Kodekraft - Gratis undervisningsprogram til Oslo-elever

Gutt sitter foran pc. Foto.
Tre gutter sitter foran hver sin pc. Foto.

Oslo vitensenter på Teknisk museum tilbyr nytt undervisningsprogram til 10. klasse. Foto: Inspiria / Therese Lande Patrick.

Et nytt gratis undervisningsprogram med navnet Kodekraft skal sikre at elever fra Oslo lærer om teknologi og programmering før de begynner på videregående skole. – Vi ønsker å skape økt realfagsglede blant ungdom gjennom praktisk programmering, sier Sigurd Hunstad fra Teknisk museum, Oslo vitensenter.

 

– Med Kodekraft tilbyr vi skolene i Oslo en unik undervisningspakke som er spesielt utviklet med hensyn til læreplanene for 10.-trinn, både med koding og energikilder som tematikk. Vi har allerede fått flere positive tilbakemeldinger fra skoler som har testet tilbudet og håper enda flere vil melde seg på, sier Sigurd Hunstad.

Kodekraft er et nasjonalt undervisningsprogram utviklet av ti regionale vitensentre og Equinor sitt talentutviklingsprogram; Morgendagens Helter. Hensikten er å skape grunnleggende programmeringsforståelse og realfagsglede blant tiendeklassinger.

Utvikler digitalt energispill

Undervisningsprogrammet gjennomføres som en dobbelttime på skolen, etterfulgt av individuelle oppgaver på skolen eller hjemme. Sammen med en av museets pedagoger skal elevene programmere et spill hvor handlingen er tett knyttet til dagens energiutfordringer.

– Kodekraft er en inspirerende og kreativ programmeringspakke som lar ungdom utfolde seg i teknologiens univers gjennom praktisk programmering. Ved å tilby elever praktisk læring innen realfag håper vi at flere elever fra Oslo og resten av landet ser hvor gøy realfag kan være, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef for Equinor Morgendagens Helter.

Avgjørende kunnskap

Programmering er et nytt element i flere fag, og vil for kommende arbeidsgenerasjoner være viktig kunnskap å tilegne seg. Likevel er det mange ungdommer som ikke kjenner til programmering før på videregående.

– Kunnskap om programmering og koding er avgjørende for morgendagens arbeidsplasser, og vi ser en økt tendens av programmering i ulike skolefag. Derfor er det viktig at flere lærer seg grunnleggende programmering, sier Geir Endregard, direktør på INSPIRIA science center i Sarpsborg og prosjektleder for Kodekraft.

Kodekraft krever verken forkunnskaper eller spesialutstyr. Elevene følger undervisningen via PC eller nettbrett.


Fakta om Kodekraft – et samarbeid mellom vitensentre og Equinor:

  • Kodekraft er et undervisningsprogram for 10-trinn som bidrar til elevenes kompetanse innen programmering og energi, koblet til
    både eksisterende og ny læreplan
  • Programmet er utviklet av ti regionale vitensentre og er et samarbeid med Equinor sitt talentutviklingsprogram Morgendagens Helter hvor selskapet støtter unge talenter innen realfag, idrett og kultur.
  • Undervisningens hoveddel varer i 90 minutter og legger opp til at elevene i stor grad arbeider praktisk med programmering.

Programmet krever verken forkunnskaper eller spesialutstyr. Elevene følger undervisningen via PC eller nettbrett.

Les mer på www.kodekraft.no.

 

Om Oslo Vitensenter:

Oslo Vitensenter tilbyr lekende læring for små og store. Her kan du selv eksperimentere og utforske fysikkens mysterier og oppleve forbløffende naturvitenskapelige fenomener. Som en del av Norsk Teknisk Museum på Kjelsås har Oslo Vitensenter gjennom mange år vært en viktig aktør i å gjøre naturfag og nysgjerrighet tilgjengelig for barn og unge.

Les mer på www.tekniskmuseum.no/oslovitensenter

 

Om Equinor Morgendagens Helter: 

Equinor jobber tett med flere av landets vitensentre gjennom sitt talentutviklingsprogram Morgendagens Helter, der satsing på realfag står sentralt. Morgendagens Helter handler om å løfte frem mennesker med evne og vilje til å tenke annerledes, og med kompetanse og utholdenhet til å jobbe hardt for å oppnå enestående resultater.

Kodekraft vant pris: Årets omstilling 2021

Kodekraft/Equinor prisen for «Årets omstilling» innenfor Sponsor- og Eventprisen! Dette sier INSPIRIA-direktør Geir Endregard i en pressemelding:

– Det er en stor fjær i hatten for alle vitensentrene som har vært med på å utvikle og levere dette banebrytende skoleprogrammet i programmering. Med støtten vi får fra Equinor Morgendagens helter, kan det leveres gratis til alle 9.- og 10.-klassinger i Norge. Over halvparten av skolene har benyttet seg av dette i det første skoleåret det ble tilbudt. Og det videreføres for kommende skoleår. Gjennom Kodekraft får både elevene og lærerne en uvurderlig innføring i koding som legger grunnlaget for videre i læring og algoritmisk forståelse, sier Endregard.


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir–fre kl. 13.15–15

 

Nyhetsbrev

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet