FORMIDLING, LÆRING OG ARRANGEMENTER
FORMIDLING, LÆRING OG ARRANGEMENTER
Formidlingsprogrammets mål er å gi publikum innsikt, fordypning i og begeistring for museets utstillinger om teknologi, vitenskap og medisin. Til utstillingene følger spennende formidlingsprogram med omvisninger og et bredt og variert utvalg av arrangementer og aktiviteter.
HELG- OG FERIEPROGRAM
Museet gjennomførte og utviklet mange formidlingsopplegg gjennom 2023 for helg- og feriebesøkende. I samarbeid med Oslo vitensenter har museet videreført arbeidet fra 2022 med å drifte og lære opp medarbeidere i ulike opplegg knyttet til KI, koding og digital skaperkraft. Dette arbeidet kunne man se blant annet i vinterferien, der besøkende fikk oppleve Micro:bit-orkester, programmere algoritmisk kunst, lage KI-klistermerker, se vitenshow og løse ulike kreative oppdrag i oppfinnerverkstedet ved skaperverkstedet, Teknoteket.
Vi har som mål å fokusere på lærerike og sosiale formidlingsopplegg rettet mot familier med barn. I sommerferien ble det blant annet avholdt såpeboblekurs for de aller minste, rakettverksted, vindmølleverksted og flere formidlingsopplegg knyttet til temaer i utstillingene. Formidlingsopplegget "Hurra for barn!" tematiserte for eksempel helsepolitikk og IVF gjennom en punktomvisning og aktivitet rettet mot familier og barn fra fem år. Gjennom temafokuserte aktiviteter håper vi å kunne fremme dialog og styrke refleksjonen innad i familier.
Innkjøp og uttesting av en elektrisk varesykkel var nytt formidlings- og kommunikasjonstiltak i 2023. Sykkelen ble profilert, og transportkassen ble fylt opp med enkle fysikk- og kjemieksperimenter samt et skjelett. Formålet var å være synlig i Oslo sentrum og Frognerparken. På regnværsdager ble sykkelen brukt inne på museet.
I 2023 fikk vi tatt i bruk terrassen utenfor Kommunikasjonshallen. Området ble oppgradert, og aktivitetene ble fint rammet inn av telt, hylle og blomsterkasser med frodige planter. Flere av flisene ble malt i friske profilfarger.
I høstferien var det igjen duket for LEGOfestival med blant annet LEGOoppdrag og et Duplohjørne for de minste i Flyhallen, der årets tema var Hvordan ser Teknisk museum ut om 100 år? Andre aktiviteter i høsten 2023 var programmering av sandskrivere, 3D-prinitng og dampveilvals-modeller.
Med tanke på den kommende energiutstillingen har det blitt utviklet flere aktiviteter knyttet til energi, blant annet lysende kort der besøkende kan lage et kort som lyser med en enkel strømkrets, og en omvisning om vannhjul som tar for seg historikk knyttet til vannhjul og Solli sagbruk.
Venneforeningens familiesøndager ble avholdt 4. juni og 26. november. I tillegg til museets ordinære aktivitetstilbud, fikk de besøkende blant annet oppleve aktivitet med radioamatører, åpent Halvorsens verksted, og ikke minst et damplokomotiv fra Norsk Modell- og Dampforening som de minste kunne kjøre rundt med ute på museets terrasse.
Besøkende kunne bli bedre kjent med utstillingene ved å jakte på hemmelige bokstaver i rebusen Museumsjakten og gjennom mobilappen Bædi og Børdi fikk barn høre om flere av museets gjenstander på en morsom og kreativ måte.
Linotrykk ute på vår nyåpnede terrasse. Foto: Gorm Gaare
EKSTERNE ARENAER
I tillegg til besøkstallet på museet er det registrert 16 071 besøkende på eksterne arenaer.
De viktigste arenaene i 2023:
- I samarbeid med Deichman og Norway Makers har museet arrangert Skaperfestival på Deichman Bjørvika ned radiostyrte biler, sandskrivere og såpebobler. Festivalen ble en suksess med 17 000 besøkende.
- Under Verdens Kuleste Dag bidro museet med aktiviteter der barn kunne styre ferdigprogrammerte radiostyrte biler gjennom en bilbane på Akershus festning. Arrangementet ble gjennomført i samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB.
- Det har vært gjennomført mange vitenshow, blant annet på nasjonal kick-off for Miljøagentenes Batterijakt og på 60-års markeringen for Apotekermuseet. I samarbeid med Forskningsdagene og OsloMet fikk om lag 400 elever oppleve vitenshow på Holmlia senter. Det ble laget iskrem med flytende nitrogen på Naturhistorisk museum i forbindelse med Geologiens dag, og det ble blåst utallige såpebobler på Id-festivalen på Rådhusplassen og diverse andre barnefestivaler.
