industrimodellen med miniatyrtog er restaurert

Industrimodellen ble bygget i 1954 til utstillingen Vårt Verk, på Akershus Festning. Miniatyrmodellen representerer et slags ideelt industrisamfunn anno 1954, med arbeider – og funksjonærboliger forbundet med fabrikker og havtransport. Nå skal den konserveres og restaureres.

Utstillingen presenteres seg kanskje best selv, i denne Filmavisen fra 1954. Trykk på lenken, så kan du se! (fra ca 01:13).

Etter utstillingen fikk Teknisk museum den av selskapene som hadde fått den bygget.

Den sto i mange år på Helsfyr før den ble tatt ut av utstillingene, restaurert og satt opp i det nye museet på Kjelsås på starten av 90-tallet.

Etter to flyttinger, to restaureringer og mye hard medfart, trengte modellen sårt konservering og restaurering. Det originale kobberkaret for vannføring, som var lappet på med epoxyduk på 90-tallet, viste seg ganske raskt å ikke lenger kunne holde på vannet. Skinnene til modelltogene var også nedslitte og togmodellene var veldig slitne. Museet startet derfor et prosjekt sammen med museets venneforening for å restaurere modellen i 2019-2020.

Modellen er nå rengjøret, skader er rettet opp og retusjert og vannspeilet er gjenskapt. Denne gangen skjer det uten rennende vann, ettersom modellen rett og slett ikke lenger tåler vann. Lys, skinner og tog er også byttet ut.

– Vi lovet at tog- og vognmodellene skulle passe med modellens 50-talls proveniens, fortalte Endre Fodstad i starten av prosjektet, og nå ser vi at det er en realitet.

Arbeidet er utført av medlemmer av museets kjære venneforening, under oppsyn av museets gjenstandskonservatorer.

I slutten av sommeren håper vi på  å kunne vise den frem i ny monter!

Under ser du bilder av modellen før, nå, og da statsminister Erna Solberg sist så den.

Her se du industrimodellen, slik den står på Teknisk museum i dag.

Slik så den ut, før den kom til Teknisk museum.

Industrimodellen har fascinert små og store helt siden begynnelsen av 50-tallet. Statsminister Erna Solberg føyer seg inn i rekkene av generasjoner som beundrer modellen.