12. sep: SENT - SCI FI!

SENT - velkommen til museumsfest for voksne!

Radio 9
– Krautpop for framtiden

Radio 9 kommer rett fra tre konserter i UK for å spille i vår musikkteknologiske utstilling. Krautrockveteranen Leon Muraglia på gitar og vokal og Christian Næss på trommer har med Marte Olsen (X-lover og Moist Vaginas) som ny bassist og Mats Sivertsens hypnotiske og transendentale visuelle projeksjoner på scenen.

Bandet har akkurat vært i studio med tidligere Pil-gitarist Keith Levene og spilt inn 13 spor til kommende album som slippes i høst. Men først skal de fylle museet som en Roland 201 med suggererende spacepunk i en energisk hyllest til de kvinner og menn som skapte framtiden gjennom temmingen av maskiner. Vi gleder oss!

Paneldebatt – The science of science fiction

Hvilke framtidsvisjoner slo til og hva floppet? Et panel bestående av sprengleste og entusiastiske deltakere har en gjennomgang av science fiction-genrens teknologiske spådommer for sin nære framtid. Kveldens deltakere er Eirik Newth, Geir Aaslid og Thomas Gramstad. Det hele ledes av Ragna Nordenborg, journalist i Dagsrevyen og NRK Kulturnytt.

Foredrag – Steampunk og dampmaskiner

Knut Stanley Jacobsen er rom-fysiker og har hele livet vært interessert i fantasy og science fiction. Nå tar han turen til Sent for å gi oss en introduksjon til hvordan begrepet steampunk oppsto, og vise noen eksempler fra steampunkuniverset. Han gir også en kort innføring i dampmaskinens vitenskap og historie.

Foredrag - Maskinister og teknoutopier

Kan alt som er kjedelig eller slitsomt automatiseres for å gi rom for det skapende og lekende mennesket? Thomas Gramstad fra Elektronisk forpost Norge og Realfagsbiblioteket gir oss en historisk gjennomgang av samspillet mellom science fiction, teknoutopiske bevegelser og hackermentalitet.

Konsert i Astroamfiet

Gitarist og elektroniker Kristoffer Lislegaard setter computerens CPU på prøve og spiller meditativ improvisasjonsmusikk til en projeksjon av universet. Space is the place!

Åpen sone for eksperimentell informatikk

Våre venner fra Institutt for informatikk lager et makerspace og tar med seg 3D-printere, Arduino, roboter og utfører informatikkeksperimenter hele kvelden. I tillegg har vi et håp om at de tar med seg en rykende ferskt ankommet teslacoil!

Telephones – DJ i Musikkmaskiner

Som DJ og produsent har Henning Severud gjennom årene opparbeidet seg et solid rykte for sin spenstige tuttifrutti-mix av house, cosmic, italo-disco og baleariske utsvevinger, bl.a gitt ut på Prins Thomas' Full Pupp-label og Sex Tags UFO. Bare i løpet av de siste årene har han fra sin Berlin-base spilt et nærmere tresifret antall gigs i Tyskland, Polen, Hellas, Finland, Sverige og hjemme i Norge, så vel som hyppige opptredener på flere av de beste undergrunnsklubbene Berlin har å tilby. Det soniske reisepasset til Telephones er til vanlig stemplet med Bergen-Rimini-Chicago-Honolulu-Detroit-Jupiter-Manchester. Denne kvelden graver han dypt i platesamlingen, gjennom tidsrifter og parallelle univers, og stiller med et skreddersydd Sci-Fi Spesial DJ-set. Fra molekylære og robotiske finurligheter til kosmos ytterkanter, fortidens fremtid og regnskogens eldgamle romfartsstasjoner.

Kosmische Club – DJ i foajeen

Kosmiche Club er et klubbkonsept dedikert til krautrock, etablert i London 1996 og har siden 2005 holdt til i Oslo. Aktet av de innenfor har dette vært et sted hvor skjønne mennesker kommer for å danse i vill hengivelse til klassisk krautrock, speisa optimistiske rytmer fra 60- og 70-tallet og det aller mest progressive av europeisk elektronika.

Pubquiz – Tema science fiction

Quizmester Christian Flermoe er tidligere norgesmester i quiz og har for anledningen lagt inn spørsmål der svarene er å finne i science fiction-kulturen.

Omvisning

Med god innsikt i science fiction-genren, har museumsformidler Andreas Hammern lagt opp en runde spesielt for denne kvelden. Vi har ikke mye fiction utstilt, men til gjengjeld har vi eksempler på både lenge forutsett teknologi og det som var for vilt selv for fantasien til science fiction-forfattere.

Workshop – Børsterobot

Er en motorisert neglebørste det eneste du mangler for å gjøre livet komplett? Kom og bygg deg din egen da vel og ta med hjem!

Foredrag – Flypioneren Thor Solberg

Dag H. Nestegard gir ut biografi om flypioneren Thor Solberg som i 1935 var første til å fly distansen USA – Norge via Grønland, Island og Færøyene. Flyet hans, et enmotors Loening amfibiefly er utstilt hos oss. Ta turen innom flyhallen og få servert noen vestlandske røverhistorier fra den gang eventyrere var barske og fly var forbruksvare.

Norges største vitensenterutstilling Sultans of Science!

Sultans of Science er den største vitensenterutstillingen som noen gang er satt opp i Norge. Med over 50 interaktive, sensoriske og visuelle installasjoner, derav 16 videofilmer og seks digitale berøringsbord, gir utstillingen mulighet til å utforske grunnleggende vitenskapelige og tekniske prinsipper.

Detaljerte replikasjoner av vitenskapelige instrumenter fra middelalderen, vises også for første gang i Norge. Utstillingen har tidligere vært vist på steder som New Jersey, Sør-Afrika, Toronto, Edmonton, San Jose, Singapore, Thailand og Malaysia.