kropp. i behandling

Kommer i uke 7, 2021

Denne utstillingen handler om menneskets kropp i ulike møter med verden. Kroppen er det alle har til felles og er samtidig noe helt individuelt. Utstillingen tar utgangspunkt i én bestemt og spesiell kropp – mumien «Maren i myra».

Samtids- og fortidshistorie
Utstillingen tematiserer og åpner for å utvikle nye kunnskaper og innsikter om sentrale historiske og samtidige emner som infeksjonsmedisin, etableringen av helsevesenet, kroppen som forskningsobjekt og «ting», ulike medisinske blikk, praksiser og fortolkninger av sykdom og helse, ulike behandlingsmetoder og forståelser basert på for eksempel lys, elektrisitet, røntgenstråling og funksjonshemming og tilpassing.

Grunnleggende spørsmål
Gjennom grunnleggende spørsmål og perspektiver knyttet til liv og død, individ og samfunn, natur og kultur, undersøkes viktige medisinhistoriske emner. Les hele saken.

Utstillingen fokuserer på de subjektive, erfaringsbaserte aspektene ved helse og sykdom, og åpner for refleksjon og dialog rundt hva god medisin og behandling er.

Medisinhistoriske temaer
Vi skal få innblikk i temaer som infeksjonsmedisin, etableringen av helsevesenet, kroppen som objekt og kilde til ny kunnskap, ulike medisinske blikk, praksiser og fortolkninger av sykdom og helse, ulike behandlingsmetoder og forståelser basert på for eksempel lys, elektrisitet, røntgenstråling og funksjonshemming og tilpassing.

Museets samlinger
Hovedkilden i utstillingen er museets samlinger av materiell og immateriell kulturarv fra medisin og helsefeltet i Norge. Det meste er samlet inn i løpet av de siste to hundre årene. Gjennom en rekke gjenstander og fotografier, kunstverk og interaktive installasjoner skal utstillingen løfte fram ulike stemmer, posisjoner, praksiser og perspektiv – både nasjonalt og internasjonalt.

Temaene i utstillingen behandles med utgangspunkt i sentrale gjenstander fra samlingene. Eksempler som danner utgangspunkt for fortellingene er Norges første kuvøse, en «Finsenlampe», utviklet av Niels Rydberg Finsen som i 1903 fikk Nobelprisen for sitt arbeid med lys i medisinsk behandling av bl.a. tuberkulose, og en stor samling medisiner fra med et dokumentasjonsprosjekt om erfaringer fra alvorlig psykisk sykdom.

Den nye utstillingen, Kropp. I behandling, tar utgangspunkt i én bestemt og spesiell kropp – mumien «Maren i myra». Her sees hun utenfor monterens sammen med teknisk konservator Hilde Skogstad, som sammen med teknisk konservator Marianne Sjølie har startet konserveringsarbeidet knyttet til den nye utstillingen.