NB: Gamle sider

Hei! Du har nå kommet til Teknisk museums gamle nettsider. Fra 10. juni 2019 blir ikke disse vedlikeholdt lenger. Gå til tekniskmuseum.no for å komme til forsiden.

Opptrykk av stoffer fra gamle Hjula Væveri på Sagene

Foto: Til venstre: Fra filmtrykkeriet på Hjula Væveri, 1950. Til høyre: Sissi Bjønness, designer på Hjula, 1951.Til venstre: Fra filmtrykkeriet på Hjula Væveri, 1950. Til høyre: Sissi Bjønness, designer på Hjula, 1951.

Tekstiler fra Hjula Væveri er igjen satt i produksjon. Nå kan du kjøpe stoffer med de samme mønstrene som din bestemor ønsket seg på 1950-tallet, og det kun på Teknisk museum.

Redesign av Hjula-stoffer fra Sagene

I 2018 har Norsk Teknisk Museum tatt opp igjen fire design fra det rikholdige Hjula-arkivet og satt disse i ny produksjon. Utgangspunktet var trykte gardinstoffer, produsert midt på 1900-tallet. Norge skulle gjenreises, og det var stor etterspørsel etter interiørtekstiler. Hjula ansatte egne designere for å jobbe fram mønstre, og det ble kjøpt design fra frilansere.

Gjenreisingsoptimisme

Hjula Væveri, som lå på Sagene i Oslo, produserte trykte stoffer fra 1938 og til nedleggelsen i 1957. Gjenoppbyggingen etter andre verdenskrig med satsing på nye boliger, skoler, hoteller og offentlige kontorer førte til et stort behov for innredning og interiørtekstiler. Folk ønsket lys, luft og farger inn i hjemmene sine, og trykte stoffer muliggjorde billige gardiner i friske farger. Stoffene var vevd av viskose produsert ved Borregaard fabrikker i Sarpsborg, og trykkteknikken var silketrykk med rammer, også kalt filmtrykk. Stoffene var håndtrykt.

Fra museumsbutikken, tekstilavdelingen.Fra museumsbutikken, tekstilavdelingen.

Stoffene

To av designene vi har satt i produksjon er laget av Sissi Bjønness og ett av Lisa Walldén. Det fjerde stoffet er fra Hjulas første kolleksjon med trykte stoffer i 1938. Designeren er ukjent. Prøver på de originale stoffene og skisser designet av Sissi Bjønness vises i museets industriutstillinger sammen med vevstolen fra Hjula.

Nye tider, nye kvaliteter

Stoffene vi har satt i produksjon i 2018 skiller seg fra de originale stoffene. De er laget i andre materialer og med en annen teknikk enn den opprinnelige. Stoffene fra arkivet ble avfotografert, og redesignet i full rapport. Mønstrene er trykt på bomullsstoff, og trykketeknikken er digitaltrykk.

I butikken finner du en liten kolleksjon av klær som viser hvordan stoffene kan bli brukt. Liker du disse stoffene, kan du kjøpe dem i museumsbutikken på Teknisk museum og i nettbutikken

Takk

Vi takker Øystein Toppe i Fr. Jørgensen's Eftf. A/S for å ha hjulpet oss med å sette i gang prosjektet og Lena Søndberg i Stof Fabrics i Herning, Danmark for redesign og produksjon. Til inspirasjon har vi laget utstillingsmodeller, sydd av Hilde Frantzen, Siri Hanna Svarthumle og Kristine Gjems.

Har du spørsmål vedr. stoffene, ta kontakt med konservator Tone Rasch.
Ønsker du å kjøpe de nyproduserte stoffene? Se vår nettbutikk eller museumsbutikken i museets lokaler.

Disse fire stoffene er satt i produksjon igjen og er nå til salgs i museumsbutikken: 

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3