NB: Gamle sider

Hei! Du har nå kommet til Teknisk museums gamle nettsider. Fra 10. juni 2019 blir ikke disse vedlikeholdt lenger. Gå til tekniskmuseum.no for å komme til forsiden.

Samferdsel

 

Oslos første trikk, fra 1894

Utstillingen om samferdsel er den største i museet. Den viser hvordan transportmidler som jernbane, trikk, motorsykler, biler og fly har utviklet seg fra de tidligste modeller.

I utstillingen finner du skjøre luftballonger og store fly, vinglete sykler og kraftige motorsykler, et helt damplokomotiv og et stort antall biler.

Moderne transportmidler har endret hverdagen vår. Den første jernbanen i Norge åpnet mellom Oslo og Eidsvoll allerede i 1854. Etter forrige århundreskifte lot folk seg fascinere av luftballonger, luftskip og fly. Med tiden ble biler vanlige på veiene. Særlig på 1960-tallet økte antallet biler i Norge sterkt. Frem mot 1970 ble det også langt vanligere å reise med fly.


I utstillingen finner du blant annet:

Oslos første trikk, 1894

Nordsjøen, det første flyet over Nordsjøen!

I 1894 fikk Oslo sin første elektriske trikk. Selskapet Kristiania Elektriske Sporvei åpnet en rute fra Jernbanetorget over Briskeby til Majorstuen, med en sidelinje til Skarpsno. Trikken var malt i blått og fikk navnet ”Blåtrikken”. Den hadde 16 sitteplasser og 12 ståplasser.

Nordsjøen, 1914

Den 30. juli 1914 var den norske polfareren og flygeren Tryggve Gran den første som fløy over Nordsjøen. Han tok av fra Cruden Bay ved Aberdeen i Skottland og landet på Jæren drøyt fire timer senere. Etter den dramatiske turen ble flyet døpt ”Nordsjøen”.

Volkswagen boble, 1949

Folkevognen ble utviklet i Tyskland like før annen verdenskrig, i samarbeid mellom Ferdinand Porsche og Adolf Hitler. Museets boble fra 1949 er den første folkevognen som ble importert til Norge etter krigen. Etter at bilsalget ble frigitt i 1960, ble bobla landets mest solgte bil

Volkswagen boble fra 1949

 

Andre gjenstander i samferdselsutstillingen:

Caravellen Finn Viking: det første jet-passasjerflyet

Tidligere utstilling: Les om Chevrolet-utstillingen i anledning Chevrolets 100-årsdag. Utstillingsperiode: 29. sept. - 6. nov. 2011.

  

 

 

 

 

 

 

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3