Neste arrangement onsdag 17. oktober på Tekna:

Foredrag om grunnlaget for Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

les mer her

 

Forrige arrangement onsdag 5. september på NTM:
Ugelstadkulene – historien bak og hvilken betydning har de i dag. Thermo Fischer viderefører Dynal-arven under et av verdens største biomedisinske teknologiselskaper. Thermo Fischer Scientific vant Norwegian Tech Award i 2017. Foredrag v/ Thermo Fischer i Oslo.

 

John Ugelstads mikrokuler i plast, utviklet på 1970-tallet på Sintef, regnes som en av de store norske oppfinnelsene. Hvilken betydning oppfinnelsen har hatt er ikke så godt kjent, og særlig ikke hva kulene brukes til i dag.

 

Foredragene starter kl. 1700. Tekna tilbyr lettere servering

for påmeldte fra kl. 16:30

 

Påmelding gjennom Tekna, her

og Nito, her

 

Nok en vellykket avvikling av  Venneforeningens dag søndag 27. mai

 

Vi hadde åpnet Caravellen slik at det var mulig å komme ombord, og venneforeningens medlemmer var tilstede for å kunne besvare spørsmål.

 

Vi hadde folk på plasst i sagutstillingen og ved veteranbilene der spesielt Cadillacen som vi vi har renovert ble gjenstand for slukørede og lange blikk. Motorutstillingen var bemannet slik at man kunne stille spørsmål, diskutere eller fortelle egne historier.

 

Naturligvis var også Halvorsens verksted bemannet. Denne søndagen var det et levende museum med flere historiefortellere med på laget, og flere vil det bli ved senere arrangement. Se bilder til høyre øverst på siden:

Siste Bulletin (3-2018), her

Programmet for 2018; ta en kikk her

SISTE ARRANGEMENT FØR SOMMERFERIEN

VAR TUR MED VETERANTRIKK I OSLO
14. juni 2017 kl. 18:00

 

Turen starter og ender på Stortorget, i sløyfa utenfor det gamle apoteket. Trikken kjører følgende rute: Stortorvet – Jernbanetorget – Aker brygge – Solli – Frogner – Majorstuen – Briskeby – Nasjonalteateret – Jernbanetorget –Stortorvet – Holbergs plass – Welhavens gate – Holbergs plass - Stortorvet.

Forrige Bulletin (4-2017), her     Tidligere utgaver finnes under fanen Om Foreningen

21. MAI 2017 -  GIKK

VENNEFORENINGENS DAG

AV STABELEN

Mer i Bulletin nr. 2 der du kan lese om programmet.

 

Her følger en liten statusrapport;

 

Nok et vellykket arrangement med Venneforeningen, NITO og Tekna med hele 1.132 besøkende, derav 559 barn som hadde en hyggelig og lærerik dag

på museet.

 

Demonstrasjon av droner vakte stor interesse og mange skuelystne, damplokomotivet og Ekerbergbanen er også populære innslag når vi sammen skaper et skikkelig levende museum denne dagen.

 

Grillplassen hvor vi griller hamburger og pølser og serverer våre medlemmer skapte til tider køer akkurat slik vi liker. Det var også flere som valgte å benytte anledningen til å melde seg inn i venneforeningen denne dagen.

 

ARRANGEMENT 26. APRIL 2017 PÅ 
INGENIØRENES HUS

 

Enkel bevertning fra 1630 ved påmelding til Tekna

 

Fra smie til elektronikk

Foredrag ved tidligere TU-redaktør Magne Lein.

 

Den teknologiske utviklingen går litt i rykk og napp – og som oftest fremover. Dette foredraget gir innblikk i de teknologiske sprangene fra grovsmedenes verktøy til dagens finelektronikk. Foredraget starter kl. 17.00.

Foredraget gir et innblikk i dagens finelektronikk, slik vi for eksempel finner den i mobiltelefoner. Foredraget tar for seg utviklingen fra teleteknikkens spede begynnelse på 1800 tallet  med telefrafi og telefon og videre utvikling frem til vår tid.

