Verdens råeste IKT-utstilling

I november åpner verdens råeste IKT-utstilling. Teknisk museum utvikler for tiden en av landets viktigste museumsarenaer for IKT. Den innovative og interaktive utstillingen kan senere i år oppleves i en hel etasje!

Like mye som en utstilling, blir dette en dynamisk arena for dialog og ny kunnskap og innsikt på IKT-feltet – om fortiden, nåtiden og fremtiden.

Utstillingen utvikles i samarbeid med arkitektkontoret Snøhetta.

Fra telefonens barndom til det digitale samfunn


Gjennom banebrytende teknologi vil utstillingen vise og diskutere utviklingen fra telegrafi og telefonens inntog på slutten av 1800-tallet til dagens raske utvikling. 

Hverdagens blir mer og mer digital og kunstig intelligens er ikke lenger bare en fortelling om en fjern fremtid.

Dagens 50-åringer vokste opp på 70-tallet uten laptoper og verdensveven og husker sikkert tiden da mobiltelefoner var mer slepebare enn bærbare.  Virkeligheten bar preg av at NRK hadde TV- og radiomonopol. Så kom IT-eksplosjonen på 80- og 90-tallet og på de siste 10-15 årene har utviklingen gått i et tempo folk flest ikke kunne forestille seg. Hadde noen fortalt at selv små barn skulle gå rundt med mer prosessorkraft i lomma enn de største datamaskinene verden hadde sett i 1976, ville de fleste ristet på hodet.  

Viktig utstilling

Direktør Frode Meinich gleder seg over at museet nå bygger sitt største utstillingsprosjekt siden museet flyttet til Kjelsås i 1986.

Faglig og finansielt samarbeid


For å få til denne storslagne IKT-utstillingen, søker museet etter partnere fra akademia og næringsliv, som deler interessen for å utvikle en banebrytende, permanent utstillingsarena.

– I dag har vi ingen gjennomgripende IKT-utstilling i Norge. Vi er langt inne i digitaliseringen, og vi trenger arenaer for å forstå og diskutere. Vi vil fortelle IKT-historiene, som vår fremtid bygger på, også med tanke på bærekraft og det grønne skiftet, sier museumsdirektør Frode Meinich.  

Kabler. Foto.
 • Tekstplakat nr. 1 av 17: "Akkurat nå..."
 • Tekstplakat nr. 2 av 17: "jobber vi med designere i verdensklasse"
 • Tekstplakat 3 av 17: "for å lage en programmerbar utstilling"
 • Tekstplakat 4 av 17: "som endres over tid,"
 • Tekstplakat 5 av 17: "en unik og nyskapende utstilling,"
 • Tekstplakat nr. 6 av 17: "som skaper reaksjon hos publikum og reagerer på publikum."
 • Tekstplakat nr. 7 av 17: "Den første utstillingen av en slik karakter i Norge,"
 • Tekstplakat nr. 8 av 17: "det største utstillingsprosjektet siden museet flyttet til Kjelsås i 1986."
 • Teksplakat nr. 9 av 17: "Møt noen av de over 90.000 gjenstandene fra museets unike samling av telegrafiske og datatekniske gjenstander,"
 • Tekstplakat nr. 10 av 17: "opplev spennende, interaktive installasjoner,"
 • Tekstplakat nr. 13 av 17:"Koble sammen fortid, nåtid og fremtid, diskusjoner og skiftende innhold"
 • Teksptlakat nr. 14 av 17: "Koble sammen kultur og samfunnsliv, økonomi og politikk, forskning og vitenskap"
 • Tekstplakat nr. 15 av 17: "Koble sammen datahistorie, telehistorie og kringkastingshistorie"
 • Tekstplakat nr. 16 av 17: "Koble sammen informasjon, digitalisering, kontroll og deling"
 • Tekstplakat nr. 17 av 17: "Velkommen til ny IKT-utstilling på Teknisk museum, Kjelsås, Oslo, åpner november 2021!"

