Koronadagbøkene
– et samtidsdokumentasjonsprosjekt fra 2020
Under koronapandeminen var samfunnet i en helt spesiell situasjon, ulik noe vi har opplevd før. For å huske og forstå hvordan koronautbruddet har påvirket våre liv, samlet Medisinsk museum/Teknisk museum inn bidrag til den kollektive hukommelsen.
11. mars 2020 erklærte Verdens helseorganisasjon WHO at spredningen av viruset Covid 19, korona, var en pandemi. Dagen etter stengte store deler av Norge i et forsøk på å bremse smitten.
Vi ble oppfordret til å holde oss mest mulig unna hverandre. Nye lover ble vedtatt i all hast. Det var unntakstilstand. Det var også en dugnad for å minske faren for at liv og helse skulle gå tapt.
«Dette er et eksperiment», sa daværende statsminister Erna Solberg og leder ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg til NRK TV 12. mars. For å huske og forstå dette best mulig, inviterte Medisinsk museum/Teknisk museum til nok en dugnad: Gi et bidrag til den kollektive hukommelsen, bli med på å dokumentere og fortelle samtidshistorie!
Vi samlet inn fortellinger fra ulike miljøer og enkeltpersoner om hvordan korona preget deres arbeidshverdag. Vi ønsket å høre fra personer som er knyttet til helsevesenet og helseforvaltningen. Vi spurte om hva slags nye vilkår, problemstillinger og utfordringer dukker opp som følge av pandemien? Hvilke dilemmaer står du i, hvilke avgjørelser tar du, hvorfor og hvordan?
I en selvvalgt periode dokumenterte prosjektets deltakere sin hverdag, og hvordan koronaviruset preget denne. Dokumentasjonen ble gjort via mobilopptak, tekst og foto.
Det innsamlete materialet oppbevares i museets arkiv i henhold til personvernforordningen GDPR. Les hva 11 av deltakerne/institusjonene som deltok i prosjektet vårt, svarte i kapitlene presentert på nettsiden vår.
-Takk til Fritt Ord for støtte til prosjektet.