Prosjekt Fantasi: 11 fantastiske oppfinnelser laget av barn – for fremtiden!

Hvor mange ganger har vil vel ikke ønsket oss en liten titt, bare en bitteliten sniktitt på fremtiden! Nå får du akkurat det: Fra 1. november til 8. januar står vinneroppfinnelsene fra Prosjekt Fantasi i utstilling på Teknisk museum.

Kan et helt vanlig lekeapparat bli til en fantastisk oppfinnelse? Kan vi lage strøm av en lyd? Hva skal vi med en CO2-gomler, og hva i all verden er en prompinator? I Prosjekt Fantasi, som er en oppfinnerkonkurranse i samarbeid med Statoil Morgendagens helter, har barn og unge løst flere av dagens verdensproblemer. Nå kan du se og prøve oppfinnelsene selv på Teknisk museum!

Hørt om Gyro Gearloose? Du vet, den kreative kyllingen (ja, faktisk!) som kommer onkel Skrue til unnsetning hver gang han har et problem, bedre kjent som Petter Smart her til lands. Så gjerne vi skulle ryddet plass til ham ved Norges nye verkstedbenk!

Vi har ikke Petter Smart, men vi har noen som er mye bedre: Dagens Lille Hjelper, nåtidens lyse hoder og kreative krefter – barna våre! I årets mest kreative utstilling er vi stolte av å presentere vinnerne av oppfinnerkonkurransen Prosjekt Fantasi.

Prosjekt Fantasi er en oppfinnerkonkurranse som skal inspirere barn og ungdom til å bruke fantasien og skape fremtidens oppfinnelser. Blant over 2400 idéer som har blitt sendt inn, har juryen plukket ut de beste, morsomste og mest spennende idéene. Disse oppfinnelsene har så blitt bygget og turnerer til vitensentre over hele landet.

Konkurransen er arrangert i samarbeid mellom Statoil Morgendagens helter og fem regionale vitensentre i Norge; VilVite, Oslo vitensenter på Norsk Teknisk Museum, Vitensenteret i Trondheim, Nordnorsk Vitensenter og Vitenfabrikken på Jærmuseet.

Fra 1. november kan du se dem i Oslo vitensenter på Norsk Teknisk Museum. Utstillingen er morsom og leken, men tar barna på stort alvor og løfter frem viktige og reelle problemstillinger. De elleve oppfinnelsene peker alle mot løsninger som kan bli virkelighet for våre kommende generasjoner – laget av dem som ser fremtidens muligheter uhemmet av dagens begrensninger.

Utstillingen åpnes av Innovasjon Norges administrerende direktør, Anita Krohn Traaseth 1. november kl. 14 på Norsk Teknisk Museum. Den kan oppleves der frem til 8. januar, deretter drar den videre til Trondheim, Tromsø og Sandnes i 2017.

Prøv oppfinnelsene og bygg din egen!

I god vitensenterånd kan oppfinnelsene selvsagt prøves! Bli også med på fantasiverksted i Teknoteket, der du kan lage ditt eget fantastiske forslag til fremtidens løsninger.

Den nasjonale juryen ble ledet av Håvard Tjora og bestod av representanter fra Statoil, de involverte vitensentrene, produksjonsselskapet som skal bygge oppfinnelsene og TRY reklamebyrå.

«Barnas verden er helt uten de begrensingene og den erfaringsballasten vi voksne ofte har med oss når vi skal forsøke å løse problemer. Barna tenker helt fritt, og da kan det skje mye rart – og mye spennende. For barna er rett og slett alt mulig»
Juryleder Håvard Tjora

«Disse oppfinnerne tenker nytt om framtiden og bruker kreativitet i sine forslag til morgendagens løsninger. Målet med Prosjekt Fantasi er å løfte interessen for realfag og vise at det ikke finnes en nedre aldersgrense for de beste ideene. Den aldersgrensen viser de unge oppfinnerne at ikke eksisterer»
Henrik Øines Habberstad, Statoil

Les mer om prosjektet, vinnerne og oppfinnelsene her: http://prosjektfantasi.no 
Følg Prosjekt Fantasi fra idekonkurranse til interaktiv utstilling på Aftenposten TV

Dette er vinneroppfinnelsene:

Nesenn
Sigrid (15) har funnet opp en elektronisk nese som hun har kalt Nesenn. Oppfinnelsen skal hjelpe de som har ingen eller dårlig luktesans med å gi beskjed om forurensning eller vanlig lukt.
Les mer om Nesenn på Prosjekt Fantasis egen side
Her er Sigrids originale vinnerforslag
Se Sigrids historie på Aftenposten TV: (Kommer)

