Fra 2022: I/O – Ny utstilling om tele og data!

Norsk Teknisk Museum utvikler en av landets viktigste arenaer for IKT før og nå: utstillingen I/O. En hel etasje skal bygges om til en innovativ og interaktiv utstilling om data- og telehistorie. Like mye som en utstilling, blir dette en dynamisk arena for å diskutere og utvikle ny kunnskap og innsikt på IKT-feltet – om fortiden, nåtiden og fremtiden. Utstillingen utvikles i samarbeid med arkitektkontoret Snøhetta og skal åpne i februar 2022.

Les også: I/O tildeles 1 850 000 av Sparebankstiftelsen!

Fra telefonens barndom til det digitale samfunn


Utstillingen vil vise og diskutere utviklingen fra telegrafi og telefonens inntog på slutten av 1800-tallet til dagens raske utvikling, der stadig mer av hverdagen er digitalt koblet – og kunstig intelligens igjen har blitt en hypet fortelling om framtiden. I dette tidsspennet står blant annet 1970-årene, da laptoper og verdensveven ennå ikke eksisterte, mobiltelefoner var i sin gryende barndom og NRK hadde TV- og radiomonopol og IT-eksplosjonen på 80- og 90-tallet. 

Viktig utstilling

Direktør Frode Meinich gleder seg over museets største utstillingsprosjekt siden museet flyttet til Kjelsås i 1986.

– I dag har vi ingen gjennomgripende IKT-utstilling i Norge. Vi er midt inne i digitaliseringen, og trenger arenaer for å forstå og diskutere. Vi vil fortelle IKT-historiene, som vår fremtid bygger på, også med tanke på bærekraft og det grønne skiftet.

Museumsdirektør Frode Meinich.  

Faglig og finansielt samarbeid

For å få til en storslagen IKT-utstilling, ønsker Teknisk museum å finne faglige og finansielle samarbeidspartnere som kan bidra til å sprenge grenser for nyskapende formidling på feltet.

– Vi har storslagne planer, og deler av dem kan bare realiseres ved eksterne bidrag, forteller Meinich. Vi håper derfor på godt samarbeid med både bransjen og andre aktører. Drømmen er å utvikle en arena som kan bringe sammen miljøer som skal forholde seg til IKT fremover, både som brukere og utviklere. Jeg ser for meg levende møter innad i bransjen, mellom skoleelever og utviklere, mellom IKT-folk og lærere som skal bidra til det store IKT-løftet i skolen, – og, ikke minst, involvering av folk flest. Bare fantasien setter grenser for hvordan arenaen kan brukes, sier Meinich. 

Dynamisk utstilling ved hjelp av kunstig intelligens (AI)


Utstillingen utvikles omkring museets unike samling av telegrafiske og datatekniske gjenstander, som representerer viktige trekk ved norsk tele- og datahistorie. Utstillingen skal samtidig være i kontakt med samtiden og diskutere framtiden.

Den ene prosjektlederen for utstillingen, Henrik Treimo, har tidligere ledet arbeidet med nyvinnende utstillinger, som Mind gap og Ting. Teknologi og Demokrati. I Ting ga museet det digitale større plass enn det tidligere har vært tradisjon for på Teknisk museum.  

– Vi vil bruke digitale teknologier aktivt for å lage en utstilling som kan spille sammen med publikum og endres over tid. Vi ser for oss en programmerbar utstilling med bruk av maskinlæring, robotikk og kunstig intelligens.  Alt annet enn en dynamisk utstilling, som utvikler seg i takt med de hurtige endringene på IKT-feltet, vil raskt ville bli utdatert, forklarer Treimo.

Nærbilde av eldre, stor datamaskin (Cray X-MP). Foto.

Konseptsamarbeid med Snøhetta 

I samarbeid med Snøhetta er museet allerede i gang med både rom og konseptutforming for å realisere en programmerbar IKT-utstilling. Dette vil bli den første utstillingen av en slik karakter i Norge, og ambisjonene er store. 

– Arbeidet fremover og samarbeidet med Snøhetta vil dreie seg om å finne en innpakning for gjenstander og fortellinger som til sammen kan bære utstillingen og ambisjonene om en programmerbar og dynamisk utstilling. Roboter, tingenes internett og kunstig intelligens hører med som temaer, og vi vil også bruke slike teknologier aktivt i utstillingen – kanskje på noen uventede måter, sier den andre av prosjektlederne, Dag Andreassen.

Andreassen har tidligere ledet arbeidet med utstillingene Klima X, Månelandingen 50 år og Olje og gass.

Kuttede kabler fra eldre datamaskin. Foto.

Perspektiver på IKT


IKT – informasjon- og kommunikasjonsteknologi – er et meget omfattende felt. Som samlebetegnelse er IKT ganske nytt, og kanskje ikke treffende. Vi kan gjerne snakke om datahistorie, telehistorie, kringkastingshistorie. Eller vi kan snakke om informasjon, kontroll, digitalisering, programmering, arbeidsplasser, internett og sosiale medier – nye virkeligheter som er i stadig endring og rask utvikling. Noen samlende perspektiver kan være nyttig når vi skal forme utstillingen og fortelle hva den handler om.

Søk etter partnere


For å få til denne utstillingen, søker museet etter partnere fra akademia og næringsliv, som deler interessen for å utvikle en banebrytende, permanent utstillingsarena.

Er din virksomhet interessert i å bidra til å realisere utstillingen – send oss en mail!

Detalj fra eldre datamaskin, logoen til Cray X-MP. Foto.

Se hvilke gjenstander vi har valgt ut!

Under finner du gjenstandene vi har valgt ut, så langt, til utstillingen. Klikker du på dem, blir du sendt til mer informasjon på digitaltmuseum.no.

– Vi tar mål av oss til å utvikle et nyskapende utstillingskonsept med stor overføringsverdi til hele museumslandskapet, nasjonalt og internasjonalt!

Prosjektleder Dag Andreassen.


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir–fre kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

 

Servicesenter

Nyhetsbrev

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet

PS: Vi anbefaler også Visit Oslos nyhetsbrev (ekstern lenke).