ny modelljernbane på teknisk museum

Den ble åpnet med brask og bram lørdag 8. februar kl. 13!

Opplev magien ved å se en miniatyrverden av tog og landskap med stadige overraskelser! Se selvkjørende busser og tog som snor seg gjennom alpelandskap og yrende byliv, med byggeplasser, industri – og et helt tivoli!

– Et Teknisk museum må ha en skikkelig modelljernbane, sa Frode Meinich, direktør på Teknisk museum, med trykk på MÅ, da modelljernbanen ble åpnet. I dag skjer det meste på skjerm, og det er en glede å kunne tilby opplevelse for flere generasjoner, der man kan samle seg rundt noe stort som faktisk beveger seg og kan betraktes fra mange vinkler.

OPPLEVELSE FOR GENERASJONER

Nå kan hele familien samle seg rundt Teknisk museums nye store modelljernbane og drømme seg bort i en fantasiverden.

Å være til stede ved en så viktig begivenhet som at den nye, store modelljernbanen åpner på Teknisk museum, er viktig for fremtidens historier,. Vi tipper på spørsmål av typen: "Hvor var du da modelljernbanen på Teknisk museum åpnet 8. februar kl. 13 i 2020?".

Bare fantasien setter grenser for dine drømmereiser i modelljernbanelandskapet.

OMFATTENDE LANDSKAP MED MANGE TOGSETT

Modelljernbanen har fire tog som kan kjøre samtidig med ulikt antall vogner. Det skjer noe hele tiden når banen går, så det gjelder å følge med på alle tog og biler som beveger seg. Ryktet internt på museet går også om at våre teknikere tar sikte på å overraske publikum med små historier. Fantasiverdenen kan altså endre seg litt fra gang til gang. Kanskje noen av bygningene minner om Regjeringskvartalet, når museet åpner utstillingen med samme navn, 25. februar? Eller kanskje det arrangeres et demonstrasjonstog for klima når museet åpner den nye klimautstillingen i slutten av mai? Den som kommer for å se modelljernbanen, får se!

MINNER FRA HELSFYR

Modelljernbanen, som man kunne fortape seg i da museet holdt til på Helsfyr, huskes og etterspørres av mange, men fra denne er det bare noen vognsett igjen. I flyttingen i 1986 ble den sannsynligvis vurdert som såpass sliten at den ikke ble tatt vare på. Vognsettene, som er igjen, blir å se i en egen monter etter hvert.

Gå ikke glipp av åpningen på lørdag 8. februar, kl. 13! Denne banen håper vi på Teknisk museum vil glede drømmereisende i mange, mange år. Å være til stede når den åpner vil være en fin historie å fortelle i fremtiden.

DEN NYE MODELLJERNBANENS HISTORIE

Stiftelsen Horten bilmuseum ble stengt høsten 2018, etter å ha blitt drevet på dugnad i en periode. Teknisk museum fikk i den anledning tilbakeført flere biler som var utlånt til Horten. Samtidig fikk museet anledning til å legge inn et bud på denne modelljernbanen, som var i bilmuseets eie.

- Det var en kjærkommen anledning til å anskaffe den modelljernbanen vi så sårt trengte, sier Meinich. Det er ikke mange slike baner å få kjøpt.

Før banen kunne tas med inn i museet, og etter en omfattende transportoperasjon, fikk den en runde i museets varmekammer for å være sikker på at den ikke skulle dra med seg museumspest i form av skumle småkryp og skadedyr gjemt i landskapet.

Hva kan være bedre enn å drømme seg bort i et fantasilandskap med uendelige togreiser til nye destinasjoner?

HORTEN MODELLJERNBANEKLUBB

Modelljernbanen er en stor opplevelse på hele 3 x 8 meter. Den er bygget på profesjonelt vis av Horten modelljernbaneklubb for Horten bilmuseum. Den ble ferdig i 2003, med svært høy standard. Banen har fått en «facelift» før den nå kan oppleves på Teknisk museum. En av de opprinnelige modelljernbanebyggerne har gitt gode råd og bistand i prosessen.

TOGENE KJØRER PÅ EGNE TIDSPUNKTER

Modelljernbanen vil bli kjørt på bestemte tidspunkt, og informasjon om når man kan oppleve denne magiske miniatyrverdenen finnes på museets nett- og Facebooksider. I helgene er meningen at den skal kjøres flere ganger daglig, så alle besøkende skal kunne få oppleve den.

VENNEFORENINGEN

Museets venneforening har bidratt til å finansiere drømmen om en stor modelljernbane på museet.

FØLG MED PÅ FACEBOOK

Følg med her og på våre Facebooksider (FB) for å ikke gå glipp av det som skjer på Teknisk museum! Melder du deg på arrangementet på FB, kan du importere det til din "vanlige" kalender, sånn at du er sikker på å ikke gå glipp av det!

ÅPNINGSPROGRAMMET

I åpningsprogrammet var det lyd fra Jernbanens musikkorps, et engasjert innlegg fra direktør Frode Meinich om modelljernbanens rolle og jernbanedikt av museets egen "konduktør", Håvard Heggelund. Som rosinen i pølsa ble det servert en hel haug med boller.

13.00 Musikkinnslag ved Jernbanens musikkorps Oslo
13.05 Direktør og modelljernbaneentusiast Frode Meinich ønsker velkommen
13.10 Ode til modelljernbanen ved konduktør Håvard Heggelund
13.15 Modelljernbaneentusiast Arild Henningsen fra Venneforeningen forteller
13.20 Musikkinnslag ved Jernbanens musikkorps Oslo
13.25 Offisiell åpning av banen ved barna som ropte tog-relaterte ord og Johanna (7), som trykket på knappen og satte det hele i gang.

Familie-quiz og boller

Se bilder fra åpningsarrangementet:

Drøm deg bort i Teknisk museums  nye, store modelljernbane!

Det var stinn brakke da modelljernbanen åpnet. Modelljernbaneentusiast og  "konduktør" og direktør for Teknisk museum, Frode Meinich, holdt et inspirerende innlegg om modelljernbanen.

Museets egen "konduktør", formidlingsleder Håvard Heggelund, leste dikt.

Jernbanens musikkorps, Oslo stilte med herlige musikkinnslag.

Modelljernbanen ble kjørt resten av dagen, så ingen gikk glipp av å se alt det flotte innholdet i bevegelse.

Museets formidlingsavdeling, med Joachim Solum og Håvard Heggelund, bidro til en minnerik åping.

Jenta som fikk trykke på knappen og satte det hele i gang etter at barna hadde ropt ut ord vi forbinder med tog.

Et helt berg av boller ble servert under åpningen!

I forkant av åpningen, ble de siste forberedelsene gjort. Tekniker Sverre Høst ser til at alt er OK med modelljernbanen, mens direktør Frode Meinich tar seg av støvet.