FORRIGE ARRANGEMENT: 
Familiesøndag på Norsk Teknisk Museum


Søndag 17. november 2019  kl 11 - 16

 

Venneforeningen arrangerer familiesøndag i samarbeid med NITO og Tekna.

 

Denne dagen er det gratis inngang for medlemmer av

Vennforeningen, NITO, Tekna og Norsk Veteranvognklubb

 

Registrer deg ved venneforeningens bord i foajeen.

 

Det er som vanlig et rikholdig program denne dagen, med masse

spennende aktiviteter for små og store.

Norsk Modell & Dampforening kommer og kjører Ekebergbanen og viser frem forskjellige modeller og prosessen med å lage modelljernbaner.


Caravellen er åpen for besøk

NITO har stand i foajeen: Hvordan ser PC-en ut inni? Hvor tung er NITO sekken?


TEKNA har stand i foajeen. Koding for Kids, robotbane og radioamatører.


Halvorsens verksted er åpent

 

Musikk og maskiner: omvisning med lydteknikerne Billy og Arild Henningsen, som blant annet har jobbet for NRK.


Restaurering av industrimodell med miniatyrtog

Venneforeningen restaurerer industrimodellen i samarbeid med museets konservator. Se hvordan vi arbeider.

 

 

Aktiviteter i regi av museet:

 

Viten for liten: småFOLK. Lesestund for barn fra tre til fem år.


Guidet tur til Månen i jubileumsutstillingen Månelandingen 50 år.


Vitenshow  - overraskende triks med såpebobler, kjemi og flytende nitrogen!


Franske fly Futt og fart i luftrommet med våre franske fly og flygende farkoster.


Blomstertrykkeri – ta med et bomullsstoff – et bærenett eller en t-skjorte for eksempel - og design din egen blomst som blir trykket på.

 

Velkommen!

Før årsmøtet 2018 inviterer vi kl 17.00 til Flyvehistoriens start. Roar Glenne har god kjennskap til flyene på museet, noe som vil bli en del av foredraget. (invitasjon)

"Argus" 4 cyl. motor 92 eff. hk.Brennstoff 180 liter.

Maks hast.: 80-100 km/t. To seter: fører og passasjer Marinens Flyvåpens tjeneste: 1912 - 1922

FORRIGE ARRANGEMENT  2019

onsdag 16. oktober på Vøyenbrua:

Teknologihistorisk vandring langs Akerselva fra
Vøyen til Nedre Foss

 

Samarbeid med Akerselvas Venner og Oslo Miljøhovedstad 2019.

Forrige arrangement 14.2.18 var

kl 17.00 på NTM:

 

Norsk treforedling - fra vannhjulsdreven slipestein til høyteknologisk prosess. Foredrag v/Reidar Heieren, frilansjournalist og historieformidler

 

Det blir lett servering fra kl. 1600 for de som var påmeldt gjennom Tekna Oslo avdeling - påmelding eller NITO Oslo og Akershus avdeling - påmelding.

Årets første foredrag fant sted på Teknisk museum onsdag 24. januar kl. 1700. Det ble lett servering fra kl. 1600 for de som var påmeldt gjennom Tekna Oslo avdeling - påmelding eller NITO Oslo og Akershus avdeling - påmelding.

 

Fagsjef Finn Harald Sandberg ved Norsk Oljemuseum i Stavanger forteller om Norsk oljeteknologisk historie - plattformutviklingen 1971 - 2018. Vi får et innblikk i deler av den politiske situasjonen på slutten av 1960-tallet, det første oljefunnet, teknisk utfordringer, utviklingen av plattformtyper, dagens virksomhet og mulig videre utvikling av petroleumsvirksomheten i Nordsjøen. Velkommen!

Grabben på den digre mobilkrana som løftet «moser» (bunter) med massevirke fra elva Tista inn i Saugbrugsforeningens fabrikklokaler i Halden. FOTO: Lasse Thorseth/Norsk Skogbruksmuseum. 1960-tallet

Venneforeningens dag ble avholdt

søndag 19. november på NTM

I den grad vi tillater oss å måle suksess i antall besøkende, følger her en detaljert oversikt over antall voksne og barn og fra hvilke organisasjoner de kom fra:

 

Her er besøkstallene fra en vellykket dag:
NITO : 239 voksne og 201 barn. Totalt 440

Tekna: 165 voksne og 126 barn. Totalt 291

NTMv: 140 voksne og 165 barn. Totalt 305

Tilsammen: 544 voksne og 492 barn. Totalt 1036

 

(Les mer om programmet i Bulletin nr 4, her)

 

Til høyre kan du se noen av de spennende attraksjonene som var tilgjengelige i tillegg til alt annet som iverksettes av aktiviteter for liten og stor:

31. MAI 2017 kl 17.00  PÅ NTM

Hydro på Notodden og Rjukan
– UNESCO verdensarv

Hydrohistorie og industri som UNESCO-listet verdensarv på Notodden og Rjukan Verdensarvkoordinator i Telemark Fylkeskommune Alexander Ytteborg: Verdensarvkomitéen har besluttet å innskrive Rjukan-Notoddens industriarv på UNESCOs verdensarvliste, som den åttende i Norge.

