Skip to main content

Års­rapport 2022

Foto NTM/Lars Opstad
Forord

Full fart igjen ... 

Museumsdirektør Frode MeinichMuseumsdirektør Frode Meinich. Foto: Lars OpstadEtter et par hektiske år, med raske endringer og tilpasninger både i museumsverden og utenfor, håpet vel flere enn oss at samfunnet og det sosiale livet vårt raskt skulle komme tilbake til normalen i 2022. Og det er utrolig hyggelig å kunne slå fast at besøkstallene ved museet virkelig er på vei tilbake. I 2022 har vi hatt mer enn 93% av besøket vi opplevde i 2019, altså før pandemien. Det til tross for at vi hadde restriksjoner på museumsdriften på grunn av smittevern langt inn i februar 2022. Men det lå noen andre overraskelser på lur. 

Den alvorlige krigen i Ukraina, økende inflasjon og stadig stigende strømpriser har blitt utforende for hele Europa. I tillegg til ettervirkningene fra Covid-19 pandemien ser vi derfor konturene av et nytt sett med utfordringer som kan bli mer langvarige og økonomisk tøffe, også for museet. Kunsten blir å møte dette med pågangsmot, godt humør og glimt i øyet. Vi lever tross alt fortsatt i fred og i et samfunn som har råd til å prioritere kultur. Derfor har det vært ekstra hyggelig gjennom flere anledninger i år å kunne ønske Ukrainske flyktninger fra flyktningmottak velkommen til museet og gi dem et avbrekk med kultur og underholdning. 

Oslos egne barnefamilier setter også pris på å besøke museet, og i januar mottok vi utmerkelsen «Oslos beste opplevelse for barn», kåret av Aftenpostens lesere. Det var stas siden vi i noen år nå har jobbet etter visjonen om å være nettopp «Det mest Engasjerende, Kunnskapsgivende og Morsomste museet». Men vi gir oss ikke og i 2022 har vi hatt spennende utstillingssamarbeid med flere aktører knyttet til både faste- og skiftende utstillinger.  Dette tiltrekker nytt publikum, også besøkende som aldri har vært på museet. Vi kan ikke hvile på tidligere laurbær. Vi skal fortsette å satse på fornying for å sikre gode besøkstall, god økonomi og levende formidling. Energi er høyt oppe på interesseskalaen hos folk for tiden, og i samarbeid med Norges vassdrags- og energidirektorat var vi arena for deres jubileumsutstilling Balansekunst fra juni og ut året. Frem til sommeren hadde vi et fantastisk inspirerende samarbeid med Nasjonalmuseet, Sand i maskineriet, der vi sammen kuraterte en kunstutstilling med 27 av Nasjonalmuseets verk, gjemt innimellom våre tekniske gjenstander, med tilhørende arrangert skattejakt for våre besøkende for å finne alle kunstverk.

I april åpnet kronprins Haakon vår nye store tele- og datautstilling, I/O. Vi registrerer begeistring for den helt unike publikumsopplevelsen denne utstillingen gir. Utstillingen bygger på ideen fra Tingenes metode, et av museets mange forskningsprosjekt, der hver museumsgjenstand kan fortelle flere forskjellige historier og gi forskjellig mening for ulike mennesker alt etter hvem du er og hvilket ståsted du har. Det som også er unikt, er at hele utstillingen er drevet av kunstig intelligens, og at den hver eneste dag lærer seg noe nytt om våre besøkende, løypene de går gjennom utstillingen og deres handlinger og preferanser i interaksjon med gjenstandene. Ikke bare justerer utstillingen seg etter publikum, men vi sitter etter hvert på gull hva angår anonym informasjon og læring om det som er aller viktigst for oss: våre besøkende og deres adferd. I årene som kommer vil vi kunne lage enda flere nye utstillinger, som treffer behov, ønsker og krav fra et stadig mer vitebegjærlig publikum. Utstillingsprosjektet er også med som grunnlag for en ny bok som blir utgitt i 2023: Tingenes metode – museenes kunnskapstopografi. 

Og apropos nye utstillinger: det har vært full fart i vårt nye utstillingsprosjekt med ny energiutstilling Det er planlagt, tegnet, revet og besluttet. Straks begynner gjenoppbyggingen, og vi gleder oss til å kunne invitere til en splitter ny energiutstilling og en betydelig oppgradering av store deler av Oslo vitensenter i 2023.

