Digitalisering på vei!

Foto av lastebil

Torsdag 22. oktober ruller lastebiler med film, video og lyd fra Teknisk museums historiske samlinger til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana. Hele 4731 kilo fordelt på 22 paller (fire karmer høyt) med til sammen 14003 enheter skal nå digitaliseres.

Arne Langleite forteller om et omfattende prosjekt han har vært prosjektleder for.

- Etter å ha brukt 240 arbeidstimer er vi som har jobbet med dette bokstavelig talt lettet. Fingrene er såre og ørene piper etter å ha klistra strekkodeetiketter på samtlige 14003 enheter og deretter scannet dem, forteller fotoarkivaren.

Vi synes vi også hører lyden i ørene (PIP-PIP-PIP-PIP!!!), men spør like fullt på hva som befinner seg i lasten.

- Vi har pakket alt fra spillefilmer, informasjonsfilmer og reklamefilmer, sier han.

Hjerneforskning og øl

Men hva gleder han seg mest til å få digitalisert slik at det blir tilgjengelig for å se? Langleite var kurator for Regjeringskvartalet, en fotoutstilling fra et omstridt kvartal, så det er ingen bombe at han ser frem til å se filmer om betong.

Foto av paller

Fotoarkivar Arne Langleite er prosjektleder for arbeidet med å få digitalisert den audiovisuelle samlingen ved Teknisk museum. Foto Even Attramadal/Teknisk museum

For oss andre kan kanskje filmer som viser Sem Jacobsens hjerneforskning være av interesse. Siden Teknisk museum har en serie der vi kaster lys på tilvirkning av øl, og også har forskning på gang om øl, er det også verd å nevne at det i den dyrebare lasten befinner seg en film om gårdsøl i Stjørdal. Det kan vi si er øl på gamlemåten. Har du spesiell interesse for Japan, vil kanskje en film om Tokyos brannvesen være interessant for deg.

Pilot med myk transport og riktig temperatur

De par lastebillassene blir flyttet over til en enda større lastebil med temperaturkontrollert lasterom med ekstra demping, for korrekt transport helt til Mo i Rana. Der skal materialet digitaliseres. Teknisk museum er pilotinstitusjon for den nye løypa Nasjonalbibliotekte bygger opp for å etter hvert digitalisere alt audiovisuelt materiale fra norske museer.

Vi gleder oss til dette blir søkbart og tilgjengelig!

Foto av pakking av materiale

Mer enn 240 arbeidstimer har gått med til denne lasten. I tillegg kommer den første bolken med lydbærere som ble sendt våren 2019. Foto Even Attramadal/Teknisk museum

Utleie av lokaler:

Servicesenter

PS: Vi anbefaler også Visit Oslos nyhetsbrev (ekstern lenke).