Tematisk, geografisk og kulturelt og industrihistorisk fyller dette et tomrom på verdensarvlisten - les mer her

Her kunne man høre om hvordan vår mest spektaku-lære industri-historie nå utvikles som et av verdensarv-stedene på UNESCOS viktige liste.

 

Som verdensarv kan regionen fortelle om industrieventyret der vannet blir gjort om til elektrisk kraft, og der kunstgjødsel ble produsert for en voksende befolkning i verden.

 

 

ARRANGEMENT 22. FEBRUAR 2017 KL 17 PÅ NTM (enkel bevertning fra 1630).  En av de eldste teoriene som ble overført fra teologien til geologien var syndefloden. Vår første professor i geologi Jens Esmark (bildet)  foreslo derimot at flyttblokkene ble flyttet ved isbreer og ikke syndefloder og at endemorene var avsatt fra isbreene.

Syndeflod eller istid? Foredrag om geologiens

historie av professor Arne Bjørlykke, NTNU

 

En av de eldste teorien som ble overført fra

teologien  til geologien var syndefloden. Funn av

fossiler på land og store flyttblokker  fra

fjerntliggende områder var alt et produkt av

syndefloden. Det skapte derfor oppmerksomhet da

vår første professor i geologi  Jens Esmark foreslo at flyttblokkene ble flyttet ved isbreer og ikke syndefloder og at endemorene var avsatt fra isbreene. Studiet av  glasiale prosesser ble videreført av Amund Helland, som studerte hastigheter og massetransport i  isstrømmene på Grønland. I 1891 publiserte Hans Reusch en artikkel om Biggenjargetillitten fra Varangerhalvøya. Dette var et viktig arbeid som fortalte at vi også tidligere i jordens historie hadde hatt istider. En kunnskap som ligger til grunn for teorien om ” snowball earth ”.

 

I foredraget vil Arne Bjørlykke belyse noen viktige  geologiske problemstillinger på 1800-tallet , og fortelle litt om de geologene som deltok i stridighetene.

FORRIGE ARRANGEMENT

25. JANUAR 2017 KL 17 PÅ NTM

(enkel bevertning fra 1630).

 

Første mann ut er dr. ing. arkitekturhistorie Lars Roede: Byhistorie og kartografi belyst av Oslo-kart gjennom 400 år. Roede ga i høst ut boken «Historisk atlas over Oslo».

 

Historiske bykart er vakre og viktige kilder til byhistorie. De er uunnværlige som supplement til skriftlige kilder og billedmateriale om den eksisterende byen. Blant norske byer er Christiania/Oslo en av de best kartlagte. Vi kan finne den på kart ca. 400 år tilbake i tid. Men vi har manglet et historisk atlas - en samlet kronologisk fremstilling. I 1814 ble provinsbyen hovedstad, noe som utløste en omfattende byggevirksomhet for å få statsmaktene i hus. Med industrialiseringen på 1800-tallet økte folketallet og boligbyggingen. Ny infrastruktur endret byen. På kart blir veksten - og den sosiale og teknologiske utviklingen - synlig og forståelig: havneanlegg og kjørbare veier, vannledninger og kloakkrør, gass, jernbane, telefon, elektrisitet - og sporveier. Kartene forteller om byens kontinuerlige forandring - helt fram til den første drabantbyen settes på kartet: Lambertseter.

 

FOREDRAGET 7.12.2016 OM TIDEN ENGASJERTE STORT

 

Trond Berg Eriksen - professor emeritus i idéhistorie fra Universitetet i Oslo - holdt 7. desember 2016 et engasjerende foredrag om TIDEN.

 

Utgangspunktet var boken han skrev i 1999: Tidens historie. De nærmere 50 tilhørerne fikk en fin gjennomgang av hva begrepet tid kan bety i en praktisk hverdag, hvordan tiden har vært benyttet av maktmennesker og hvordan vi kan regulere og styre et moderne samfunn med krav til telling og måling i mange former.

 

Av kuriositet kan nevnes at de eldste mekaniske ur er fra 1300-tallet og at armbåndsur først ble utviklet på 1900-tallet.

Mange kom for å  møte Rolf Skår og høre om Norsk Data:

 

Norsk Teknisk Museums store auditorium var fullsatt da Norsk Datas med-gründer og mangeårige toppsjef Rolf Skår fortalte om dette norske industrieventyrets dramatiske vekst og fall fra 1967 til 1992.

 

Norsk Data Elektronikk ble startet i 1967 av Rolf Skår, Lars Monrad-Krohn og Per Bjørge, som sammen hadde jobbet på Forsvarets Forskningsinstitutt, bl.a. på utviklingen av datamaskinen SAM

(i dag utstilt på Teknisk museum).

