i lodding, kjennskap til de vanligste komponenter som finnes på de fleste kretskort, og hvilken rolle kretskort og elektronikk har for oss til vanlig.
 • Digital fabrikasjon i 2D

  Et undervisningsopplegg som kombinerer skaperglede, kreativitet og FNs bærekraftmål. Elevene jobber sammen for å skape bevissthet rundt FNs bærekraftsmål, hvor en vinylkutter er deres verktøy. Dette er et tverrfaglig undervisningsopplegg som omfavner både Kunst og Håndverk, Norsk og Naturfag.

 • Programmering i digital fabrikasjon i 3D med 3D-printing

  Teknisk museum er en av de første i Norge som tilbyr et undervisningsopplegg som kombinerer programmering og 3D-printing. Her utfordres elevene til å designe 3D-objekter og modellere disse ved bruk av programmering. Elvene må vise ferdigheter innenfor matematikk, logikk og samarbeid for å lykkes med oppgaven. En vellykket kode, resulterer i at elevene kan 3D-printe sin modell.

 • Programmering og musikk med micro:bit

  I 2016 fikk alle 12-åringer i Storbritannia mikrodatamaskinen micro:bit i gave av BBC. Hensikten var å utdanne en ny generasjon til å bli kreative skapere av teknologi, ikke bare passive forbrukere av den. Nå inntar micro:bit også norsk skole. I dette undervisningsopplegget jobber elevene tverrfaglig ved at de programmerer micro:bit til å styre en musikkinstallasjon ved bruk av radiokommunikasjon. Undervisningsopplegget er laget i samarbeid med museets «Maker in Residence», Daniel Lacey-McDermott, alias Captain Credible.

Heldagskurs for lærere

 • Programmering, kreativitet og digitalfabrikasjon i 2D
  19. oktober , 9.00–15.00 Pris: 785 kr
  Påmelding her

  På dette kurset vil vi utforske hvordan man kan bruke programmering og andre programvarer i digital fabrikasjon. Vi vil ta i bruk vinylskjærer og utforske hvordan den kan brukes til å uttrykke seg faglig og kreativt, både med og uten programmering. Vinylskjæreren er perfekt, fordi det er en relativt rimelig, men likevel spennende teknologi, og en god måte å innføre ny teknologi og skaperverksted i skolen. Mer informasjon kommer.
 • Programmering, modellering og digitalfabrikasjon i 3D
  19. oktober, kl 9.00–15.00. Pris: 785 kr
  Påmelding her

  På dette kurset vil vi utforske hvordan man kan bruke koding og andre programvarer i digital fabrikasjon. Vi vil ta i bruk 3D-printeren og utforske hvordan den kan brukes i kombinasjon med modellering og programmering. Kurset vil også ha en kort introduksjon til generell bruk av 3D-printer. Mer informasjon kommer.

Etterutdanning

 • Skaperlærer – programmering i praksis
  Høsten 2018 og våren 2019. Kursavgift: 5000 kr.
  Påmeldingsfrist: 11. september. I samarbeid med OsloMet.
  Mer informasjon og påmelding her
Norsk Teknisk museum har flere års erfaring innen bruk av ny teknologi og programmering i undervisning for skoleklasser på alle trinn. Vi tilbyr nå, i samarbeid med OsloMet, etterutdanning for lærere i programmering i praksis. Dette er en etterutdanning som vil heve lærernes kompetanse i programmering, den dekker mer enn 40 timer, og er svært relevant for Den Teknologiske Skolesekken.

Utdanningsdirektoratet skal tildele 15 millioner kroner årlig over fem år til offentlige skoleeiere og skoleeiere etter friskoleloven, som prioriterer videreutdanning og kompetanseheving for lærere i programmering. Dette er et tilskudd som skal benyttes til utstyr for programmering til bruk i klasserommet, og skal bidra til å styrke lærernes mulighet til å ta i bruk sin programmeringskompetanse. Denne etterutdanningen er derfor svært relevant.

Fiksefester for elektronikk

En fiksefest er et arrangement der frivillige blir med og reparerer defekt elektronikk. Arrangeres i samarbeid med Restarters Oslo, som har som målsetning å skape en kultur for elektronikk i Norge.

Informasjon om fiksefestene legges ut på tekniskmuseum.no nærmere arrangementsdato.

Konferansen "Programmering og skaperverksted i skolen"

Når: 13. november 2018 , 9:00–15.30
Hvor: Teknisk museum

Er du lærer som lurer på hvordan du skal ta sløyden inn i det 21. århundre, koble matematikk og programmering med digital sløyd og jobbe tverrfaglig med kunst, teknologi og vitenskap så er dette konferansen for deg! På denne konferansen vil vi dele erfaringer fra vitensentre og skoler som er i gang med skaperverksted, diskutere modeller og muligheter, presentere konkrete undervisningsopplegg og ha mange hands-on-aktiviteter. Konferansen arrangeres av Oslo Vitensenter, Teknisk museum i samarbeid med Udir BetaLab, Naturfagsenteret - nasjonalt senter for naturfag i opplæringen og Norway Makers.

Påmelding og Mer info: HER
Pris: 400 krÅpningen ble foretatt av kunnskapsminister Jan Tore Sanner, 11. september 2018.
Kunstnerisk innslag: Captain Credible.
Alle foto: Norsk Teknisk Museum / Gorm K. Gaare

Et stort takk til Teknotekets samarbeidspartnere:


 

 

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3