- Sommeren 2023 gjorde vi en vellykket pilot med vår nyinnkjøpte Promo-El-varesykkel. Den var påført eget brand, et skjelett i varekassa og en syklist med små triks i ermet. Vi syklet rundt på steder der det var mange folk, som for eksempel Frognerparken og i Oslo sentrum.
- Talentsenteret har undervist på fire videregående skoler i Oslo, i tillegg til Kongsberg og i Larvik.
- I samarbeid med Oslo kommune og Naturfagsenteret har det blitt gitt lærerkurs til om lag 800 lærere om elever med høyt læringspotensiale samt skaperskolemetodikk.
- LEGObygging på barnefestival på 3KT på Aker Brygge.
- Teknisk museum eier to freda bygg i Bergen. Det ene er sendestasjonen til Bergen radio på Rundemanen. I samarbeid med Museum Vest har vi formidlet radiostasjonens historie og aktiviter, blant annet med amatørradio. Vi holdt åpent 13 søndager i sommer og fikk 840 besøkende.
Det ble blåst utallige bobler på Verdens Kuleste Dag. Foto: Joachim Solum
LÆRINGSTILBUD TIL SKOLE OG BARNEHAGE
I 2023 var skolebesøket på 41 554 på museet og 5 281 på arenaer utenfor museet. Totalt endte skolebesøket på 46 835, noe som var 575 færre enn i 2022. Barnehagebesøket endte på 8 232, som var en oppgang på 995 fra 2022. Totalt fikk 37 421 elever, lærere og barnehagebarn et læringstilbud i regi av museet, en oppgang på 2 217 fra 2022.
Skoletilbudet strekker seg over flere fagfelt, som historie, medisin, samfunnsfag, naturfag, programmering og matte. De nye tilbudene i 2023 var Tretopphytte (5.-7. trinn), micro:bit-robotorkester (5.-10. trinn) og LydLab – Lag musikk til video (7.-10. trinn). Astroamfi ble gjeninnført for 5.-7. trinn og lansert som nytt VGS-tilbud. Av de nye tilbudene, var det Astroamfi som var mest populært. Museet arrangerte også Forskningstorg for elever fra 6. trinn og oppover, i samarbeid med UiO. Nesten 1 000 skoleelever og lærere besøkte oss denne dagen. De siste to ukene før jul ble skoler tilbudt gratis Julevitenshow og Juleplanetariet. Dette var særlig populært siste uken før ferien.
Som tidligere år var vitenshow det mest populære tilbudet. Showet settes opp to ganger daglig de siste fire ukene før sommerferien. Programmering var også veldig populært i 2023 og Oslo vitensenter har arbeidet mye med å videreutvikle tilbudet, samt å øke kapasiteten. Hele 20 programmeringstilbud kunne skolene velge mellom, fra 1. trinn til VGS. Andre populære tilbud var omvisning i teknologihistorie med Høydepunkter (3. trinn til VGS), industrihistorie med Den industrielle revolusjon (8. trinn til VGS), de ulike skaperaktivitetene (3. trinn til VGS) og tilbudene innen medisin, kropp og helse (1. trinn til VGS).
Skolebesøket i 2023 hadde en liten nedgang fra tidligere år. Det var særlig i ukene før sommerferien, hvor museet hadde et fall i besøkstallet. Det var de uanmeldte skoleklassene museet savnet i høysesongen 2023. Tidligere har museet hatt et høyere antall klasser på Oslobesøk, som typisk skal innom flere kulturinstitusjoner i løpet av dagen. Museet skal i 2024 arbeide med å kartlegge årsaker og løsninger på det synkende besøkstallet.
Abonnementsordningen for Nordre Aker fortsatte i 2023, med 5 684 elever og lærere som benyttet seg av tilbudet, omtrent det samme som i 2022. Abonnementsordningen ble utvidet til å også gjelde barnehager etter en prøveperiode i 2022. Tilbudet har blitt godt mottatt blant bydelens barnehager. 2 096 barnehagebarn med lærere besøkte oss i 2023. Antallet barnehagebarn som deltok i et pedagogisk opplegg økte med over 300 barn sammenlignet med året før.
I 2022 produserte museet to kasser med undervisningsopplegg for AKS 1.-2. trinn, via prosjektet Miniutstilling. Opplegget som heter Mumier – Liv og etterliv holdes av lærer på skolen. 5 skoler og 350 elever benyttet seg av tilbudet i 2023. Tilbakemeldingene fra elever og lærere er svært positive.
