30. september: Foredrag – Rik på kontraster

Nycomeds historie i Norge om kontrastmiddelutvikling fra innlisensiering til verdensledende innen utvikling. Foredrag ved historieprofessor på BI, Knut Sogner.

Onsdag 30. september 2020 kl. 17 på Teknisk museum, i samarbeid med NITO og Tekna.

Nyegaard & Co., kjent som Nyco, og i dag en del av GE Healthcare, med to fabrikker i Norge, ble et av de ledende farmasøytiske firmaene i Norge, ikke minst takket være systematisk markedsarbeid med innarbeidelse av merkevarer som Globoid. Vellykket salg av husholdningslegemidler ga overskudd til forskning og utvikling som ga verdensledende posisjoner innen spesialområder på diagnostikk og behandling.

I dag er det GE Healthcare som viderefører diagnostikk-delen av virksomheten, mens Nycomed lever som merkenavn på reseptfrie legemidler produsert av japanske Takeda. Den opprinnelige fabrikken på Sandaker ble revet i 2017, men tvers over veien lever fabrikken fra 1960-tallet i beste velgående som en av de siste gjenværende industriproduksjonsanlegg innenfor Ring 3 i Oslo.

Professor Knut Sogner er en av våre fremste økonomi- teknologi- industri- og bedriftshistorikere, og ga i 1994 ut boken «Rik på kontraster» i samarbeid med Rolv Petter Amdam.

  • Arrangementet er gratis og åpent for alle, men av smittevernhensyn er det påkrevd med påmelding. Påmelding til arrangementet her (lenke kommer)

  • Foredraget starter kl. 17. Det er høstferie, og museet er åpent til kl. 18. Også museets kafe er åpen.

Globoidproduksjon og fabrikken på Sandaker i Oslo, som ble revet i 2017. Foto: Teknisk museum/digitaltmuseum.no (se lenke under).


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir–fre kl. 13.15–15

 

Nyhetsbrev

Ja, takk!

Vennligst aktiver javascript for å kunne sende dette skjemaet