 

Selskapet ble leverandør av minimaskiner til mange forsknings-prosjekter, og spesielt til CERN i Genève hvor de ble valgt som leverandør til atomakselerator-prosjektet (1972). ND leverte også datamaskiner til flysimulatorer, som bl.a. F-16-simulatoren.

 

ND ble også en stor leverandør til offentlig sektor i Norge så vel som universiteter og andre innen utdanningssektoren.

 

På 80-tallet var Norsk Data et av de største og mest verdifulle norske industriselskapene, men ble hardt rammet av krakket 19. oktober 1987. Aksjekursen tok seg aldri opp igjen etter dette, til tross for at omsetningen fortsatt var stor. Etter diverse problemer ble selskapet omstrukturert og til slutt nedlagt i 1992.

 

Rolf Skår leverte et glitrende foredrag og en innsidefortelling om denne fascinerende historien. Blant de over 200 fremmøtte var også en rekke av Skårs tidligere medarbeidere i Norsk Data.

Mange av dem tok ordet etter foredraget for å skrive under på Skårs beskrivelse av det han mente var et unikt arbeidsmiljø i et selskap der ansatte i stor grad også var med-eiere, og bidro ekstraordinært med kreativitet og arbeidsinnsats for å få selskapet til å lykkes i de avgjørende årene.

 

Norsk Teknisk Museum planlegger ytterligere markeringer av Norsk Data i 2017, da det skal feires at det er 50 år siden selskapet startet.

 

Forfattet av Dag Andreassen

VELLYKKET ARRANGEMENT  ONSDAG 9. NOVEMBER 2016:

Norsk Datas historie v/Rolf Skår  -  Sted: NTM  -   Arrangør: NITO

Lett servering kl. 16.30. (Påmelding til Tekna / NITO om servering ønskes)  Foredraget starter kl. 17.00

 

"Norsk Datas historie sett i sammenheng med global datamaskins utvikling" - et foredrag med Rolf Skår.

 

Store forventninger til et meget spennende foredrag hvor norsk datas historie settes inn i det globale perspektivet. Sivilingeniør, IT-gründer og næringslivsleder Rolf Skår mottok i 2016 Norwegian Tech Aawards hederspris som nestor i norsk IT-industri gjennom mange år.

 

Norwegian Tech Award deles ut årlig av Teknisk Ukeblad (les mer) i samarbeid med NITO (les mer) og Tekna.

TIDLIGERE ARRANGEMENT 2016: VED NORSK TEKNISK MUSEUM ONSDAG 24. FEBRUAR, KL.17:00

 

Teknologihistorie:

NRK FRA ANALOG TIL DIGITALv/Hermann Gran

I samarbeid med Tekna, NITO og Venneforeningen

Den digitale revolusjonen har preget de fleste bransjer, ikke minst mediebransjen. I radio og fjernsyn har overgang fra analog til digital betydd mye både for publikum og for produsentene. Overgang til digital radio åpner for bedre lyd og større tilbud med et mangfold av nye radiokanaler. Digital fjernsynsformidling og arkiv på nett har endret våre seervaner fra å følge den analoge signalstrømmen til å ta frem det vi selv ønsker å se når vi selv ønsker det i den digitale dammen.

 

På produksjonssiden har også overgangen fra analog til digital betydd store omveltninger. En av dem som har fulgt denne utviklingen fra innsiden er mangeårig TV-producer i NRK, Hermann Gran, og i dagens foredrag deler han noen av disser erfaringene med oss.

 

Hermann Gran har fotoutdanning fra Luftforsvaret, og film- og TV-utdannelse fra England. Han arbeidet i NRK i nær 50 år som TV-producer og prosjektleder, med nærmere 1000 programmer i sin katalog.

 

 

 

RELATIVITETSTEORIEN 100 ÅR:      ––––––––---------    :::::::::::::::  ----------– >

Onsdag 20 januar 2016 kl. 1700

 

Professor Øyvind Grøn ved Høgskolen i Oslo har forsket innenfor områdene generell relativitetsteori, kosmologi og klassisk elektromagnetisme. Om relativitetsteori har han bl.a. skrevet tre bøker. les mer

 

FORRIGE ARRANGEMENT:

VAKSINENS HISTORIE  8. DESEMBER

 

kl 17 - 18.30 på museet med Hanne Nøkleby,

fagdirektør og Cand. Med. ved Folkehelseinstituttet ----------– >

 

les mer her

 

Hanne Nøkleby fra Folkehelseinstituttet tar oss med gjennom vaksinens historie, fra inhalasjon av koppeskorper i Kina for ca 5000 år siden, via koppevaksinen, til dagens muligheter med moderne genteknologi. Gratis deltakelse. Velkommen!

Vi er stolte over å kunne presentere våre bedriftsmedlemmer - les mer under - Bli medlem - kanskje noe å tenke på?