Talentsenter i realfag

Oslo Vitensenter har på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet etablert Talentsenter i realfag.

Etableringen av talentsentre i realfag er en oppfølging av realfagsstrategien "Tett på realfag", som ble lagt frem av Kunnskapsdepartementet høsten 2015. I første omgang er regionale talentsentre for realfag et forsøksprosjekt. Her skal elevene få hjelp til å gå i dybden og få større faglige utfordringer. Det etableres fire talentsentre i realfag.

Talentsentrene i Norge skal i første omgang være et tilbud til elever på 7. til 10. trinn i grunnskolen, og elever som går de to første årene i videregående opplæring. Målgruppen er både elever som presterer på høyt nivå, og elever som har potensiale for å prestere på høyt nivå. Plikten i opplæringsloven til å tilpasse opplæringen gjelder også for elever som trenger ekstra faglige utfordringer, som er spesielt ivrige etter å lære, og som kanskje kjeder seg fordi de raskt mestrer de oppgavene de får.

Formålet med utprøvingen er at de regionale talentsentrene skal:

• Gi et faglig tilbud med utgangspunkt i matematikk, naturfag og de realfaglige programfagene for elever som trenger større utfordringer.
  • Bidra til at flere barn og unge presterer på høyt og avansert nivå i matematikk, naturfag og i de realfaglige programfagene.
  • Bidra til at høyt presterende elever knytter kontakt med andre høyt presterende gjennom organiserte elevnettverk

Talentsenter i realfag ved Oslo Vitensenter tar utgangspunkt teoretiske realfag som matematikk, kjemi, fysikk og biologi, og integrerer de med teknologiutvikling, prototyping og praktisk bruk av teori. Talentsenterets deltakere vil i løpet av skoleåret jobbe i tverrsnittet av teoretisk realfag, praktisk ingeniørfag, kunst og design slik at de kan få utvikle sin dybdelære og får muligheten til å selv erfare hvilken kraft det er i realfag i praksis. Tverrfaglighet er en sentral del av talentprogrammet og vil utfordre deltakerne på etisk og bærekraftig teknologiutvikling, bruk av teknologi og historiske betydninger av realfagene vi i dag lærer på skolen.

• Programmet skal være tverrfaglig, ikke fokusere på enkeltfag.
  • Programmet skal ta utgangspunkt i vitensentrenes kjerneverdier som dreier seg om å utforske og eksperimentere gjennom bruk av sansene.
  • Programmet skal kombinere teori og praksis.
  • Programmet skal handle om skaperglede og fysiske erfaringer.
  • Programmet skal være temabasert og elevene skal selv definere problemstillinger de skal løse innen temaet.
  • Elevene skal jobbe med prosjekter med definerte problemstillinger.
  • Elevene skal få erfaring med hypotesetekning, fysiske eksperiment og kunne gå fra ide til utprøving raskt ved å jobbe sammen tverrfaglig.
  • Elevene skal bruke “design thinking ” og “rapid prototyping ” som metode i utvikling av prosjektene.
  • Elevenes egne styrker, interesser og talenter skal utfordres og tilrettelegges for.
  • Sosiale aktiviteter og teamarbeid skal være gjennomgående.
  • Programmet bør kombinere vitensenterets unike arenaer som utstilling, undervisning og makerspace, med eksternes kvaliteter.
  • Elevene skal jobbe i team med å lage prosjekter innen ulike tema.

Samlingene ved talentsenteret vil foregå i skoletiden. Ettersom dette er tilpasset opplæring etter opplæringsloven, vil elevene få gyldig fravær fra ordinær skoleundervisning.

Søknadsportalen for søkere til skoleåret 2020/2021 åpner medio mars 2020.

All informasjon om søknadsprosess og nødvendig dokumentasjon vil legges ut på denne siden.

Spørsmål? Ta kontakt med leder for talentsenteret, Safina de Klerk.

Samarbeid

Venneforeningen