NB: Gamle sider

Hei! Du har nå kommet til Teknisk museums gamle nettsider. Fra 10. juni 2019 blir ikke disse vedlikeholdt lenger. Gå til tekniskmuseum.no for å komme til forsiden.

NRK-utstyr: Historisk samling til Teknisk museum

Film: NRK-utstyr: Historisk samling til Teknisk museum. Produsert av Norsk Teknisk Museum, 2018.

Teknisk utstyr som går ut på dato havner gjerne i søpla, så også hos NRK. Heldigvis finnes det entusiaster som ser den historiske verdien disse gjenstandene har, og som klatrer i containere for å redde dem fra forgjengeligheten. I en årrekke har de på frivillig basis samlet inn over 9000 gjenstander i et lager på Alnabru. Nå har Teknisk museum gjort en nøye utvelgelse av 1300 gjenstander som er blitt registrert, fotografert, dokumentert og konservert. Disse får tilbringe pensjonisttiden sin på Teknisk museum.

Museet har jobbet med å flytte gjenstander i over et år, og torsdag 11. oktober ble den siste av disse, en prototype av verdens første skyvespake, overrakt fra kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til museumsdirektør Frode Meinich.

– NRKs egen utvikling og produksjon av teknisk utstyr har vært en pådriver innen norsk teknologi. Kombinert med deres mangeårige monopolsituasjon blir derfor denne samlingen en unik og viktig del av norsk teknisk historie, sa Frode Meinich ved overrekkelsen.
NRKs historiegruppe var også tilstede, og deres bidrag og kunnskap har vært helt avgjørende for prosjektet, forteller prosjektleder Frode Weium og viser frem skyvespaken:

– Dette er en prototype på verdens første skyvespake, fra ca. 1930. Den ble utviklet av tekniker Karl K. Larsen i det private Kringkastingsselskapet AS, som var en forgjenger for NRK som ble etablert noen få år senere, i 1933. Larsen fikk ideen fra gamle kassaapparater med slike spaker for å angi beløpet. Skyvespaker som dette ble brukt i kontrollbord gjennom flere tiår.

Se Østlandssendingens innslag her (05:08 inn i sendingen)
Se noen av gjenstandene her (digitaltmuseum.no)

NRKs Thor Gjermund Eriksen overrekker Teknisk museum en skyvespake som symbol på NRK-samlingen, som nå får sin fortjente plass på Teknisk museum.NRKs Thor Gjermund Eriksen overrekker Teknisk museum en skyvespake som symbol på NRK-samlingen, som nå får sin fortjente plass på Teknisk museum. Foto: Norsk Teknisk Museum

Dette bærbare videokameraet, kamera nr 8, var i bruk mellom 1979 og 1984. Nå blir det pensjonist på museum. Foto: Norsk Teknisk MuseumDette bærbare videokameraet, kamera nr 8, var i bruk mellom 1979 og 1984. Nå blir det pensjonist på museum. Foto: Norsk Teknisk Museum

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3