Foto: Gorm Gaare
ARRANGEMENTER OG KONFERANSER
Arrangementsprogrammet skal aktualisere museets utstillinger, forskning, samlinger og arkiv. I løpet av 2023 ble det gjennomført rundt 40 arrangementer, mange programmert i samarbeid med andre.
Langåpen torsdag
Gjennom året har vi holdt museet åpent til kl. 19 på torsdager, unntatt i sommerferien og romjulen. Våre skaperverksted har hatt drop-in, og besøkende har fått prøve 3D-printere, sandskrivere, KI-bildeprogram og programmerbare gjenstander. I tillegg har vi hatt klassiske analoge bordspill og LEGObyggebord som sosiale aktiviteter disse kveldene.
19. oktober startet museet ungdomsklubb. I første omgang er ungdomsklubben for søkere til Talentsenterprogrammet. Den er hver torsdag, og ungdommene melder seg på fra gang til gang. Ungdomsklubben er støttet av Sparebankstiftelsen DNB.
SENT
Museets kveldsformat for alle over 18 år, ble reetablert i 2023 med månedlige arrangementer. SENT har hatt fast program bestående av quiz, skaperaktiviteter, analoge spill, LEGO, bar og VR-spill. Åpne møter og samtaler, utstillingsåpninger, en prisutdeling og LEGOfestivalen ble inkludert i SENT-programmene gjennom året. Terrassen ble tatt i bruk til bar og quiz under sommerens arrangement.
Utstillingsåpninger i I/O
26. januar markerte vi åpningen av et nytt digitalt kunstverk i I/O, Site Visits av Boris Kourtoukov og Amelie Dinh. Verket gjorde nettsteder om til 3D landskaper basert på nettstedenes egne kodestrukturer. Kunstnerne presenterte sine arbeider selv under åpningen. I utstillingen er det satt av en egen sone der kunstnere og forskere kan presentere arbeider.
28. september åpnet Privatlivets grenser: Nye samvær - nye skillelinjer, en utstilling i I/O som undersøker hvordan nye digitale teknologier griper inn i våre liv. Den springer ut av forskningsprosjektet Privatlivets grenser; sosialitet og tilhørighet i digitale hverdagsliv, ved Universitetet i Oslo og Norsk Institutt for Naturforskning. Den er utviklet i samarbeid med Teknisk museum og Akademi for Scenekunst ved Høgskolen i Østfold. Under åpningen talte koordinator for utstillingen, Cecilia Salinas, forskningsleder for Privatlivets grenser Marianne Lien og professor ved Akademi for Scenekunst Karen Kipphoff.
Samtaler
Hvordan snakker vi om energi: 27. april inviterte vi til et åpent møte hvor vi ønsket å utforske hvordan vi snakker om energi i Norge i dag som del av utviklingen av den kommende energiutstillingen. Programmets gang gikk fra innledninger med et bredt spekter av perspektiver, økologi, elektrokjemi, samfunnsøkonomi, global rettferdighet og humaniora, til samtalebord der gjester, innledere og utstillingsprosjektets medarbeidere delte sine betraktninger med hverandre som avslutningsvis ble oppsummert i en panelsamtale.
Tingenes metode: 6. juni markerte vi lanseringen av boka Tingenes metode: museenes kunnskapstopografi, med museumsfaglige refleksjoner og mingling sammen med bokas redaktører, forfattere og kollegaer.
Site Visits: På siste visningsdag for kunstverket, 7. september, inviterte vi til en samtale om nettsteder med kunstner og programmerer Boris Kourtoukov.
After the pandemic: 30. november kunne besøkende bli med kurator Phil Loring inn i utstillingen Liv og død i en samtale om erfaringer og minner etter korona-pandemien.
Teknologihistorisk foredragsrekke
Teknologihistoriske foredrag gir aktuelle innblikk og historiske riss om utvikling av teknologi i arbeid og hverdag, infrastruktur, industri, forskning, medisin og helse, naturvitenskap og ingeniørfag. Foredragsrekken arrangeres av Teknisk museum i samarbeid med Teknologihistorisk Gruppe i Tekna, NITO – Oslo avdeling og Teknisk museums venneforening.
Årets syv foredrag har vært:
Oslo vannforsyning ved Ingjerd Mørck, geolog i Oslo kommune, Vann- og avløpsetaten – 26. januar.
Nasjonale turistveger ved Sidsel Sandelien, pensjonert sivilingeniør fra NTH – 23. februar.
