hengebroen over bjørnsjøhelvete

et dokumentasjonsprosjekt

Tekst: Ingebjørg K. Eidhammer Foto: Håkon Bergseth

Midt mellom Bjørnsjøen og Skjærsjøen er Bjørnsjøelva på sitt aller smaleste og mest spektakulære. Dette området var beryktet for tømmerfløterne fordi tømmeret alltid satte seg fast og var vanskelig å drive videre ned elva, derav fikk det navnet Bjørnsjøhelvete. Over her går det en hengebro som ble bygd av Oslo Lysverker i 1954 for å transportere arbeidere og utstyr tørrskodd over til kraftlinjene på den andre siden.

Broen er innlemmet i Byantikvarens gule liste: 

"Hengebrua over Bjørnsjøhelvete i Bjørnsjøelva er 22 meter og ble etablert en gang rundt 1950 av Oslo lysverker. Lysverket brukte brua i forbindelse med etableringen av kraftlinja fra Hol som åpnet i 1949. Arbeiderne trengte å komme seg over elva og andre traséer var bratte og ulendte. Det er på det meste 13 meters høyde under brua som sies å være konstruert for å bære en mann med hest. Bjørnsjøhelvete er navnet på punktet hvor elva er på sitt smaleste. Akkurat her gjør elva en krapp sving og tømmeret hadde lett for å sette seg fast her da elva ble brukt til tømmerfløting.

Formålet med å føre hengebrua på Gul liste er å bevare et sjeldent kulturminne knyttet til elektrifiseringen av samfunnet. Brua er en del av den nasjonale og regionale krafthistorien og har derfor høy kulturhistorisk verdi. Hengebrua gir også en ekstra dimensjon til tømmerfløtningshistorien i Bjørnsjøelva."


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir–fre kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

 

Servicesenter

Nyhetsbrev

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet

PS: Vi anbefaler også Visit Oslos nyhetsbrev (ekstern lenke).