En stor takk også til mine fantastiske kollegaer ved museet, for en utrolig omstillingsevne, arbeidsvilje og ståpåhumør i året som har gått! Det blir spennende å se hva 2023 ytterligere skal utfordre oss på!

God lesning!

direktør ved Teknisk museum

2022

Årets høyde­punkter

  • Vi kåres til Oslos beste opplevelse for barn av Aftenpostens lesere da avisen testet det beste Oslo har å by på.

  • Kronprins Haakon åpner I/O, den AI-drevne tele- og datautstillingen som er den største utstillingssatsning siden museets flytting til Kjelsås i 1986. En banebrytende besøksopplevelse med utstillingsdesign av Snøhetta.  

  • Sammen med Equinor, Oslo vitensenters hovedsamarbeidspartner og Teknisk museums samarbeidspartner, arrangerte vi sommerens happening på museet: en kveld med musikk, koding og konsert med Hkeem for ungdom i Oslo.

  • For sjette gang arrangeres TENK Tech Camp på museet, campen der vi vekker teknologiinteressen til jenter på ungdomstrinnet. 

  • Mensa Norges pris 2022, går til Talentsenteret for realfag ved leder Safina de Klerk, og hennes brennende engasjement siden senterets oppstart i 2016 med å tilby tilpasset opplæring til elever med stort læringspotensial 

Abid Raja og museumsdirektør Frode Meinich som sammen holder i boken, museumsmeldinga

Kronprins Haakon åpner tele- og datautstillingen, I/O den 7. april 2022. Her sammen med museumsdirektør Frode Meinich. Foto: Haakon Bergseth

2022

Samarbeids­partnere og bidrags­ytere

Teknisk museum er dels finansiert gjennom bidrag fra Kunnskapsdepartementet, Kultur- og likestillingsdepartementet, Helsedirektoratet, Kommunal- og distriktsdepartementet og Vitensenterutvalget hvorav Kunnskapsdepartementet er den største bidragsyteren. 

I 2022 utgjorde samlede offentlige bidrag kr 67 577 580. Av dette er kr 5 499 890 andre offentlige tilskudd som  prosjektmidler. I tillegg mottas en rekke gaver og tilskudd fra private bidragsytere.

Økonomiske samarbeids­partnere og bidragsytere

Venne­foreningen

Formålet til Foreningen Norsk Teknisk Museums venner er å bidra til utviklingen av Teknisk museum, og å være et forum for entusiaster, bedrifter og organisasjoner med interesse for museets arbeid og for teknisk og medisinsk historie. Foreningen har sin opprinnelse tilbake som museets grunnleggere i 1914.  

Venneforeningen mistet nær halvparten av sine medlemmer under pandemien, men fikk allikevel 300 nye i løpet av 2022. Det betyr 868 betalende medlemmer, noe som er 200 færre enn før pandemien. 

De tradisjonelle familiedagene foreningen arrangerer i samarbeid med Tekna og NITO ble igjen arrangert i mai og november med god oppslutning. Familiedagenes hensikt er å markedsføre museet i de norske teknologimiljøene, og å gi våre medlemmer et utvidet tilbud. Den tradisjonelle båtturen med veteranskipet DS Børøysund ble arrangert i juni for medlemmene. De månedlige teknologihistoriske foredragene, som er et samarbeid mellom Venneforeningen, Tekna, NITO og museet, har igjen kunnet bli arrangert fysisk på museet. 

Venneforeningen startet i 2019 restaurering av Industrimodellen fra 1954, og arbeidet har fortsatt gjennom 2022. Det har nå vært hovedvekt på mindre forbedringer og løpende driftsvedlikehold av modellen. Industrimodellen er meget populær, og selve toget på modellen har siden mai 2021 blitt kjørt 29 002 ganger, og har tilbakelagt imponerende 1 508 km!  

Venneforeningen har i 2022 også gjort driftsmessige forbedringer og vedlikehold på den store modelljernbanen som foreningen kjøpte inn til museet i 2020. 

I 2022 overfører Venneforeningen kr 304 375 til Teknisk museum som kompensasjon for medlemmenes gratis adgang til museet.  

Foreningen har eget sekretariat og er formelt og økonomisk uavhengig av Teknisk Museum. Foreningen er medlem av Forbundet for Norske Museumsvenner. 

