Åpningstider: Man: Stengt | Tir, ons: 9–16 / Torsdag: 09–21 | Fredag: 9–16 | Lør, søn: 10–17 | Se alle åpningstider | Kjøp billett

Hvorfor er det liv på Jorden?

Foto av oppskytingen av Endurance, 11. mai: NASA/Andøya Space MØTET PÅ TEKNISK MUSEUM 15. MAI ER AVLYST PGA. SYKDOM


NASA-rakett skytes opp fra Ny-Ålesund for å finne svar


Er hemmeligheten bak livet på Jorden et mye svakere elektriske felt enn på andre planeter? 

- Vi kan leve på Jorden, mens  Venus og Mars ikke viser tegn til liv – og, alt vi vet, er ingen annen planet i universet beboelig. Hvorfor spør sier Glyn Collinson, romforsker ved NASAs Goddard Space Flight Center i Greenbelt, Maryland, og leder av NASAs Endurance-oppdrag.

NASA-raketten i programmet Endurance skal måle hvordan livet på Jordens støttes av planeten selv. 

- Det er et av de mest grunnleggende spørsmålene i all vitenskap: Hvorfor er vi her? Det er hva Endurance er ute etter, fortsetter Collinson. 

Endurance-oppdraget vil forsøke å måle Jordens globale elektriske felt, eller hvor mye jordens elektriske felt "trekker" mot elektrisk ladede partikler i luften. Dette elektriske feltet forventes å være svært svakt, noe som gjør det vanskelig å måle. Det er nettopp at det er så svakt som ses  på som en av grunnene til at liv er mulig på Jorden. "Vi tror at en av grunnene til at Jorden kan være beboelig er at det elektriske feltet er veldig svakt," forteller Collinson.

Hvis alt går som planlagt, vil dette bli de aller første målingene av jordens globale elektriske felt.

Vannet på Jorden er et avgjørende grunnlag for liv. Forskere mener at Venus for milliarder av år siden var mye våtere enn i dag.  Av grunner vi fortsatt ikke helt forstår, har planeten tørket ut. Å finne ut hvorfor, kan gi svar på hvorfor nettopp Jorden er beboelig. På den måten kan vi få nøkler til å lete mer spesifikt etter andre planeter med samme forutsetninger for liv. 

AVLYST PGA. SYKDOM: 

Søndag 15. mai kl. 13: Møt NASA-forsker på Teknisk museum!
 
Glyn Collinson har ansvar for NASA-programmet Endurance, som forsker på hvorfor det er liv på Jorden. 11. mai ble det skutt opp en forskningsrakett for å komme nærmere svaret.

Mer om dette vil du få høre når du kommer på museet og hører samtalen mellom Collinson og lederen av talentsenteret på Teknisk musum, Safina de Klerk.
 
 

Trykk på den røde F'en, så kommer du til våre Facebooksider: 

Endurance-oppskytingen foregår i samarbeid med Andøya Space Center. Den finner sted på Ny-Ålesund på Svalbard, det nordligste oppskytnings­området i verden.

Der vil Endurance-teamet, med Collinson i spissen, skyte opp raketten gjennom jordens magnetiske nordpol.

På Venus var NASA pionerer for å måle elektrisitet, og nå har teamet videreutviklet helt ny teknologi for å måle jordens elektriske felt.

"Belønningen, hvis vi lykkes, er fantastisk," forteller Collinson. "Hvis vi kan måle denne grunnleggende egenskapen på Jorden, er det direkte relatert til å forstå hvorfor vi er her."

Hva ledet NASA til dette forskerspørsmålet?

I 2016 oppdaget European Space Agencys Venus Express-programmet en ledetråd. Romfartøyet oppdaget et 10-volts elektrisk felt rundt planeten. Feltet trekker positivt ladede partikler bort fra overflaten. Som en støvsuger kan dette elektriske feltet "suge" bort vann. Over tid kan dette elektriske feltet ha drenert Venus slik t det i dag er en tørr planet.

Funnene fra Venus reiste spørsmål om Jorden. Det elektriske felt på Venus skapes av planetens ionosfære – det elektrisk ladede ytre laget av atmosfæren. Jorden har også en ionosfære. Har Jorden et lignende elektrisk felt, og i så fall, hvorfor er vannet ikke trukket bort fra planeten?

Endurance-teamet anslår en styrke på rundt 0,3 volt. Det er rundt 25 ganger svakere enn det vi finner på på Venus. Det er så svakt at det har aldri tidligere har latt seg måle. "Det er ikke engang så sterkt som et klokkebatteri - men det burde være der," legger Collinson til.

Miljøet rundt en planet spiller en nøkkelrolle for å bestemme hvilke molekyler som finnes i planetens atmosfære - og om planeten gir grunnlag for liv. Ny NASA-undersøkelse viser at det elektriske feltet rundt Venus bidro til å fjerne komponentene som trengs for å lage vann i planetens atmosfære.

Video: NASAs Goddard Space Flight Center, Genna Duberstein

Endurance-programmet

Endurance er et NASA-finansiert oppdrag. Svalbard Rocket Range eies og drives av Andøya Space Center.

European Incoherent Scatter Scientific Association (EISCAT), Svalbard-radaren, som ligger i Longyearbyen, vil gjøre bakkebaserte målinger av ionosfæren som er kritiske for å tolke rakettdataene.

United Kingdom Natural Environment Research Council (NERC) finansierte EISCAT-radaren for Endurance-oppdraget. EISCAT eies og drives av forskningsinstitutter og forskningsråd i Norge, Sverige, Finland, Japan, Kina og Storbritannia (EISCAT Associates).Museet på Kjelsås har fire etasjer med spennende utstillinger om teknologi, industri, vitenskap og medisin. 


NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Servicesenter