NESTE

ARRANGEMENT:

 

Oslos strømforsyning fra Kristiania electricitetsverk og frem til i dag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foredraget er tenkt som en «reise» fra den spede begynnelsen med likestrøm i 1892 og omlegging fra hestetrikker til elektriske trikker og frem til i dag med overgang til elektriske biler, busser, ferger.

 

Vidar Solheim gikk ut fra NTH i 1984, og har i hele sin arbeidskarriere jobbet med strømforsyning i Oslo og etter hvert i hele Akershus fylke. Fra hoveddriftssentralen i Oslo Lysverker, hvor oppgaven var å regulere produksjonen etter forbruket bla. regulering av kraftverkene i Hallingdal og Aurland, samt koblinger i sentral og regionalnettet.

 

Påmelding Tekna og mer  info, her

 

FORRIGE

ARRANGEMENT:

 

Rik på kontraster

 

Nycomeds historie i Norge om kontrastmiddelutvikling fra innlisensiering til verdensledende innen utvikling. Teknisk Museum

kl 17.00 - 30. september 2020.

 

Nyegaard & Co., kjent som Nyco, og i dag en del av GE Healthcare, med to fabrikker i Norge, ble et av de ledende farmasøytiske firmaene i Norge, ikke minst takket være systematisk markedsarbeid med merkevarer som Globoid.

Foredraget er ved professor Knut Sogner er en av våre fremste økonomi- teknologi- industri- og bedriftshistorikere.

 

Påmelding Tekna og mer  info, her

 

NYHET:

Vannhjulet er i drift

Vannhjulet som var konstruert for åpningen av museet i 1986 var en spektakulær del av bygningen, les mer her

VENNEFORENINGENS MUSEUMSPROSJEKTER ER

I FULL GANG, TROSS COVID 19

Venneforeningen har gitt 1,38 millioner kroner

og over ett års dugnadsinnsats i gave til

Teknisk Museum i perioden 2019 - 2020  Les saken her

 

 

 

Det er lys i husene og fabrikkene. Nå pågår oppbygging av innsjøer og hav hvor vi ved hjelp av epoxy, skaper en illusjon av vann. 3 av 4 vann er nå ferdige. Det 4. og klart det største har et volum på ca. 300 liter, og har to tre båter flytende. Restaurering av vannhjulet er snart ferdig. Vannhjulet kan nå gå rundt med vann fra kanalen på toppen.

 

Den nye modelljernbanen ble satt i drift før jul 2019.  Det er nå ca. ett år siden Venneforeningen bevilget 1,23 millioner kroner til 4 museumsprosjekter, og planleggingen av prosjektene ble startet.

 

Venneforeningens dugnadsinnsats på restaurering av Industrimodellen har pågått uten stans i disse Coronatider. Nye togskinner, tog og styringssystemer og nytt elektrisk anlegg er på plass.

 

Norsk teknisk museums venner følger myndighetenes oppfordring om å begrense møteaktivitet. Arrangement framover

annonseres fortløpende. Hvordan disse arrangement avvikles vil det informeres om.

Norsk Teknisk Museums venners mest profilerte æresmedlem er gått bort

 

Det var med stor sorg og tristhet vi fikk beskjed om at vårt æresmedlem Erik Tandberg er død. En av Norges beste formidlere og romfartseksperter har forlatt oss.

 

Erik Tandberg var styreleder i Foreningen Norsk Teknisk Museum i den perioden det ble besluttet å bygge et museum på Kjelsås. Han har donert hele sitt arkiv, samlinger, bøker, mm. til Norsk Teknisk Museum.

 

Erik Tandberg var aktiv til det siste. Han var en betydelig pådriver for markeringen av den første månelandingens 50 års jubileum i 2019, som ble arrangert på Norsk Teknisk Museum. Han stod også denne gang for elegant formidling og omvisning.

 

Foruten de historiske romfartene og månelandingene, var han også svært opptatt av, og orientert om, fremtidens romfart. I 2013 holdt han et meget interessant kåseri på Teknisk Museum med tittelen: ‘’Når lander det første menneske på Mars?’’ Kåseriet tok opp forholdet vi har hatt til muligheten for liv på Mars gjennom tidene, og så på hvordan forskningen vurderer situasjonen i dag. Ulike problemer knyttet til en bemannet ferd ble berørt, og mer eller mindre realistiske prosjekter omtalt.

 

Hvil i fred.

ØNSKER DU Å BLI MEDLEM?

 

Vi anbefaler sterkt at du melder deg inn i Venneforeningen før du kommer til museet. Vi har opplevd en del problemer med innlogging og registrering når man er på museet, og de ansatte har ikke kapasitet til å hjelpe til i en hektisk hverdag med mange besøkende. Sitt hjemme i ro og mak og registrer nødvendig informasjon og ta med medlemskortet elektronisk eller i utskrift.

 

Er du ikke medlem, men ønsker å bli det, klikk deg inn på BLI MEDLEM fanen oppe i hovedmenyen.

 

 

Vi er stolte over å kunne presentere våre bedriftsmedlemmer - les mer under - Bli medlem - kanskje noe å tenke på?