GPS 50 år ved Steinar Thomsen, avdelingsdirektør for posisjonsbestemmelse, navigasjon og tidsbestemmelse (PNT), satellittkommunikasjon og sikkerhet ved Norsk Romsenter – 30. mars.
Den bergenske kongeveg ved Geir Paulsrud, kulturhistorisker ved Norsk vegmuseum – 27. april .
Starten på internett ved internettpioneren Dag Belsnes – 25. mai.
Når kommer torsken tilbake til Oslofjorden? ved Sissel Jentoft, forsker ved CEES – 28. september.
ENERGI i klimakrisens tid ved Ketil G. Andersen, førstekonservator Teknisk museum – 30. november.
Jenter og teknologi
TENK Tech Camp ble arrangert for syvende gang på museet den 11. og 12. august. Det er en gratis sommercamp for jenter i alderen 13-18 år, i regi av TENK – Tech Nettverket for kvinner.
Girl Tech Fest ble arrangert på museet for tredje året på rad den 24. oktober. 200 jenter fra 5. trinn deltok på workshops som ga dem smakebiter på hvordan de kan være med på å forme verdiskapende teknologi i framtiden. Kulturminister Lubna Jaffery og journalist/ programleder Selma Ibrahim besøkte arrangementet, som ble arrangert av Nasjonalt senter for realfagsrekruttering, IKT Norge, ODA-nettverket, TENK – Tech Nettverket for kvinner i samarbeid med museet.
Forskningstorg og festival
I samarbeid med Det medisinske fakultet, Psykologisk institutt, Farmasøytisk institutt og Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo arrangerte vi Forskningsfestival den 21. september for 950 skoleelever og den 23. september for enda flere helgebesøkende. På Forskningstorget fikk våre besøkende møte hjerte- og hjerneforskere, lære hjerte- og lungeredning, ta bilder med solkrem i UV-lys, høre om bakterier som lager energi og dårlige bakterier i munnen, lære om hvorfor zebrafisk brukes i medisinsk forskning, utforske i sin egen sanseorientering på sykkel med VR-briller og høre om hvordan bærekraft og helse henger sammen.
Konferanser
European Association for the History of Medicine and Health (EAHMH): Medisinsk museum arrangerte konferansemiddag, prisutdeling og en spesialomvisning i Liv og død 31. august.
Kunstig intelligens i skolen: 6. november ble konferansen Kunstig intelligens i skolen avholdt. Nesten 100 lærere samt pedagoger fra vitensentrene i Norge var til stede på foredrag og workshops. Temaer som ble berørt var: Hvordan kan barn og unge bruke teknologien kreativt og fornuftig og forstå hvilke utfordringer den skaper; Hvordan kan de utvikle sin digitale skaperkraft og dømmekraft ved bruk av kunstig intelligens; og hvilke pedagogiske verktøy kan du som lærer bruke for å introdusere elevene for teknologien på en trygg og praktisk måte og samtidig få dem til å forstå de etiske dilemmaene vi står overfor?
Tillit til tingene: Sammen med Museum Vest og Universitet i Sørøst Norge arrangerte Teknisk museum konferansen Tillit til tingene, forskningskonferanse om formidling i museene, i Bergen 29. og 30. november.
Andre arrangementer
- 2. mars holdt professor og forfatter Malin Eberhard-Gran innlegg om svangerskapsrelatert helse i foredraget Hvordan de første 9 månedene former resten av ditt liv.
- 11. april åpnet miniutstillingen Picturing the future we want. Det er et samarbeidende, krysskulturelt kunstprosjekt hvor ungdommer fra Nairobi og Oslo har lært å lage tresnitt og linotrykk.
- 3. september åpnet vi igjen dørene på sendestasjonen, Bergen radio på Rundemanen i anledning Kom deg ut dagen, med demonstrasjon av radioteknikk og morse i samarbeid med Museum Vest.
- 21. oktober var museet arena for arrangementet Snakk med øynene-prøv hjelpeteknologi hvor de besøkende kunne prøve å lage musikk, spille spill og kommunisere med øyestyring, brytere eller pust, i samarbeid med bl.a. Digjobb.
MANGFOLD OG INKLUDERING
Museets publikumsprofil speiler ikke helt Oslos befolkning, og våre egne undersøkelser viser at besøksdemografien i helger og ferier heller mot ressurssterke og høyt utdannede voksne i følge med barn. Museet og vitensenteret skal initiere og delta i prosjekter og aktiviteter som gjør oss relevante for nye besøksgrupper.
