LIV OG DØD Bakgrunn
Liv og død er tittelen på en ny basisutstilling, som nå er under utvikling ved Nasjonalt medisinsk museum ved Teknisk museum. Prosjektlederen, Ellen Lange, forteller at den skal inspirere til å stille spørsmål rundt hva medisin og helse er, kan og bør være.
Ellen Lange
Medisin og helse angår alle
Medisin og helse er temaer som griper inn i alle menneskers liv på fundamentale måter. Disse temaene undersøkes og behandles langt ut over de medisinske- og helsefaglige fagfeltene.
Ny inngang til de medisinske rom
Med den nye utstillingen vil Teknisk museum fornye store deler av sitt utstillingstilbud. Både i konkret og mer overført forstand vil den nye utstillingen danne en ny inngang til de medisinske rom – alle utstillingene om medisin og helse på museet. Utstillingen skal fungere som et slags “oppspark” for å vekke nysgjerrighet for medisin- og helse før, nå og i framtiden. Vi ønsker at den skal inspirere til også å utforske de mer spissete utstillingene; God Bedring, Usynlig verden og I blodet, sier Ellen Lange.
Museets samlinger
Hovedkilden i utstillingen er museets samlinger av materiell og immateriell kulturarv fra medisin og helsefeltet i Norge. Det meste er samlet inn i løpet av de siste to hundre årene.
Gjennom en rekke gjenstander og fotografier, kunstverk og interaktive installasjoner skal utstillingen løfte fram ulike stemmer, posisjoner, praksiser og perspektiv – både nasjonalt og internasjonalt.
Fleksibel og dynamisk
– Den skal være preget av flere stemninger. Den skal også innby til å være arena for ulike temaer, og gjennom forskjellige bruk og brukere vil utstillingen også endre karakter, sier Lange.
For å få være aktuell, relevant og moderne, også om noen år, forklarer Lange at gjenstander og emner skal kunne skiftes ut.
Engasjement
Når museet nå tematiserer medisin og helse i den nye basisutstillingen, gjøres det med mål om å berøre og bli berørt.
–Vi vil gi våre besøkende en god, sterk opplevelse som treffer dem i magen, hodet og hjertet, som de bærer med seg i lang tid. Vi vil også legge til rette for at brukerne kan påvirke og prege oss, det vil si utstillingen og museet, ved at vi kan ta inn deres perspektiv og innspill og dermed være i stadig utvikling.
De besøkende inviteres inn til en åpen, felles undring og refleksjon og kunnskapsutvikling. Utstillingen tar mål av seg til å engasjere på tvers av generasjoner, bakgrunn og forkunnskaper. Den vil gi noen svar, men også nye spørsmål. Den skal innby til dialog og interaksjon.
– Ordet berøre er ikke tilfeldig valgt. Det er et mål at utstillingen skal kunne brukes og påvirkes også rent fysisk – altså at den skal kunne tas inn og utforskes via sansene og hele kroppen, forteller hun.
Kropp. I behandling
Utstillingen tar utgangspunkt i én bestemt og spesiell kropp – mumien Maren i myra.
–Kroppen er det alle mennesker har til felles som samtidig er unik for hver enkelt.
Gjennom grunnleggende spørsmål og perspektiver knyttet til liv og død, individ og samfunn, natur og kultur, skal viktige medisinhistoriske emner undersøkes. Vi skal få innblikk i temaer som infeksjonsmedisin, etableringen av helsevesenet, kroppen som objekt og kilde til ny kunnskap, ulike medisinske blikk, praksiser og fortolkninger av sykdom og helse, ulike behandlingsmetoder og forståelser basert på for eksempel lys, elektrisitet, røntgenstråling og funksjonshemming og tilpassing, forteller Lange.
Sentrale gjenstander
Temaene i utstillingen behandles med utgangspunkt i sentrale gjenstander fra samlingene. Eksempler som danner utgangspunkt for fortellingene er Norges første kuvøse, en «Finsenlampe», utviklet av Niels Rydberg Finsen som i 1903 fikk Nobelprisen for sitt arbeid med lys i medisinsk behandling av bl.a. tuberkulose, og en stor samling medisiner fra med et dokumentasjonsprosjekt om erfaringer fra alvorlig psykisk sykdom.