NB: Gamle sider

Hei! Du har nå kommet til Teknisk museums gamle nettsider. Fra 10. juni 2019 blir ikke disse vedlikeholdt lenger. Gå til tekniskmuseum.no for å komme til forsiden.

Se overraskende triks i vitenshowet på Teknisk museum!

Teknisk museum tar ungdommene på alvor

av Frode Meinich. direktør ved Teknisk museum

Teknisk museum samler inn materiale fra ungdommenes klimastreik 22.mars, og har oppfordret ungdommen og andre til å sende inn bilder til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Vi har fått både positive og negative tilbakemeldinger på oppfordringen. Teknisk museum er selv ute i gatene for å dokumentere og diskutere med ungdommene om vi også skal ta vare på gjenstander fra demonstrasjonene. Selv uten å ta stilling, er vi helt trygge på at tiden er inne til å ta ungdommen på alvor og prøve å forstå deres aksjoner og dokumentere dem.

Se mer: Teknisk museum samler inn materiale fra skolestreiken for klima

Et fenomen vi må ta på alvor

Det blir trist når Fredrik Solvang 14. mars, etter en ellers fin debatt med ungdommene og politikere om dette brennaktuelle tema, avslutter «Debatten» i NRK 1 med å snakke om leggetider. Det var forhåpentligvis en glipp. Ifølge NRK selv, i Dagsrevyen, dagen etter, var det da aksjoner i 123 land. Bare i Brussel var det 30.000 barn og unge i gatene. Dette er ungdom som representerer fremtiden og som fortjener å bli hørt. Vi trenger ikke å ta stilling til hverken menneskeskapte klimaendringer, skolestreik eller ugyldig fravær for å konkludere med at dette er et fenomen og en bevegelse som bør tas på alvor, og som vi må prøve å forstå og dokumentere for ettertiden.

Et vendepunkt?
Det er ikke utenkelig at dette på sikt kan sammenlignes med studentopprøret i 1968.  Barn og unges skolestreiker kan bli et viktig internasjonalt vendepunkt for hvordan samfunnet ser på nødvendigheten av å handle. Som et ledd i museet samfunnsoppdrag vil Teknisk museum dokumentere. Kanskje vil det bli et markant fenomen allerede ved høstens kommunevalg i Norge.  Det kan være et par årganger med førstegangsvelgere som står på vippen. Da er det ikke så viktig hva sistegangsvelgere mener etter hvert. Statistikken viser at de unge er flest pr. årskull.

Saken fortsetter under bildene.

Dokumentere og prøve å forstå
Det er tydelig usikkerhet blant oss voksne hvordan klimastreikene foreløpig skal tolkes og mottas. Eksempelvis oppfordrer Byrådet i Oslo nå, både i NRK og på sosiale medier, til å støtte elevenes klimaprotest. Men fraværsspørsmålet vil de ikke ta stilling til. Det dilemmaet overlater de til sine egne rektorer. Igjen er vårt poeng som museum ikke å ta stilling, men å dokumentere og prøve å forstå.

Teknisk museums rolle
Noen lurer på hvorfor Norsk Teknisk Museum er så opptatt av dette. Allerede i 2007 satte vi opp utstillingen Klima X, der de besøkende vasset i gummistøvler rundt smeltende isblokker. For 12 år siden var nær alle klimaforskerne enige om at verden stod overfor en krise. I dag kan ingen nekte for at klimaendringene er her. Lange perioder med varmegrader både i Oslo og på Svalbard midt på vinteren taler for seg selv. Det vi tror de fleste kan være enige om, er at vi ikke vet hvordan vi skal håndtere eller løse dette. Men de aller fleste vil være enige i at vi trenger teknikk for å løse det. Enten det dreier seg om håndtering av mer flom, stigende havnivå, nye energiformer eller behov for forflytning av store folkegrupper.

Vår oppgave som teknisk museum er å koble teknikkens historie med nåtid og fremtid.

Derfor skal vi, som et teknisk museum, dokumentere og prøve å forstå ungdommens reaksjon i relasjon til utfordringene. Det er de som skal styre landet og verden om få år. Da holder det ikke å regne med at dette går over.

Frode Meinich portrett 350Frode Meinich. direktør ved Teknisk museum
Foto: Håkon Bergseth

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3