Selskaper og organisasjoner

  • Equinor bidrar økonomisk, i en treårs-avtale signert i 2021, til en opprustning og fornyelse av museets og vitensenterets utstillinger og installasjoner innenfor temaet energi. Avtalen gjør selskapet til hovedsamarbeidspartner for Oslo vitensenter og samarbeidspartner for Teknisk museum.
  • Norid har støttet utviklingen av den nye faste utstillingen I/O.
  • Sparebankstiftelsen DNB har deponert en stor fotosamling, DEXTRA Photo, ved museet og har i flere år gitt driftsstøtte til arbeidet med bevaring og formidling av samlingen. Stiftelsen har også gitt støtte til diskusjonsarenaen Reaktor i utstillingen I/O.
  • Kulturrådet støtter prosjektene Museenes kunnskapstopografi (2018-2023), Bærekraftige energinarrativer. Industrimuseer møter klimakrisen» (2022-2024) og Kjønnets verdi i et museumshierarki. Et prosjekt om representasjon av kvinner, mangfold og kjønn på museum (2022-2024 ledes av Kvinnemuseet ved Anno).  
  • Norges Forskningsråd støtter forskningsprosjektene Private Lives (2020-2024, ledes av Sosialantropologisk institutt, UiO) og Reduce (2021-2025, ledes av Oslo Met).
  • Norges fotografforbund støtter bokprosjektet Norsk fotohistorie 1940 til 2011.
  • Sparebankstiftelsen DnB har bidratt til etableringen av nye Talentsenterfilialer på tre forskjellige videregående skoler i Oslo. Elever fra nærliggende ungdomsskoler deltar på disse filialene.
  • Ferd AS støtter talentsenter i realfag og finansierer de to eksterne filialene i Kongsberg kommune og Lillehammer kommune
  • Ferd SE har bidratt med finansiering av en fjerde talentsenterfilial på Bjerke videregående skole som en utvidelse av talentsenterets eksisterende Oslo-satsing.

Andre samarbeids­partnere og bidragsytere

Aix-Marseille Université, Aluminiummuseet (Vestfoldmuseene), Anno Museum, Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek, Arbeidermuseet (Oslo museum), Biogass Oslofjord, Body Cartography Project, Bydel Grorud, Bydel Sagene, Cathrine Bui, Centre for Artificial Intelligence Research (CAIR) v/ Universitetet i Agder, Cinemateket, CISCO, Computas, Datatilsynet, Det kongelige hoff, Det medisinske fakultet, UiO, Elko, Farmasøytisk institutt, UiO, FFI, Foreningen Bergen Kringkaster, Frelsesarmeen, Glomdalsmuseet (Anno), Göteborgs stadsmuseer, Holocaustsenteret, Holger Hartman, IKT Norge, Institutt for filosofi- idé- og kunsthistorie og klassiske språk (UiO), Institutt for helse og samfunn (UiO), Institutt for historiske studier (NTNU), Kjetil Schjander Luhr, Kvinnemuseet (Anno), Kristin Bolstad, Kulturtanken, Kystmuseet (Museet Midt), Lars Risan, Logic Interactive, LPO arkitekter, Malmö Museer, Malmö Universitet, Museene i Akershus MIA, Museumsforlaget, Museum Vest, Møller Mobility Group, Nasjonalbiblioteket, Nasjonalmuseet, NITO, Norges vassdrags- og energidirektorat NVE, Norsk Folkemuseum, Norsk modell- og dampforening, Norsk Oljemuseum, Ole Didrik Lærum, Oslo Byarkiv, Oslo Met, Oslo Museum, Per Børdahl, Press Forlag, Preus Museum, Riksantikvaren, Riksantikvarieämbetet, Ringnes AS, Ruter, Science projects, London, Scenekunstakademiet ved Høgskolen i Østfold, Science Museum London, Snøhetta, Sosialantropologisk institutt (UIO), Tekniska Museet, Teknisk Museum Danmark, Teknologihistorisk Gruppe (THG) i Tekna, Teknologirådet, Tekstilindustrimuseet (Museumssenteret i Hordaland), TENK – Tech Nettverket for kvinner, Universitat Autònoma de Barcelona, Vitensenterforeningen, Østfoldmuseene,  og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering, Åpne sone for eksperimentell informatikk, IFI, UiO.

Samarbeidspartnere og bidragsytere