I 2023 ble det gjort flere tiltak:
- Sommeren 2023 ble det delt ut gratis familiebilletter i samarbeid med bydelene Sagene og Stovner for å forsøke å utjevne den demografiske fordelingen av våre besøkende. I 2023 ble registret 3 125 personer på disse billettene. Fra prosjektets start i 2018 til 2023 har museet nådd ut til over 9 200 mennesker i bydeler i Oslo øst. Museet har også fokusert på å gå i dialog med bydeler for å avdekke barrierer og jobbe med tiltak for å senke terskelen for et museumsbesøk. I 2023 fikk vi midler til å produsere en velkomstfilm for å trygge nye besøksgrupper. Vi har også arrangert flere fokusgruppemøter og har jevnlige spørreundersøkelser for å utforske hva som er hindringer og barrierer for grupper som vanligvis ikke besøker oss.
- Høsten 2023 fullførte museets aktivitetsansvarlig,Thanushiga Rajah sin master ved University of Leicester med oppgaven Participation and exclusion: A qualitative study of stakeholders perspective of non-visitors at The Norwegian Museum of Science and Technology. Museet har avdekket flere barrierer som hindrer deltagelse i kulturaktiviteter på museet:
- Økonomiske barrierer: Inngangsbillettpriser, reise- og matkostnader kan være en hindring for folk som ikke benytter seg av museer. Stress knyttet til vedvarende lav inntekt kan føre til mindre overskudd for å planlegge fritid for familie og barn er også trukket frem som en faktor for kulturdeltakelse.
- Lav kunnskap om museets eksistens og innhold: Forskning sier også det å oppleve å ikke ha nok kunnskap om museets tema og innhold kan virke som en barriere. Å ikke vite hvordan museet fungerer kan være en hindring.
- Irrelevans: Museer kan være irrelevante for noen besøkende på grunn av andre interesser eller manglende anerkjennelse og gjenkjennelse i museets utstillinger.
- Lokasjon: Teknisk museum ligger i et relativt velstående område. Ifølge nøkkelpersonene kan dette være en hindring for mennesker som ikke besøker museet.
- Språkbarriere: Språk er en barriere museet kan jobbe strukturert med for å tilby f.eks. omvisninger på flere språk, tekst på utstillinger, videoer eller andre teknologibaserte løsninger.
- Det er viktig å knytte kontakt med folk der de er, for eksempel i trosfellesskap eller andre møteplasser. I 2023 har museet hatt aktiviteter på gratisarenaer som f.eks. Id-festivalen, Oslo skaperfestival, Verdens Kuleste Dag og diverse barnefestivaler.
- I samarbeid med bydel Grorud fikk seks ungdommer i alderen 16-18 år sommerjobb på museet. Flere av ungdommene jobbet også på barnefestivalen Verdens Kuleste Dag den 2. september og i forbindelse med høstferie-programmet.
- Talentsenter i realfag har hatt undervisning på filialer ved Hellerud, Hersleb og Persbråten videregående skoler, finansiert av Sparebankstiftelsen DNB.
- Møte med minner er et tilrettelagt besøksopplegg for personer med demens. Vi har omvisninger med erindringsdialog for grupper fra dagsentre og sykehjem. Fotografier, lydopptak og berøring av gamle gjenstander får samtalen i gang. I 2023 ble det gitt omvisning til 32 grupper med tema Et arbeidsliv. Det var både hjemmeboende personer med demens på dagsenter og folk fra sykehjem og bo-institusjoner. Støtte fra Den kulturelle spaserstokken gjorde at vi kunne ta imot flere grupper og være to personer med gruppene.
- Informasjon om tilgjengelighet på museet er samlet på museets nettside under Inkludering og tilgjengelighet FOR ALLE. Her kan man bl.a. få nyttig informasjon for besøkende med begrenset mobilitet, hørsel eller syn. Man kan bruke et sansekart for å til å finne områder som er mer stille, har færre mennesker og som har dempet eller naturlig lys.
- 21. oktober var museet arena for arrangementet Snakk med øynene — prøv hjelpeteknologi. De besøkende kunne prøve å lage musikk, spille spill og kommunisere med øyestyring, brytere eller pust. Arrangementet var i samarbeid med Elevkanalen-TV2 Skole, Digjobb, og SKUGsenteret ved Kulturskolen i Tromsø, samt flere firmaer som jobber med hjelpemidler for alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK). Museet hadde rekordbesøk på om lag 30 ASK-brukere i rullestol. Vi fikk besøk fra OmniMusic fra England, som bruker teknologi for å gjøre ASK-brukere i stand til å skape og spille musikk på nyskapende, fantasifulle og kreative måter. Funkiskoret hadde konsert, hvor de kombinerte tradisjonelle og øyestyrte instrumenter.