Tråd på is

Kan du få en tråd til å henge fast i en isbit?

 

Lærerplanmål - Naturfag:

  • Utforske faseoverganger og kjemiske reaksjoner og beskrive hva som kjennetegner dem 
  • Bruke partikkelmodellen til å forklare faseoverganger og egenskapene til faste stoffer, væsker og gasser

Du trenger:

  • En stor isbit.
  • Litt hyssing (eller annen bomullstråd).
  • En skål med vann.
  • Salt.

Slik gjør du:

Legg isbiten i en skål med vann.
Legg enden av hyssingen oppå isbiten og dekk isbiten med et tynt lag salt.
Vent et minutt før du løfter tråden.

Hva skjer?

Vann består av små byggeklosser som kalles molekyler. Disse vannmolekylene sitter ikke stille - de vrikker og beveger seg hele tiden. Vannets temperatur er et mål på hvor mye disse molekylene beveger seg. Når du kjøler ned vann, senker du temperaturen, og molekylene bremser. Etter hvert som du har avkjølt vannet, beveger de seg så lite at de kan danne sterke forbindelser og vannet fryser og blir til is, som er et fast stoff. For rent vann skjer denne overgangen rundt 0 grader Celsius. Omvendt, hvis du tilfører varme til en isblokk, vil molekylene begynne å vri seg mer; til slutt beveger de seg for mye for å holde seg fast, og isen smelter og blir tilbake til en væske. Disse overgangene skjer imidlertid ikke øyeblikkelig - vann og is kan eksistere samtidig. (Det vil si at en hel isbit ikke blir til flytende vann på en gang). 

Når vannet ikke er rent, kan ikke vannmolekylene kobles like lett til å danne et fast stoff; andre partikler kommer i veien. Det er grunnen til at frysepunktene for salt, sukkerholdige eller andre vannløsninger - temperaturer der de blir solide - er lavere enn 0 grader C. 

Når salt kommer i kontakt med is, får det isen til å smelte litt. Den lille mengden vann fra den smeltede isen og saltet kombineres sammen, og senker vannets frysepunkt. Saltvann har et lavere frysepunkt enn ferskvann med omtrent -2 grader C. Dette senket frysepunktet gjør det vanskeligere for vannmolekyler å omkrystallisere til is.

I dette eksperimentet, når saltet ble tilsatt isen, smeltet isen litt og deretter frøs det raskt rundt hissingen. Dette får isen til å feste seg til hissingen når den trekkes ut av glasset.

Det samme konseptet brukes når du tilsetter salt på oppkjørselen eller fortauet om vinteren. Saltet senker frysepunktet for vann, slik at det smelter slik at du lettere kan fjerne det.

 


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir–fre kl. 13.15–15

 

Nyhetsbrev

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet