NB: Gamle sider

Hei! Du har nå kommet til Teknisk museums gamle nettsider. Fra 10. juni 2019 blir ikke disse vedlikeholdt lenger. Gå til tekniskmuseum.no for å komme til forsiden.

Klokker og ur


Norsk Urmuseum ble stiftet i 1904 og har vært en egen stiftelse siden 1995 med tilhold ved Norsk Teknisk Museum. Samlingen etter legen Johan Knap ble gitt til museet i 1976 og består av mer enn femti ur. Flere verdifulle ur fra samlingen vises i utstillingen. Gulv- og veggurene er hovedsakelig franske og britiske. Mange av klokkene var statusobjekter på 1700- og 1800-tallet.

De første norske urmakerne ble utdannet i England. Urmakerfaget var finmekanikk kombinert med instrumentmaking og optikk. I løpet av de siste hundre årene har faget utviklet seg fra et høyt spesialisert håndverk til å bli handel med industrifremstilte klokker.


I utstillingen finner du også blant annet:

Britisk veggur fra omkring 1800

Denne klokketypen var fast inventar på de britiske vertshusene og ble kalt ”Tavern clock”. Klokken har ankergang, det vil si at pendelen som driver urverket, slår fram og tilbake som et anker, og den har åtte dagers verk. Klokkekassen er dekorert med kineserier. Den er signert James Tregent, London, som var en av Storbritannias mest kjente urmakere på denne tiden. Han hadde også oppdrag for Prinsen av Wales. Fra Johan Knaps samling.

Veggur i Ludvig XIVs stil

Vegguret med konsoll har en Boulle klokkekasse belagt med skilpaddeskall, dekorert med messing intarsia og bronse. Urverket i messing er merket «Paris Baltazar Martinot» på baksiden. Lenge var uret datert til 1678, men nyere undersøkelser viser at det er laget i Frankrike på slutten av 1800-tallet i Ludvig XIVs stil. Klokken ble kjøpt av operasangeren Kirsten Flagstad i New York omkring 1950. Fra Johan Knaps samling.

Gulvur 1914

Uret ble laget til Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914 i forbindelse med Grunnlovens hundreårsjubileum. Det er designet av arkitekt Henrik Bull som har tegnet flere av de mest kjente Jugend-bygningene i Oslo, deriblant Historisk Museum (1902) og Finansdepartementet (1904). Urverket er laget av urmaker Ragnar Johansen som drev sin far Fredrik Johansens verksted i Oslo. Kassen er laget av møbelsnekker A. Huseby, også Oslo.

Britisk veggur fra omkring 1800
Gulvur  fra 1914
ntm15922flagstadur

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3