NB: Gamle sider

Hei! Du har nå kommet til Teknisk museums gamle nettsider. Fra 10. juni 2019 blir ikke disse vedlikeholdt lenger. Gå til tekniskmuseum.no for å komme til forsiden.

Månelandingen 50 år

Manebannertekstilag2

20. juli 1969 landet Neil Armstrong og Buzz Aldrin på månen. Norsk Teknisk Museum markerer 50-årsjubileet med utstillingen Månelandingen 50 år. Utstillingen står t.o.m.27. oktober 2019.

Romfartsekspert Erik Tandberg åpnet den store jubileumsutstillingen og Benny Borg stod for underholdningen, slik han gjorde under Månenatten for 50 år siden.

Ta plass i Apollo 11, land the Eagle på Månen, se månefasene i din venns ansikt mens du dreier rundt, snakke med astronautene i Apollo 11 fra Mission control center, se filmer, modeller og bli bedre kjent med historien om romkappløpet. Museet har også gjenskapt litt av NRKs fjernsynsstudio, der Erik Tandberg kommenterte begivenhetene på direkten for hele Norge. Nå kan du være ekspertkommentatoren!

Se bilder fra åpningen ved å klikke på denne lenken!
Last ned utstillingskatalog

Årets største utstilling

Månelandingen er et av de store øyeblikkene i teknikk- og vitenskapshistorien. Jubileumsutstillingen, Månelandingen 50 år, er årets største utstillingssatsing på Teknisk museum. Utstillingen byr på en lang rekke familieaktiviteter i tillegg til å fortelle historien om romkappløpet og erobringen av Månen. Månelandingen 50 år inneholder også gjenstander fra NRKs historiske samling, som museet overtok i 2018.

Romfartsekspert Erik Tandberg åpnet utstillingen

Under åpningen fortalte romfartsekspert Erik Tandberg om hvorfor vi mennesker så gjerne ville til Månen.

Vi gjenopplevde natten da “alle” i Norge fulgte med på det som skjedde via TV og radio, guidet av romfartsekspert Erik Tandberg. Han fortalte om selve månelandingen og delte sine opplevelser fra da han satt i NRK-studio under Månenatten og loset Norge gjennom begivenhetene.

Benny Borg gjentok underholdningssuksessen fra Månenatten

Benny Borg stod for TV-underholdningen for 50 år siden, sammen med Kirsti Sparboe. Sitt gjennombrudd fikk han i nettopp under NRK-sendingen månenatten. Det var altså ikke bare Apollo 11 som tok av for 50 år siden. Mange blant Teknisk museums gjester under åpningen ble rørt av Fly me to the moon. 

– Dagen etter månenatten visste alle i Norge hvem jeg var, forteller Benny Borg.

Etter en seks tiår lang karriere innen showbiz, kom han altså til Teknisk museum 11. april.

– Ikke hadde jeg trodd at jeg skulle komme til Teknisk museum, 50 år etter Månenatten, sa han under åpningen.

Urpremiere på The Big Bang

Lydkunstverket The Big Bang er spesialbestilt til utstillingen, og før vi fikk høre  lyden av den nye installasjonen ble vi presentert for tankene bak verket.

For Dag Andreassen har en guttedrøm blitt oppfylt når han selv kunne ta plass i Apollo 11 og styre The Eagle ned på Månen. Han håper alle museets besøkende vil benytte sjansen til å gjøre det samme.

– Vi håper flest mulig får oppleve utstillingen mens den står på Teknisk museum. Hva kan være bedre enn å ta barna med for å reise til månen, spør han.

Månesteinen er utlånt fra NTNU Vitenskapsmuseet.

PROGRAMMET UNDER ÅPNINGEN

11.00 – 11.30, utenfor utstillingen på mesanin over museets resepsjon:

  • Benny Borg spilte
  • Museumsdirektør Frode Meinich ønsket velkommen
  • Konservator Dag Andreassen fortalte kort om Månelandingen og introduserteErik Tandberg
  • Erik Tandberg i samtale med Dag Andreassen om menneskets drøm om å erobre månen, om Apollo-programmet, og selve månelandingen slik den ble opplevd på direkten fra NRKs studio.
  • Marianne Vinje Tantillo, fagsjef for romstasjon og utforskning i Norsk Romsenter innledet om fremdtidens ferder til Månen og Mars, og spurte: Skal Norge være med?
  • Benny Borg spilte mer månerelatert musikk
  • Erik Tandberg innviet utstillingen sammen med museets styreleder, Ingvild Myhre
  • Utstillingen ble utforsket av alle som kom til åpningen
  • Komponistene og lydkunstnerne Ulrik Ibsen Thorsrud og David Skinner introduserte lydkunstverket The Big Bang
  • Modellbygger Ola Rudi og Erik Tandberg viste frem og samtalte rundt den nye modellen av månelandingsfartøyet The Eagle, skala 1/8

Åpningsarrangementet var gratis.

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3