TO ARRANGEMENT 22. MARS 2017 PÅ NTM

DET FØRSTE ER KL 17

Enkel bevertning fra 1630 ved påmelding til Tekna

 

Grossraum – en utstilling om tvangsarbeid under 2. verdenskrig

Førstekonservator Ketil G. Andersen: Norsk Teknisk Museum har vært med på et stort forskningsprosjekt knyttet til arkivene etter Organisation Todt, som sto for Hitler-Tysklands store byggearbeider, også i Norge. Dette kaster mye nytt lys over kjente og mindre kjente sider ved okkupasjonstiden 1940-1945. Utstillingen presenterer disse funnene.

 

Av 130 000 tvangsarbeidere i Norge, døde rundt 17 000 under fryktelige forhold.

Utstillingen Grossraum - tvangsarbeid i Norge under 2. verdenskrig, åpnet 16. februar på Teknisk museum.

 

Organisasjon Todt var den største byggherren i Norge under krigen, og hadde stor innflytelse på den norske økonomien. De var, ved siden av Wehrmacht, den største aktøren for bruk av krigsfanger og tvangsarbeidere her i landet. På det meste disponerte Todt en arbeidsstyrke på 90 000 mennesker. De fleste av disse var sovjetiske krigsfanger (totalt var det 130 000 krigsfanger i Norge). Det innebærer at Norge antakelig var det okkuperte landet som mottok den største kontingenten tvangsmobilisert arbeidskraft sammenlignet med folketallet.

 

VenneforeningenS årsmøte 22. MARS KL 1830 - etter foredraget

 

Innkalling og øvrige dokumenter her   -   (samme som i nytt menyvalg - årsmøte - under fanen om foreningen)

Sovjetiske krigsfanger utgjorde den største gruppen tvangsarbeidere hos Organisasjon Todt i Norge.

 

–Nest etter deportasjonen av de norske jødene er det skjebnen til de utenlandske tvangsarbeiderne og krigsfangene som skaper den tydeligste forbindelsen mellom Norge og Nazi-regimets utryddelsespolitikk. - Forsker og prosjektleder Ketil Gjølme Andersen.

VENNEFORENINGENS DAG  SØNDAG DEN 20.11.2016

BLE EN STOR SUKSESS.   BESØKSREKORD MED HELE

1475 DELTAKERE OG 45 NYE MEDLEMMER.


VI LAR BILDENE TALE FOR SEG SELV:::

ARRANGEMENT - VÅRE TEMA 2017 -  se oversikt her

Siste Bulletin (4-2017), her

Tidligere utgaver finnes under fanen om Foreningen

FORSOMMERENS STORE EVENTYR GIKK FORØVRIG  AV STABELEN ONSDAG 8. JUNI 2016

 

Venneforeningen gjentok suksessen fra tidligere år og inviterte medlemmer med familie til tur på Oslofjorden med veteranskipet D/S Børøysund, les mer her

 

VENNEFORENINGENS DAG 22. MAI 2016 BLE EN SUKSESS!

 

Aldri en familiesøndag i mai uten grilling - ingen røyk uten ild, og her var det flere om beinet. Damplokomotivet  bidro også med sitt – i den skjønneste harmoni med alle de andre attraksjonene, les mer her

Skipet Børøysund ligger ved Akershuskaien, nær Rådhusplassen

VENNEFORENINGENS RESTAURERTE CADILLAC MOTTOK EN SVÆRT GJEV PRIS PÅ ACSN´s OSLOMØNSTRING PÅ EKEBERGSLETTA 4. MAI 2014

 

En jury bestående av bil-entusiaster foretar en vurdering på et estetisk og helhetlig grunnlag av bilene. Norsk Teknisk Museums Cadillac fra 1916 som er restaurert av Ragnar Skjærstad og Birger Bostad fra Norsk Teknisk Museums venner ble en av 10 likeverdige prisvinnere.

VENNEFORENINGENS DAG 2015 VAR SØNDAG 31. MAI PÅ TEKNISK MUSEUM  FRA KL 11.00 TIL 16.00, les mer

 

Det er alltid spennende å invitere til familiesøndag i mai – på programmet står det aktiviteter som blir mest vellykket hvis været viser seg fra sin beste side – og det slo til denne gangen også!

Vi ønsker kontakt med interesserte som kan tenke seg å være med på utvikle eksisterende og nye prosjekter i et interessant og spennende mijø!

Vi er stolte over å kunne presentere våre bedriftsmedlemmer - les mer under - Bli medlem - kanskje noe å tenke på?