-Vi tar mål av oss til å sprenge grenser for å gi våre besøkende nyskapende formidling. For å komme i mål med alle våre storslagne planer trenger finansiell drahjelp, forteller Meinich.

Vi håper derfor på godt samarbeid med både bransjen og andre aktører.

Drømmen er å utvikle en arena som kan bringe sammen miljøer som skal forholde seg til IKT fremover, både som brukere og utviklere. La oss løfte i flokk for å få til en utstilling som engasjerer på mange nivåer!

Jeg ser for meg livlige møter innad i bransjen, mellom skoleelever og utviklere, mellom IKT-folk og lærere som skal bidra til det store IKT-løftet i skolen, – og, ikke minst, involvering av folk flest. 

Bare fantasien setter grenser for hvordan arenaen kan brukes, sier Meinich. 

 

 

Er din virksomhet interessert i å bidra til å realisere utstillingen – send oss en mail!

Detaljer fra stor datamaskin. Foto.

Dynamisk utstilling ved hjelp av kunstig intelligens (AI)

 

Den ene prosjektlederen for utstillingen, Henrik Treimo, har tidligere ledet arbeidet med nyvinnende utstillinger, som Mind gap og Ting. Teknologi og Demokrati. I Ting ga museet det digitale større plass enn det tidligere har vært tradisjon for på Teknisk museum.  

– Vi ser for oss en programmerbar utstilling med bruk av maskinlæring, robotikk og kunstig intelligens.  Alt annet enn en dynamisk utstilling, som utvikler seg i takt med de hurtige endringene på IKT-feltet, vil raskt ville bli utdatert, forklarer Treimo.

– Arbeidet fremover og samarbeidet med Snøhetta vil dreie seg om å finne en innpakning for gjenstander og fortellinger som til sammen kan bære utstillingen og ambisjonene. Roboter, tingenes internett og kunstig intelligens hører med som temaer, og som teknologier som skal brukes i utstillingen, forteller den andre av prosjektlederne, Dag Andreassen.

Kabler. Foto.

-  Målet er å utvikle et nyskapende utstillingskonsept med stor overføringsverdi til hele museumslandskapet, nasjonalt og internasjonalt, sier Andreassen entusiastisk.

 

Andreassen har tidligere ledet arbeidet med utstillingene Klima X, Månelandingen 50 år og Olje og gass.

Perspektiver på IKT


IKT – informasjon- og kommunikasjonsteknologi – er et meget omfattende felt. Som samlebetegnelse er IKT ganske nytt, og kanskje ikke treffende. Vi kan gjerne snakke om datahistorie, telehistorie, kringkastingshistorie. Eller vi kan snakke om informasjon, kontroll, digitalisering, programmering, arbeidsplasser, internett og sosiale medier – nye virkeligheter som er i stadig endring og rask utvikling. Noen samlende perspektiver kan være nyttig når vi skal forme utstillingen og fortelle hva den handler om.

Cray logo. Foto.

Les mer om utstillingen ved å klikke på lenkene i bildegalleriet:

Se video: Da superdatamaskinen Cray var lagret i Teknisk museums fjernmagasin:

Utstillingen utvikles omkring museets unike samling av telegrafiske og datatekniske gjenstander, som representerer viktige trekk ved norsk tele- og datahistorie. Utstillingen skal samtidig være i kontakt med samtiden og diskutere framtiden.

 

Vi vil bruke digitale teknologier aktivt for å lage en utstilling som kan spille sammen med publikum og endres over tid.

Samarbeid med Snøhetta 

I samarbeid med Snøhetta er museet allerede i gang med både rom og konseptutforming for å realisere en programmerbar IKT-utstilling. Dette vil bli den første utstillingen av en slik karakter i Norge, og ambisjonene er store. 


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir–fre kl. 13.15–15

 

Nyhetsbrev

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet