Foto: Akers Mek. / Norsk Teknisk Museum

Nettverk for teknologi- og industrihistorie

Nettverket har som målsetting å styrke samarbeid og faglig utveksling mellom norske museer og andre institusjoner som arbeider med teknologi- og industrihistorie. Formålet er å samle inn, forvalte, forske på, formidle og fornye norsk teknologi- og industrihistorie, samt dokumentere hvordan teknologi og industri stadig endrer seg i samfunnet. I dag er det omkring 15 aktive deltakermuseer i nettverket. Det ledes av Norsk Teknisk Museum.

Publiseringer og dokumentasjon

Siden 2005 har museene arbeidet sammen om å utvikle www.industrimuseum.no. Dette er en viktig publiseringskanal for arbeidet museene har gjort lokalt. Tekster og innhold om ulike prosjekter blir publisert her. I dag inneholder Industrimuseum.no ca. 1200 små og store bedriftshistoriske artikler koplet til innhold til DigitaltMuseum og andre relevante informasjonssider. Nå arbeider nettverket med å finne en løsning for å overføre innholdet fra Industrimuseum.no til Digitaltmuseum.no
Nettverket møtes til seminar to ganger i året. Nettverkssamlingene er viktige arenaer for å diskutere faglige emner og få faglig input fra interne og eksterne foredragsholdere. Siden starten har nettverket samarbeidet med Nasjonalt nettverk for arbeidshistorie og arbeiderkultur.

Aktuelle prosjekter:

Nettverket deltar i et større forskingsprosjekt «Deltidsarbeid i et nordisk perspektiv», ledet av Nasjonalt nettverk for arbeidshistorie og arbeiderkultur.
Nettverket samarbeider også med SIKA (Norges museumsforbund - seksjon for industri, kommunikasjon og anlegg) med de ulike museene og etatene som arbeider med dette temaet. Målet er å skaffe en oversikt over all tidligere dokumentasjon innenfor industri, kommunikasjon og anlegg, som foreløpig ikke er registrert, digitalisert og tilgjengeliggjort.

Alle institusjoner og museer som arbeider med teknologi- og industri er hjertelig velkommen til å bli med i nettverket.

Samarbeid

Venneforeningen