SENT 29. august

Hele programmet finner du her.

PÅ SENT-programmet fredag 29. august 18-01:

TeslashowTESLASHOW

Den spektakulære tesla coil'en inngår i Andreas Wahls nyeste vitenshow. Mellom eksperimentene forteller han historier om "The New Wizard of The West" - Nikola Tesla –mannen som oppdaget trådløs energioverføring, kunstig lys med mer. Det kommer til å handle om lyd, musikk og fysikk.

CAPTAIN CREDIBLE – konsert/ audiovisuell performance

dead-catsCaptain Credible er show, er funky, vilt, merkelig og veldig morsomt - og gir deg ganske sikkert dansefoten. Med seg på scenen har han et arsenal av lydmaskiner som er en kombinasjon av selvlagde/ funnede objekter og manipulert elektronikk, tørr humor og absurde historier. "How can you go wrong with an old Nintendo machine playing the drums and a homemade gray little box with the fitting name «Darth Fader»"?

GJESTEOMVISNING ved THOMAS HYLLAND ERIKSEN

Vi er nysgjerrige på nye innganger til museets historier, gjenstander og utstillinger, på de nærmeste SENT fremover vil vi invitere eksperter fra ulike fagområder til å dele sine perspektiver, og først ut er sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen. Vi gleder oss!

A SCIENCE OF RACIAL SUPERIORITY

- Scandinavian and Greek responses to German Race Science 1930s – 1950s ved forskere på museet Ageliki Lefkadito og Jon Kyllingstad

In the late 1800s and early 1900s, racial science constituted a large research field and it was common to assume that humanity could be divided into superior and inferior races. In Nazi Germany, racial science was used to justify racial politics, and several internationally renowned scientists actively participated in research that helped justify and implement genocide. This led to a widespread controversy in the international scientific world, and contributed to the fall of pre-war race science at the aftermath of WWII. However, in Greece and Scandinavia, there were racial scientists with strong ties to German science. So the question addressed here, is how these scientists engaged and dealt with Nazi period German race science. The lectures are in English, and will take a total of 30-40 minutes. Afterwards, the floor will be open for questions and discussion.

TING/ DEBATT: DNA-sekvensatoren

Litt biologisk materiale - spytt, blod eller hud - er nok til å analysere ditt arvestoff. Hvem skal få svarene på analyser av ditt DNA? I dag finnes det ikke lovgivning som regulerer det. Og ønsker du selv innsikt i din genetiske risiko? Hvordan vil åpenheten om genetisk informasjon være i fremtiden og hvilken annen informasjon kan den kobles sammen med? Området er i støpeskjeen - bli med på en debatt om temaet!

LYDVERKSTED I SAMARBEID MED NOTAM

På dette lydverkstedet kan man bygge en enkel oscillator (svingekrets) med høyttaler hvor man kan styre tonen. Det krever ingen forkunnskaper annet enn litt fingerferdighet. Hvis man kan litt fra før, er det også en mer kompleks krets man kan bygge. Oscillatorenes er basert på noen få komponenter. Frekvensen kan varieres med potentiometer eller lyssensor.
Ved å koble flere slike oscillatorer sammen oppnår man komplekse lyder.

Hvem er det som får til den mest interessante lyden?

SENT 08 2014 02WORKSHOP: ÅPEN SONE FOR EKSPERIMENTELL INFORMATIKK

Åpen sone for eksperimentell informatikk er et makerspace og studentlaboratorium ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo. De tar meg seg eksempler på nye og kreative teknologier.

TØRRISBLÅSING SOM KONSERVATORVERKTØY

Rengjøring av industrimaskineri og større museumsgjenstander har tidligere vært en tidkrevende prosess. Dette fordi grovere industrimetoder som sand – eller kalkblåsing kan ødelegge skjøre detaljer på gamle og nedbrutte gjenstander og fjerne historisk interessante spor på gjenstanden. Ved å bruke tørris som rensemiddel har man både bedre kontroll over prosessen og en metode som ikke etterlater store mengder brukt slipemiddel. Endre Fodstad holder en kort introduksjon om metoden og demonstrerer på gjenstander som inntil nylig har vært utstilt på Norsk Teknisk Museum.

BAR

Om du måtte velge en teknologisk ting som du har et godt forhold til, hva skulle det vært? Lyspæren, tommestokken, pennen, mobiltelefonen, vaffeljernet eller nettbrettet?

Teknisk museum inviterer deg til å bidra med din historie