Luke nr. 2: Lag din egen vulkan!

Du trenger :

• Eddik
  • Bakepulver
  • Konditorfarge
  • Vask
  • Brusflaske (tørr og ren)
  • Trakt

Slik gjør du:

Ha tre spiseskjeer bakepulver i flasken. Sett den i vasken.
Mål opp 1 dl. eddik i et glass, tilsett en teskje oppvaskmiddel og noen dråper konditorfarge. Rør om.
Sett trakten i flasken og hell i blandingen.

Hva skjer?

Når du blander eddik og bakepulver får du en kjemisk reaksjon. Eddiken reagerer med bakepulveret og produserer en gass, karbondioksid. Oppvaskmiddelet gjør at det dannes bobler med karbondioksid. Etter kort tid vil flasken være full av skum, og "vulkanen" får utbrudd!

Kanskje du kjenner bakepulverets forbløffende egenskaper fra hjemmekonditoriet også? Når vi baker bløtkake, for eksempel, bruker vi gjerne bakepulver. Små bobler med karbondioksid i røren gjør nemlig at kaken blir deilig luftig!

Eksperimentet over er hentet fra boka Kule Eksperimenter. Lykke til!

Samarbeid

Venneforeningen