CO2-gomler'n – En snill storgomler
Alva (11) vil gjøre om eksos til mat med CO2-gomler'n. Maskinen skal suge inn CO2 og smog, så omdannes de giftige avfallsstoffene til klær, mat og drikke som flyktninger og andre fattige kan få.
Les mer om CO2-gomler'n på Prosjekt Fantasis egen side
Her er Alvas originale vinnerforslag
Se Alvas historie på Aftenposten TV: (Kommer)

Jakkestolen – gir flyktningene varme og hvile
Håvard (7) vil hjelpe flyktninger som kommer til Norge og som ikke eier noen ting. Han fant opp Jakkestolen. Da kan flyktningene hvile på en stol og være varme samtidig.
Les mer om Jakkestolen på Prosjekt Fantasis egen side
Her er Håvards originale vinnerforslag
Se Håvards historie på Aftenposten TV

Supersyn vindusvisker
Sophie (15) har funnet opp Supersyn vindusvisker. Dette er en magnetisk vindusvisker som virker både på innsiden og utsiden av bilvinduet. Den fjerner regn på utsiden av frontruten og dugg på innsiden.
Les mer om Supersyn vindusvisker på Prosjekt Fantasis egen side
Her er Sophies originale vinnerforslag
Se Sophies historie på Aftenposten TV

Prompinatoren – Hurra for ku-prompen!
Jacob Olai (12) har funnet opp Prompinatoren som gjør om illeluktende ku-promp til fornybarstrøm. Nå kan fremtidens fjøs bli luktfri og produsere strøm!
Les mer om Prompinatoren på Prosjekt Fantasis egen side
Her er Jacob Olais originale vinnerforslag
Se Jacob Olais historie på Aftenposten TV: (Kommer)

Energihuske – Husk å huske!
Tyra (11) har funnet opp en Energihuske! Her kan du huske med en venn samtidig som du lager miljøvennlig strøm. Med Energihusken blir det dobbelt så gøy å leke sammen.
Les mer om Energihuska på Prosjekt Fantasis egen side
Her er Tyras originale vinnerforslag
Se Tyras historie på Aftenposten TV: (Kommer)

Lydstokken – Blinde Henning viste oss det ingen andre så
Henning (10) har funnet opp Lydstokken. Han er selv blind og bruker stokk. Ideen med lydstokk er at den gir signal til brukeren om han/hun nærmer seg vanskelig underlag som f.eks. vann, grus og is. Da blir det lettere å orientere seg ute.
Les mer om lydstokken på Prosjekt Fantasis egen side
Her er Hennings originale vinnerforslag
Se Hennings historie på Aftenposten TV

Elektronisk humle - Bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Reinert (13) har funnet opp en Elektronisk humle som kan bestøve blomster, trær og busker hvis de ekte humlene forsvinner. Kan elektroniske humler være redningen for truede humle- og biebestander?
Les mer om Elektronisk humle på Prosjekt Fantasis egen side
Her er Reinerts originale vinnerforslag
Se Reinerts historie på Aftenposten TV: (Kommer)

Lydlampe – lyser med lyd
Jennifer (10) vil gjøre om lyd til lys med en Lydlampe. Hun ser for seg at oppfinnelsen skal kunne lagre strøm som kan brukes senere – på samme måte som et solcellepanel. Forskjellen er at i stedet for å bruke lys, så bruker man lyd.
Les mer om Lydlampe på Prosjekt Fantasis egen side
Her er Jennifers originale vinnerforslag
Se Jennifers historie på Aftenposten TV: (Kommer)

iPowerwalk – Lag-strøm-mens-du-går-maskinen
Rasmus (15) fra Troms fant opp iPowerwalk, dvs. en Lag-strøm-mens-du-går-maskin. Mangler du strøm på f. eks mobilen din, kan du bevege deg. Jo mer du beveger deg, jo raskere lager du energi!
Les mer om iPowerwalk på Prosjekt Fantasis egen side
Her er Rasmus’ originale vinnerforslag
Se Rasmus’ historie på Aftenposten TV: (Kommer)

Supersparken – Troms-jentene som ga skoleveien sparken
Amanda Mathilde og Ina (begge 14) har funnet opp Supersparken. Sparken er både en snøscooter og kan lade strøm. Nå kan Super-sparken hjelpe deg med å lade mobilen på vei hjem fra skole eller jobb!
Les mer om Supersparken på Prosjekt Fantasis egen side
Her er Amanda og Inas originale vinnerforslag
Amanda og Ina er blant de som presenteres i denne episoden av Aftenposten TVs serie