NESTE ARRANGEMENT:

 

Foredrag på Teknisk Museum onsdag 25. august 2021  kl. 17.00:

 

DOVREBANEN 100 ÅR

 

I samarbeid med Teknisk museum ønsker NITO, Tekna og venneforeningen å markere Dovrebanens 100 årsjubileum.

Få den spennende historien i et kåseri ved Johan Anton Wikander, tidligere sjefsingeniør i Jernbaneverket.

 

I september er det 100 år siden den offisielle åpningen av Dovrebanen. Snoren ble klippet på Hjerkinn av kong Haakon den VII. Den 485 kilometer lange jernbanen strekker seg fra Eidsvoll til Trondheim og er fortsatt en av Norges viktigste transportårer. Banen ble åpnet i sin helhet i 1921 og fikk elektrisk drift i 1970.

 

Her får du anledning til å høre hele historien om planlegging, bygging og drift av Norges lengste jernbanestrekning. Der stasjonene for ferdselsåren ble etablert er også opphavet til tettsteder og byer som kanskje ikke ville vært som de er i dag hadde det ikke vært for Dovrebanen.

 

Servering av kaffe fra kl 16. Det er begrensninger i forhold til fysisk deltagelse slik at påmelding skjer ved bruk av lenken til NITO, her

 

VIKTIG INFORMASJON OM KONTINGENT FOR 2021

 

Før jul sendte vi ut faktura for medlemskap for 2021 med forfall i

disse dager.  Mange har betalt, og det setter vi stor pris på.

Men vi har full forståelse for at ikke alle ønsker det.

 

For noen er medlemskapet fornyet uten at dere egentlig ønsket det. Det vil si - beløpet er belastet betalingskort ved forfall.

Det skyldes at dere da dere meldte dere inn og registrerte betalingskort krysset av for autobelastning ved forfall.

 

 

 

 

 

 

 

De som ikke ønsker å fortsette medlemskapet vil selvfølgelig

få refundert utlegget og medlemskapet slettet.

 

For å kontrollere om du har automatisk trekk kan du gå inn på

Min side, Rediger, Betalingskort. Under overskriften Tilgjengelighet skal det stå  "Ingen automatiske betalinger» dersom du ikke ønsker automatisk trekk.  For å endre innstilling trykk på Endre-knappen.

 

Vi håper at 2021 blir et godt år for Norsk Teknisk museum og Venneforeningen, og at vi igjen kan tilby medlemmene våre

mange spennende og interessante opplevelser.

Johan Anton Wikander har interessert seg for historie siden han var en liten guttunge. Nå skal han få jobbe med jernbanehistorie for Landsverneplanen for jernbane. Foto: Lena Knutli

Et tog på Dovrebanen på vei nordover sør for Otta i Gudbrandsdalen. Denne delen av banen ble bygd i 1890-årene. Den ble åpnet på strekningen Hamar–Tretten i 1894 og Tretten–Otta i 1896. Bildet er fra 1990-årene.

På grunn av smittesituasjonen i Oslo har vi valgt å utsette arrangement som var planlagt på museet ut året. Det vil dermed ikke bli flere arrangement på museet før jul i regi av Tekna, NITO og venneforeningen..

 

Selv om museet er stengt avholdes det flere digitale arrangement som vil kunne være av interesse for våre medlemmer. Se mer under museets   DIGITALE ARRANGEMENT

 

Når det nå nærmer seg tid for julegaver er museumsbutikken med julegaveideer til store og små åpen. En ypperlig anledning til gavehandel som gjerne kan kombineres med et besøk i kafeen.

NYHET 1:

I november 2020 ble industrimodellen ferdigstilt. her

og til høyre :::

NYHET 2:

Vannhjulet er i drift

Vannhjulet som var konstruert for åpningen av museet i 1986 var en spektakulær del av bygningen, les mer her

Venneforeningen har gitt 1,38 millioner kroner

og over ett års dugnadsinnsats i gave til

Teknisk Museum i perioden 2019 - 2020  Les saken her

 

VENNEFORENINGENS MUSEUMSPROSJEKTER ER

I FULL GANG, TROSS COVID 19

Det er lys i husene og fabrikkene. Nå pågår oppbygging av innsjøer og hav hvor vi ved hjelp av epoxy, skaper en illusjon av vann. 3 av 4 vann er nå ferdige. Det 4. og klart det største har et volum på ca. 300 liter, og har to tre båter flytende. Restaurering av vannhjulet er snart ferdig. Vannhjulet kan nå gå rundt med vann fra kanalen på toppen.

 

Den nye modelljernbanen ble satt i drift før jul 2019.  Det er nå ca. ett år siden Venneforeningen bevilget 1,23 millioner kroner til 4 museumsprosjekter, og planleggingen av prosjektene ble startet.

 

Venneforeningens dugnadsinnsats på restaurering av Industrimodellen har pågått uten stans i disse Coronatider. Nye togskinner, tog og styringssystemer og nytt elektrisk anlegg er på plass.

Norsk teknisk museums venner følger myndighetenes oppfordring om å begrense møteaktivitet. Arrangement framover

annonseres fortløpende. Hvordan disse arrangement avvikles vil det informeres om.

Norsk Teknisk Museums venners mest profilerte æresmedlem er gått bort

 

Det var med stor sorg og tristhet vi fikk beskjed om at vårt æresmedlem Erik Tandberg er død. En av Norges beste formidlere og romfartseksperter har forlatt oss.

 

Erik Tandberg var styreleder i Foreningen Norsk Teknisk Museum i den perioden det ble besluttet å bygge et museum på Kjelsås. Han har donert hele sitt arkiv, samlinger, bøker, mm. til Norsk Teknisk Museum.

 

Erik Tandberg var aktiv til det siste. Han var en betydelig pådriver for markeringen av den første månelandingens 50 års jubileum i 2019, som ble arrangert på Norsk Teknisk Museum. Han stod også denne gang for elegant formidling og omvisning.

 

Foruten de historiske romfartene og månelandingene, var han også svært opptatt av, og orientert om, fremtidens romfart. I 2013 holdt han et meget interessant kåseri på Teknisk Museum med tittelen: ‘’Når lander det første menneske på Mars?’’ Kåseriet tok opp forholdet vi har hatt til muligheten for liv på Mars gjennom tidene, og så på hvordan forskningen vurderer situasjonen i dag. Ulike problemer knyttet til en bemannet ferd ble berørt, og mer eller mindre realistiske prosjekter omtalt.

 

Hvil i fred.

ØNSKER DU Å BLI MEDLEM?

 

Vi anbefaler sterkt at du melder deg inn i Venneforeningen før du kommer til museet. Vi har opplevd en del problemer med innlogging og registrering når man er på museet, og de ansatte har ikke kapasitet til å hjelpe til i en hektisk hverdag med mange besøkende. Sitt hjemme i ro og mak og registrer nødvendig informasjon og ta med medlemskortet elektronisk eller i utskrift.

 

Er du ikke medlem, men ønsker å bli det, klikk deg inn på BLI MEDLEM fanen oppe i hovedmenyen.

 

 

Vi er stolte over å kunne presentere våre bedriftsmedlemmer - les mer under - Bli medlem - kanskje noe å tenke på?