Museumspest

Innsektsangrep på museum kan sette gjenstandssamlingene og arkivene i stor fare. Ulike insekter, i ulike livsfaser, finner næring i forskjellige materialer.

På Teknisk museum har vi investert i et varmekammer til bruk i det forebyggende arbeidet mot "museumspest" (IPM). På denne måten kan vi behandle samlingene mot insekter før vi tar dem inn i våre magasiner og utstillinger. Varmekammeret er mobilt, og det kan plasseres både ute og inne. Det er derfor svært anvendelig og fleksibelt.

- Som en del av vårt rutinemessige IPM-arbeid plasserer vi også ut limfeller for å overvåke hvilke insekter vi har i lokalene våre. På Teknisk museum er vi heldige siden vi ikke hatt store angrep på samlingene våre. Det er imidlertid viktig å jobbe forebyggende. Det er samtidig viktig å si at ikke alle insekter er skadelige og spiser på samlingene, forteller Hanne Skagmo.

For materialer som ikke tåler høye temperaturer, kan nedfrysing være en annen måte å behandle mot insekter.

Skagmo forteller at de tekniske konservatorene, før varmekammeret var tilgjengelig, var nødt til å utføre mye mer kompliserte prosesser når et insektsangrep ble oppdaget. Et eksempel er da museets unike Lohner Posche måtte gjennom anti-møllbehandling med nitrogengass, utført av Rentokil i 2012.

I arbeidet med Lohner Porsche var det nødvendig å bli kvitt alle insekter før bilen kunne komme inn i museet.

Å investere i et varmekammer har forenklet arbeidsprosessene på museet.

Skrekken er å få ukontrollerte utbrudd av skjeggkre og andre kryp, som kan ødelegge gjenstandene.

Å legge ut insektfeller er en del av det forebyggende konservatorarbeidet ved museet.

Ikke bare biler kan varmebehandles. Også en modelltogbane har blitt behandlet i kammeret.

Kammeret har også plass til store biler.

Samarbeid

Venneforeningen