Akers mek. Foto.

Foto: Akers Mek. / Norsk Teknisk Museum

Nettverk for teknologi- og industrihistorie

Nettverket har som målsetting å styrke samarbeid og faglig utveksling mellom norske museer og andre institusjoner som arbeider med teknologi- og industrihistorie. Formålet er å samle inn, forvalte, forske på, formidle og fornye norsk teknologi- og industrihistorie, samt dokumentere hvordan teknologi og industri stadig endrer seg i samfunnet. I dag er det omkring 15 aktive deltakermuseer i nettverket. Det ledes av Norsk Teknisk Museum.

Publiseringer og dokumentasjon

Siden 2005 har museene arbeidet sammen om å utvikle www.industrimuseum.no. Dette er en viktig publiseringskanal for arbeidet museene har gjort lokalt. Tekster og innhold om ulike prosjekter blir publisert her. I dag inneholder Industrimuseum.no ca. 1200 små og store bedriftshistoriske artikler koplet til innhold til DigitaltMuseum og andre relevante informasjonssider. Nå arbeider nettverket med å finne en løsning for å overføre innholdet fra Industrimuseum.no til Digitaltmuseum.no
Nettverket møtes til seminar to ganger i året. Nettverkssamlingene er viktige arenaer for å diskutere faglige emner og få faglig input fra interne og eksterne foredragsholdere. Siden starten har nettverket samarbeidet med Nasjonalt nettverk for arbeidshistorie og arbeiderkultur.

Aktuelle prosjekter:

Nettverket deltar i et større forskingsprosjekt «Deltidsarbeid i et nordisk perspektiv», ledet av Nasjonalt nettverk for arbeidshistorie og arbeiderkultur.
Nettverket samarbeider også med SIKA (Norges museumsforbund - seksjon for industri, kommunikasjon og anlegg) med de ulike museene og etatene som arbeider med dette temaet. Målet er å skaffe en oversikt over all tidligere dokumentasjon innenfor industri, kommunikasjon og anlegg, som foreløpig ikke er registrert, digitalisert og tilgjengeliggjort.

Alle institusjoner og museer som arbeider med teknologi- og industri er hjertelig velkommen til å bli med i nettverket.

Aktuelle møter og seminarer for nettverket:

Invitation to take part in the conference: Reaching New Horizons – Creative Entrepreneurship and Museums

11th and 12th of December, 2020
Online and onsite: St. Petersburg

Includes inspirational speeches, discussions, workshops, matchmaking to meet new people, virtual showcase of projects and more.

This international event will focus on the transversal nature of the cultural and creative entrepreneurship and its capacity to foster social and economic change.

The event aims at building bridges between the creativity, technology, innovation, business and cultural sectors, with a special emphasis on the museum community to explore challenges, innovative collaborations and perspectives with concrete experience from culture and creative professionals.